De tre svenska terrorsyskonen

Ett reportage av
Johanna Karlsson

Ung. Vacker. Trebarnsmamma. Och terrorist.

– Hon är död nu så du behöver inte skriva om IS och det där. Skriv att hon var en ängel, säger en väninna.

Det här reportaget handlar om kvinnan från Eskilstuna, hennes syskon och människorna som stöttat deras livsval.

1. Tre syskon

Storasyster publicerar en selfie på Facebook. I bakgrunden syns huvuden spetsade på pålar.

Efter att ha flyttat till Eskilstuna från Malmö börjar jag klistra upp dokument om terrorister i närområdet på väggen bredvid min soffa. Sedan drar jag röda trådar mellan dem. Många trådar leder till samma personer. De bildar en tajt krets, människor vars vägar korsas även när de flyttar till olika städer. Framförallt korsar många av dem en särskild kvinnas väg.

Jag kallar henne för Lillasyster.Angered, mars 2017. 

När paradiset nalkas på riktigt verkar Lillasyster vackla i sin dödslängtan. Döden kommer inte till henne i något stort slag eller i någon historisk miljö. Inte under luftanfallen över Raqqa. Utan i en säng bäddad med Hello Kitty-lakan. På sin Facebooksida skriver hon själv:

"När du först hamnar i fitnah (arabiska för frestelse) så märker du inte hur du sakta men säkert dras mer o mer tills du tillslut bara önskar att allt var som förr igen"


Eskilstuna, 1995.

Lillasyster saknar två framtänder. Hon ler mot skolfotografen i kort pottfrisyr, fleeceväst, glasögon och med händerna på knäna. Det syns på stilen att hon inte varit i Sverige särskilt länge. Storasyster går två klasser över, i trean. Hennes utstrålning är säkrare. Hon har hår till midjan i en stor fläta. I skolkatalogen skrattar hon tillsammans med andra tjejer i klassen, som om hon hittat sina bästisar och är djupt inne interna skämt medan fotografen står redo.

Under Lillasysters och Storasysters första skolår i Eskilstuna är religionen inte närvarande. Familjen kommer ursprungligen från en stad i södra Irak med starkt persiskt inflytande. De är feylikurder. De följer shiaislam men utan att religiösa regler präglar vardagen. Både alkohol och droger förekommer under uppväxten.

Tio år senare kommer deras religiösa beslut att påverka många personer i deras släkt. Och ytterligare tio år senare duckar Storasyster luftanfall i Idlib – i ett Syrien där hon varit gift med en brittisk terrorist – medan Lillasyster återvänder från IS-huvudstaden Raqqa med en splitterskadad liten dotter och sorg över en avliden son.

Systrarnas storebror börjar samtidigt avtjäna ett fängelsestraff för terrorbrott.

Storebror döms till fängelse för terrorbrott.

Efter att ha gått ut högstadiet i Angered – dit hon flyttat med mamman efter föräldrarnas skilsmässa – hittar Lillasyster den krets som hon senare gifter in sig i. Hon beskriver de nya vännerna som personer att lära av om islam, personer som hon uppfattar kan religionen mycket bättre än hon själv och som hjälper henne att läsa på om al-Qaida.

Av sju helsyskon och flera halvsyskon väljer Lillasyster, Storasyster och Storebror ensamma att bryta med släktens shiaislam och gå över till al-Qaidas ideologi, där den religion de vuxit upp med ses som kätteri.

Lillasyster, nu i niqab, hoppar av skolan. Storasyster går gymnasiet och tar studenten. Storebror – den ende av de tre som arbetar, som golvläggare – gifter sig med en kusin i Västerås.


Lillasyster gifter sig två gånger i Sverige, som 18-åring och 21-åring. Båda männen är aktiva samhällsdebattörer.

Genom det första äktenskapet, som arrangerats av mannens mamma, kommer Lillasyster in i en inflytelserik släkt där många personer har respekterade positioner i svenska sunnitiska föreningar. De är många gånger med i medier och uttalar sig i integrationsfrågor, men trots att de bott i Sverige i många år har Säkerhetspolisen nekat medlemmar i familjen svenskt medborgarskap med hänvisning till deras umgängeskrets. Lillasysters första äktenskap slutar med skilsmässa och en vårdnadstvist.

Hon får hjälp av socialtjänsten med jourboende när hon är rädd att släkten inte ska acceptera hennes skilsmässa.

