Skum ryss eller svartmålad finansman? GT har läst underrättelserapporten om Vladimir Antonov som beställdes av svenska riksgälden i samband med Spykers köp av Saab. Foto: Ruben Schipper / Anp / Scanpix
Skum ryss eller svartmålad finansman? GT har läst underrättelserapporten om Vladimir Antonov som beställdes av svenska riksgälden i samband med Spykers köp av Saab. Foto: Ruben Schipper / Anp / Scanpix

Räddaren

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Vladimir Antonov, 36, utpekas som den ende som kan rädda Saab.
Den ryske finansmannen har fått en tung stämpel som skum ryss.
Inför Spykers köp av Saab beställde den svenska riksgälden en underrättelserapport om den ryske affärsmannen.
GT har läst den.
I den finns egentligen inga konkreta bevis på att Antonov sysslat med något olagligt.
Rapporten som gjordes i december 2009 är framtagen av det amerikanska säkerhetsföretaget Krolls kontor i London på uppdrag av advokatfirman Vinge som i sin tur fick uppdraget av riksgälden.
Kroll, som ibland kallas för Wall Streets egen privatdeckare, har extremt bra kontakter med myndigheter, regeringar och storföretag över hela världen.

Bank som 24-åring

Krollrapporten inleder med att berätta om Antonovs uppväxt och att han redan som 24-åring köpte sin första bank i Ryssland. I dag äger han banker över hela världen, bland annat i Panama och Dominikanska republiken.
Sedan rapporterar Kroll om de olika rykten och konflikter som följt i Antonovs spår.
Ett avsnitt handlar om den ryska riksbanken som anser att Antonov är synnerligen opålitlig eftersom hans banker sysslar med penningtvätt och understödjer ekonomisk brottslighet.
Enligt Antonov själv beror anklagelserna på att han kom på kant med en högt uppsatt tjänsteman i samband med en affär.

Inga konkreta bevis

Kroll kan i sin rapport bekräfta att det finns en sådan konflikt som är personlig och att ryska centralbanken inte har lagt fram några konkreta bevis mot Antonov.
Ett annat avsnitt tar upp ryktet att det är pappa Alexander som i själva verket äger hela koncernen. Men det stämmer inte skriver Kroll, Antonov är ägare.
Det tredje och kanske största problemet som ligger Antonov i fatet är att den brittiska finansinspektionen (FSA) nekat honom att öppna en bankfilial till sin Litauiska bank Bankas Snoras, i London.
FSA menar att orsaken är misstankar om pengatvätt och ekonomisk brottslighet. Antonov har inte "gett inte raka svar på raka frågor".
I en artikel i Times 13 februari 2009 skriver FSA:
"Detta är inte isolerade händelser utan exempel på ett mönster som är typiskt för institutioner som kontrolleras av Antonov", skriver brittiska finansinspektionen.

Talar dålig engelska

Men några egentliga bevis presenteras inte.
Antonov själv menar att det hela beror på att han inte talar tillräckligt bra engelska, att ryska centralbanken smutkastar honom och att det var politiskt omöjligt för England att släppa in en utländsk bank i samband med finanskrisen och det isländska bankväsendets kollaps.
Kroll har undersökt hur Antonovs bank sköter sig i Litauen. Högt uppsatta tjänstemän i det Litauiska banksystemet hävdar att Antonovs bank har skärpt sig och gått över på "rätt sida gränsen".
2009 utsattes pappa Alexander för ett mordförsök och ryktena gick om att detta var en maffiauppgörelse.

Därför ett attentat

Enligt Kroll har Antonov förklarat att orsaken till attentatet var att några affärsmän på uppdrag av Tjetjeniens president Khadyrov lade ett bud på hans företag och när Antonov inte vill sälja utfördes attentatet mot hans far.
Kroll har försökt undersöka så långt man kan men kommer inte fram till någon annan förklaring.
Ytterligare en besvärande omständighet som tas upp är pressuppgifter som pekat ut far och son Antonov för att stå bakom mordet på en moldavisk affärsman.
Men Antonov visar Kroll dokument från den moldaviska polisen som visar att affärsmannen begick självmord.
Kroll har också utrett ett rykte om att Antonovs Bankas Snoras har hjälpt en känd storbedragare att tvätta pengar stulna från pensionsfonder i Australien.

Hjälpte polisen

Men när Kroll kontaktar polismyndigheten i New South Wales I Australien berömmer man Antonovs bank för att den i själva verket hjälpte polisen att få fast bedragaren.
Som avslutning kartlägger Kroll Antonovs inblandning i Spyker Cars.
Om Victor Muller skriver författarna av rapporten:
"Muller har en motstridig medieprofil. Å ena sidan anses han vara en fantastisk försäljare med en otrolig förmåga att locka nya investerare.
Å andra sidan beskrivs Muller som en "charlatan, opportunist och till och med som en bedragare."
Nu har riksgälden beställt en ny uppdaterad rapport om Antonov. Den blir klar i dagarna.
Jimmy Fredriksson
Jimmy Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER