Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Räddningschefens skarpa uppmaning – till badgästerna

Hans Blohm, räddningschef vid räddningstjänsten i Stenungsund, Tjörn och Orust. Foto: Räddningstjänsten STO
Räddningstjänsten menar att de blir blockerade av felparkerade bilar vid räddningsinsatser på badplatser. Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG / TT NYHETSBYRÅN

Badgäster som parkerar sina bilar på ett ogenomtänkt sätt på de västsvenska badplatserna försvårar räddningstjänstens arbete, då deras fordon inte kan ta sig fram vid drunkningslarm.

Det menar räddningschefen Hans Blohm.

– Det handlar om liv och död. De första 10 minuterna är kritiska, säger Blohm.

Vid drunkningslarm eller sjukdomsfall på stränder och badplatser är det vanligt att både räddningstjänst och ambulans larmas direkt till platsen.

Men enligt Hans Blohm, räddningschef vid räddningstjänsten i Stenungsund, Tjörn och Orust, är det vanligt att det tar stopp innan man kommit fram till olycksplatsen, något han tidigare pratat med SVT Nyheter Väst om.

– Det är mycket folk överallt, det är en fin sommar och folk vill ut och bada. Det är små vägar, mindre parkeringsplatser och inte anpassat för den stora mängd folk som kommer. Folk parkerar illa ur vårat perspektiv och vill komma så nära stranden som möjligt, säger Blohm och fortsätter:

– Men man ska komma ihåg att vi inte kommer med några små bilar, utan det är rejäla fordon.

Räddningschefen: ”Väldigt allvarligt”

Enligt Blohm är det allvarligt att räddningspersonalen blir blockerad av de felparkerade bilarna.

– Jag tycker det är väldigt allvarligt. Vid exempelvis en drunkning är det inte bra att vi inte kommer fram, det handlar om liv och död. De första 10 minuterna är kritiska säger Blohm.

Nu vill Hans Blohm att folk ska ha med sig att olyckor kan inträffa och därför lämna plats för eventuella räddningsfordon.

– Jag skulle vilja uppmana folk att tänkta till, säger han.

Senast förra sommaren avled en man i 70-årsåldern vid en drunkningsolycka i Kungsbacka kommun. Efteråt visade det sig att räddningstjänsten haft svårt att komma fram, just på grund av felparkerade bilar i anslutning till badplatsen.

Lars Klevensparr, förbundsdirektör vid räddningstjänsten i Storgöteborg reagerade starkt på det som hade hänt.

– Det gör mig förbannad. Detta duger inte. Det var tydligt skyltat att man fick parkera på den ena sidan men inte den andra. Nästa gång kan det gälla dem själva eller någon anhörig, sa han då.