Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Räddningen kom för sent

"LYXFÄLLAN" HJÄLPTE INTE. Alexandra Holmgren tvingas lämna sitt älskade kafé trots tv:s expertråd. "De gav mig perspektiv och en spark i ändan, men det räckte tyvärr inte", säger hon. Sambon Daniels aretslöshet tvingar paret att ge upp. Foto: Anders Ylander
GÖTEBORG. I kväll får du se hur företagaren Alexandra Holmgren, 32, räddas av tv-programmet "Lyxfällan".
Nu tvingas hon ändå lämna sitt kafé.
- Experterna hjälpte mig jättemycket, men det hade gått för långt, säger hon.
Lyxfällan i TV3 visar hur svenskar på obestånd kan komma på fötter ekonomiskt.
Tyvärr är det inte alltid det hjälper.
Alexandra Holmgren köpte anrika Sunes bageri i Kålltorp i Göteborg för drygt ett år sedan.
- Jag blev blixtförälskad i stället och allt gick väldigt fort, berättar hon.
Någon lyx var det knappast fråga om för henne och sambon Daniel Eklund. Snarare hårt slit.
Alexandra hade inte ett öre på fickan när hon tog över efter bagaren Sune. Hon tvingades låna till både köp och ny utrustning. Totalt 400000 kronor.
- Tanken var att starta "Sunes kafé och antik" och jag köpte nog lite för mycket småpryttlar som inte kom till användning, funderar Alexandra som egentligen är utbildad föremålsantikvarie.

Läget katastrofalt

Och så var det det där med smörgåsarna. Hälsovårdsmyndigheten ville ha ett tvättställ närmare disken och då skulle paret tvingas dra rör i källaren och de pengarna fanns inte.
När "Lyxfällans" experter Lasse Hellström och Elisabeth Fogelström kom in i bilden var läget katastrofalt. Skulderna bara växt och rörelsen gick baklänges trots att Alexandra inte tog ut någon lön utan levde på Daniel.
Hellström och Fogelström kom snabbt fram till att Alexandra sålde för billigt och köpte för dyra råvaror.
- Jag vill ha kvalitet på varorna, det bästa kaffet och théet, och vågade inte höja priserna. Den förra ägaren var så billig, förklarar hon.
- Men experterna gav mig modet att ändra på det.
Lasse Hellström och Elisabeth Fogelström gav Alexandra en affärsplan, talade om hur hon skulle minska utgifterna, öka inkomsterna och prioritera rätt.
När programmet slutar har tvättstället kommit på plats. Alexandra får sälja smörgåsar och sallader och mår mycket bättre än tidigare.
Det finns hopp.

Tvingas lämna allt

Sen dess har kaféet visserligen gått bättre, men går fortfarande back. Häromdagen kom beskedet som blev spiken i kistan för paret. Daniel förlorade sitt fasta jobb.
- Därför kommer vi att låta bagaren som bakar vårt bröd att ta över rörelsen och jag kommer att vara kvar under en övergångsperiod, säger Alexandra.
- Om Daniel får nytt jobb någon annanstans måste vi vara beredda att flytta.