Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Räddningschefen Daniels uppmaning till de vuxna

Foto: Räddningstjänsten Öckerö
Foto: Räddningstjänsten Öckerö

Under långfredagskvällen tvingades Öckerös räddningstjänst rycka ut på ett tiotal larm till följd av barn och ungdomars lek med elden.

Nu uppmanar räddningschefen Daniel Lyckelid föräldrar att prata med sina unga.

”Helt onödiga larm som belastar brandpersonalen och tar tid och kraft från insatser som kan vara livsavgörande”, skriver han på Räddningstjänstens Facebooksida.

SMHI har utfärdat varningar för gräsbrandsrisken i i stort sett hela Svealand och Götaland och räddningstjänster runtom i landet är tungt belastade.

Inte minst Öckerös räddningstjänst får slita ont, där är påsken mer eller mindre synonymt med brasor. Öckerö är en av de öar i Göteborgs norra skärgård som deltar i det så kallade ”grankriget” – där öarna traditionellt tävlar om att bygga den största påskbrasan. 

Räddningschefen: ”Onödigt”

Under långfredagskvällen tvingades Öckerös räddningstjänst rycka ut på ett tiotal larm till följd av barn och ungdomars lek med elden. Något som fick Daniel Lyckelid, räddningschef i beredskap, att ta bladet från munnen.

– Vi hade många händelser med brand i terräng orsakade av företrädelsevis barn och ungdomar. Det belastar oss onödigt mycket. Vi hade två händelser av större dignitet under eftermiddagen som blev väldigt resurskrävande, säger han.

Foto: Räddningstjänsten Öckerö

Daniel Lyckelid skrev ett inlägg på temat som han publicerade på Räddningstjänsten Öckerös Facebooksida.

”Helt onödiga larm som belastar brandpersonalen och tar tid och kraft från insatser som kan vara livsavgörande”, skriver han bland annat.

– Det är så onödigt. Någon annan kan behöva hjälpen bättre just där och då. Så jag vill skicka en uppmaning till föräldrar och vuxna i barns närhet att prata om det här och vilka konsekvenser det faktiskt kan få. 

Han fortsätter:

– Det kan vara mamma eller pappa eller mormor eller morfar som råkar illa ut och så är vi på ett annat ställa på grund av en ”onödig” brand.

https://www.facebook.com/rtjockero/posts/1675138502620110?__xts__[0]=68.ARASkw0RXObz71PpoHxxQbO8GgdXpb2NXOduig0S7DsXtvn3GCLYkXNonyBvMkjXq6h9RSUkDDvgI_ry18-xz0cviPhx5flnw_SLoWXmHLiUhdqaXj4Njir5qrkSFQNh6kNhBzKBbK-n9J2Tzyx-2ec_dg3mR0evg_PAhI8Mlf3iYkAO4xYRkTcDTZKWiGmzKCpXCxRA0wwdIhvyAMB3m70fkWTFa9C1xpYNhzFo4CAwcYey5PDWGdyYIVesMdPx46HxmkbIgzJvbludDRp0A9_rov48TzOlIy8G_dwKBJEEEObtmpbf-_c58xfn7iBLQY07qM635a6o_W3rlW2I9pAZxQ&__tn__=-R

Snabb spridning

Just eftersom det är så torrt i markerna så måste man vara extra vaksam om man planerar att handskas med eld utomhus.

– Man kan tro att man har släckt elden, men nu när det är så här torrt så kan det fortsätta pyra. Så fort det börjar blåsa lite så blir det en väldigt snabb spridning, säger Lyckelid.

Även påskaftonen startade med en utryckning för Öckeröstyrkans del – denna gång en konsekvens av en påskbrasa.

– De hade lämnat den utan uppsyn, så vi fick åka dit och släcka.

Räddningschefen tillägger:

– Vi blir rätt trötta och slutkörda av de här små utryckningarna också. Det är tråkigt. Vi vill ju kunna vara på topp när det verkligen gäller, säger Daniel Lyckelid.

 

LÄS MER: Polisens sportlovsilska mot ungdomarna: ”Sluta”