Räddningsbilen stals – under utryckning

Det var denna bil som stals när Räddningstjänsten i Karlstad åkte ut på larm. Det är en befälsbil av typen Volvo XC 70.
Foto: BENGT JOHANSSON/KARLSTAD RÄDDNINGSTJÄNST
Räddningstjänsten åker ut på många larm, men räddningschefen Nils Weslien har endast varit med om att ett fordon stulits två gånger på 20 år. Så var inte fallet vid denna utryckning i Björlanda i Göteborg.
Foto: Anders Ylander

Räddningstjänsten i Karlstad ryckte ut på ett larm – men när de kontrollerat byggnaden hade någon stulit utryckningsbilen.

En stund senare hittades den prydligt parkerad utanför en matbutik 15 kilometer bort.

– Det är självklart inte bra. Nu hade den stora brandbilen skickats hem, så befälsbilen var ensam kvar. Men det är en påminnelse om att vi alltid ska låsa bilen, säger Nils Weslien, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten i Karlstad.

Det var vid fyratiden på söndagsmorgonen som räddningstjänsten i Karlstad larmades till ett köpcentrum i Tingvalla i centrala Karlstad. Både en befälsbil och en stor brandbil skickades ut för att kontrollera larmet.

– Insatsledaren går in med en väktare och annan personal för att identifiera vilken detektor som utlöst larmet och efter en stund skickas den stora bilen hem, säger Nils Weslien, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten i Karlstad.

Hittades prydligt parkerad

Kvar stod befälsbilen – men inte särskilt länge.

– Vi har funktionen att bilen kan stå på tomgång även om man tagit ut nyckeln och när insatsledaren kommer ut så är bilen borta.

Någon hade alltså stulit det tydligt märkta räddningsfordonet. Insatsledaren kontaktade då både stationen och SOS.

– Vi har GPS i våra bilar och kunde då snabbt se att bilen inte var långt från platsen. Den stod parkerad vid Konsum i Vålberg, säger Nils Weslien.

Sökte med hundar

Polisen kallas till platsen och söker av med hundar – men inga spår efter någon gärningsman kan säkras.

– Det handlar om en bilstöld men det ska inte vara något annat i bilen som är stulet. Förr stal folk cyklar för att ta sig hem från krogen – nu stjäl de tydligen utryckningsfordon, säger Bjarne Andersson, presstalesman vid polisen i Värmland.

Nils Weslien berättar att han minns en enda liknande händelse som skedde för 20 år sedan. Då stals en brandbil i Vålberg för att sedan hittas i Mariestad.

– Självklart är det olyckligt. Men vi tar lärdom av detta och får tänka på att låsa dörrarna ordentligt, säger han.