Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Räddningsmissionen utreder stölder av mat

Räddningsmissionen utreder sitt eget matprojekt för hungrande i Göteborg. Stora mängder matgåvor som skänkts till projektet Matbanken misstänks ha stulits.
Under hösten polisanmälde Räddningsmissionen påstådda stölder från organisationens lokaler på Norra Ågatan i Mölndal. Foto: Daniel Olsson/Räddningsmissionen
Räddningsmissionens direktor Emil Mattsson bekräftar att utredningen inleddes tidigare i höst och att polisanmälan gjorts.Foto: Katja Ragnstam/Pressbild Räddningsmissionen
Under hösten polisanmälde Räddningsmissionen påstådda stölder från organisationens lokaler på Norra Ågatan i Mölndal. Foto: Räddningsmissionen
Foto: Daniel Olsson

Räddningsmissionen utreder sitt eget matprojekt för hungrande i Göteborg.
Stora mängder matgåvor som skänkts till projektet Matbanken misstänks ha stulits från Räddningsmissionens lokaler.

I en polisanmälan pekas personer i projektet ut.

 – Det är en utredning som pågått här under hösten, säger Räddningsmissionens direktor Emil Mattsson.

I förra veckan gick Räddningsmissionen ut med ett kort meddelande på organisationens hemsida om att de ”sannolikt utsatts för oegentligheter kopplat till en av sina verksamheter”

Meddelandet gick ut efter att GT under granskningen av hur en av organisationens lägenheter för socialt utsatta hanterats, också börjat ställa frågor om hur Räddningsmissionen agerat efter påstådda oegentligheter i matprojektet Matbanken.

Nu kan vi berätta att Räddningsmissionen den 21 oktober i år polisanmälde påstådda stölder i stor skala av mat från matprojektet Matbanken. Och att utredningen som Räddningsmissionen nu genomför rör just det projektet.

Mat till utsatta

Matbanken samlar in torrvaror, konserver och andra överblivna livsmedel från butiker och allmänhet med syfte att ge till de som hungrar – antingen direkt till de utsatta personligen eller till organisationer och kyrkor som i sin tur arbetar mot social utsatthet.

Emil Mattsson, direktor vid Räddningsmissionen i Göteborg uppger att utredningen kommer upp på styrelsens bord på torsdag.Foto: PRESSBILD

Stölderna skulle, enligt polisanmälan, ha skett på organisationens logistikcenter på Norra Ågatan i Mölndal. Brottstiden anges i anmälan från den 1 januari 2018 till september i år.

– Jag kan inte säga ett enda dugg, men på torsdag har styrelsen den här utredningen på bordet, säger Räddningsmissionens direktor Emil Mattsson.

Men han bekräftar att den aktuella anmälan är den som avses i organisationens pressmeddelande i förra veckan och som ingår i utredningen. 

”Stora kvantiteter mat hämtats upp”

I Räddningsmissionens anmälan nämns att ögonvittnen ”vid ett flertal tillfällen under våren 2019 sett hur stora kvantiteter med mat hämtats upp ... både under och utanför arbetstid.” 

Enligt anmälan ska de påstådda stölderna ha utförts av personer med anknytning till verksamheten, som ”tagit sig stora friheter”.

”Nu gör vi en polisanmälan som vi hoppas ska leda till att vi ska få klarhet i vem som är skyldig till dessa matstölder”, skriver Räddningsmissionen i sin anmälan.

Enligt Räddningsmissionens pressmeddelande ska polisanmälan ha gjorts direkt, då organisationen fick kännedom om misstankarna. 

Räddningsmissionens matprojekt Matbanken syftar till att få fram mat till socialt utsatta och hungrande.Foto: Räddningsmissionen
Räddningsmissionen är en ideell förening på kristen grund.

”Strukturerat upp arbetet”

Men flera källor med insyn i Räddningsmissionen uppger att missförhållanden inom Matbanken, bland annat stölder, påtalades redan under förra året.

GT har varit i kontakt med den ansvarige för Räddningsmissionens matprojekt. Enligt både han själv och Emil Mattsson har han sedan en tid semester. 

Han bekräftar att det funnits anklagelser om stölder i projektet, men uppger att man i dag har fått mer struktur.

– Efter att vi har fått sådana här anklagelser har vi strukturerat upp arbetet. Jag kan inte stå här och säga att ingenting skulle ha gått till fel ställe, för det har inte varit uttalat från början vad som är rätt och vad som är fel, säger den ansvarige.

Men, tillägger han:

– All mat som gått i väg har gått till sociala verksamheter. Det har gått till föreningar som jobbar med socialt utsatta människor alltihop och det har gått till en del privatpersoner som har det knapert, till exempelvis våra deltagare. 

Ögonvittnen

Samtidigt uppger den ansvarige att reglerna förbjuder anställda att ta med någonting hem. 

– Vi har väldigt strikta riktlinjer runt att man inte får ta med sig någonting som anställd hem eller sådant. Det är väldig ordning på det. 

Polisen fick anmälan den 21 oktober i år.Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN

Enligt Räddningsmissionens anmälan finns det flera ögonvittnen till att personer knutna till matprojektet skulle ha tagit med sig varor ut från lokalerna i Mölndal. Det förnekar den ansvarige all kännedom om.

– Arbetet har fungerat så här: Det har funnits människor som har behövt ha mat. Sedan har organisationen arbetat för att samla in mat till just de människorna. Men vi har inte haft något regelverk att hit skänker vi, hit skänker vi inte, uppger han. 

– Nu är det mycket striktare, vi har ett register över vilka organisationer som är mottagare. Det har vi inte haft tidigare. Och vi kanske inte har samtalat så mycket i organisationen om vem som är välkommen eller inte. 

Kan tas upp på nytt

Det som angavs i Räddningsmissionens polisanmälan räckte inte för att polisen skulle inleda någon förundersökning. Enligt förundersökningsledaren Christina Larsson ringde en av polisens operatörer upp anmälaren för att få mer information.

– Men de kunde inte tillföra något mer så jag lade ner den med en gång. Det finns inget att jobba med, säger Christina Larsson. 

Däremot utesluter hon inte att utredningen kan tas upp i ett läge där Räddningsmissionen får fram fler uppgifter, till exempel i den egna utredning som organisationen själva uppger pågår internt. 

– Kommer de in med uppgifter som gör att vi kan ta upp utredningen så gör vi det, säger Christina Larsson.

Räddningsmissionens styrelse kommer på torsdag att få del av resultatet av internutredningen. Utredningen är gjord av två anställda inom Räddningsmissionen, en revisor och två externa jurister, uppger organisationen. 

”Utredningen har, utifrån våra misstankar om oegentligheter, granskat våra rutiner, processer och ekonomi”, skriver Räddningsmissionen. 

Under torsdagen ska styrelsen också fatta beslut om eventuella åtgärder.

I GT:s granskning i förra veckan berättade Räddningsmissionens direktor själv om hur en av organisationens lägenheter för utsatta gick till en anställd - och betalades av Räddningsmissionen.

Lägenhet till anställd

I förra veckan kunde GT avslöja att en av Räddningsmissionens lägenheter under två års tid hyrts av en profilerad anställd inom organisationen. Samtidigt har hyresavierna, enligt bostadsbolaget, skickats vidare till Räddningsmissionen. 

Enligt Räddningsmissionens direktor Emil Mattsson rörde det sig om en period då lägenheten annars skulle stå tom, efter att en person inom en av de målgrupper som organisationen arbetar med hade flyttat ut, till dess en annan person skulle flytta in. Den anställde som hyrde lägenheten bekräftade också att han med kort varsel fick flytta ut då en hemlös behövde lägenheten.

Efter avslöjandet om lägenheten publicerades tog direktor Emil Mattsson utan närmare motivering tillbaka delar av det han sagt i tre bandade intervjuer. De delarna bekräftas fortfarande av andra, av varandra oberoende, källor. 

SE KLIPPET:

Räddningsmissionens chefs egna ord om lägenhetsaffären

Chefens egna ord: Räddningsmissionens lägenhet gick till anställd

LÄS MER:

Räddningsmissionens chefs egna ord om lägenhetsaffären

Räddningsmissionen hjälper utsatta

Räddningsmissionen är en ideell förening med bas i Göteborg som bedriver socialt arbete på kristen grund.

 

Föreningen uppger att man ”arbetar med både akuta och förebyggande insatser och strävar efter att skapa långsiktig förändring”.

 

En av grundpelarna i verksamheten handlar om att praktiskt hjälpa hemlösa och människor i socialt utanförskap till en egen bostad.

 

Förening leds av 27 huvudmän, kristna församlingar i Göteborg med omnejd. 

”Vårt arbete är helt beroende av frivillighet. Våra volontärer och insamlade gåvor gör livsviktig skillnad varje dag”, skriver föreningen på sin hemsida.