Hon gifter om sig med en djupt troende mångsysslare i Angered som snabbt gör Lillasyster gravid med hennes andra barn.


Storebror reser till norra Syrien första gången i november 2012. Storasyster väntar tre månader innan hon följer efter. I februari 2013 står hennes bröllop med en fem år yngre brittisk terrorist. Han är född i London och har ett cv där deltagande i strider för al-Qaida i Libyen är mixat med studier i företagsekonomi vid universitetet i Hatfield.

Tillsammans strider Storebror och hans svåger för samma ledare, tjetjenska Omar Al-Shishani, som senare går över till IS. Det gör också flera bekanta svenskar från Angered. Under 2013 får Storebror besök av båda sina fruar. Först kommer andrafrun tillsammans med deras spädbarn, sedan kommer förstafrun på ett kortare sommarbesök tillsammans med parets två barn.

Storasysters äktenskap varar bara i några få månader innan maken dör i strid, 21 år gammal. Men han har hunnit göra henne gravid. Storasyster väljer att resa hem till Göteborg och föda hans dotter.

Storasyster reser hem till Göteborg när hon ska föda sin son.

Lillasysters liv är väl dokumenterat i mängder av offentliga handlingar. I hela sitt vuxna liv står hon i tät kontakt med socialtjänst och andra myndigheter.

Det är ett motsatsförhållande som inte är ovanligt i hennes umgängeskrets: Att ständigt berätta personliga detaljer för handläggare efter handläggare i hopp om stöd – ekonomiskt, rättsligt, socialt – samtidigt som man planerar ett ideologiskt krig mot samma samhälle. Hos tingsrätter och förvaltningsrätter i flera städer går att läsa hur de båda män som Lillasyster varit gift med mejlar varandra om huruvida det är rätt eller fel att slå barnen när de inte följer reglerna under bön.

Det går också att läsa hur Skatteverket metodiskt ifrågasätter alla de oredovisade privata insättningar de hittar på konton tillhörande både Lillasyster, exmännen och exmännens familjer och i slutändan upptaxerar flera av dem med stora belopp. Hon spelar ibland på misstankarna hon tar för givet att myndigheter har. I utredningen kring en vårdnadstvist säger hon plötsligt, från ingenstans, om en av sina exmän:

– Jag är förvånad över att han ljuger om mig. Då kan jag sitta här och säga att han planerar ett terrordåd mot Sverige.


Efter förlossningen återvänder
Storasyster till norra Syrien. Nu med sin son.

Storebror reser åt motsatt håll. När han återvänder till Göteborg kring nyåret 2013-2014 blir han snart gripen och döms så småningom till fängelse för terrorbrott. Båda Storebrors fruar väljer att skilja sig från honom.


Lillasyster tar sig in i Syrien över den turkiska gränsen 2014. Då har Storasyster redan varit där en tid och kan assistera. Hon skickar några sista överföringar till bankkontot och får ett sms från sin arga pappa som är starkt emot det hon kommer att göra. Med sig har hon de två barnen från sitt andra äktenskap. Ett år senare, i augusti 2015, beskriver en av Storebrors exfruar Lillasysters och Storasysters tillvaro i Syrien.

– De vill gärna komma tillbaka. De är rädda här, men också där. De tillåter inte dem att komma tillbaka. De har ingenting att göra de får inte gå ut, de får inte köra bil. De är ganska isolerade, säger hon till polisen.

"I miss you" skriver Lillasyster efter att tvååringen dött.

Hösten 2015 leker två små barn i familjens hem i Raqqa. Lillasyster och barnen bor med tillgång till vapen, och sprängmedel ligger framme. Mitt under leken råkar en granat detonera.

Tvååringen dör av skadorna. Fyraåringen träffas av splitter men överlever. "I miss you baby", skriver Lillasyster på Facebook.


Storebrors exfru säger
att hon först trodde att systrarna bara var i Turkiet, men att deras konton i sociala medier visade något annat.

– Man såg ganska klart och tydligt att det var inte Turkiet där för att det hänger ju... Huvuden..., säger hon i förhör.

Förhörsledaren får förtydliga för att få fram att hon menar huvuden avskilda från kroppar.

Vid samma tid publicerar Storasyster en selfie på Facebook, från en offentlig plats där avrättningar precis ägt rum. I bakgrunden syns huvuden spetsade på pålar, och Storasyster skriver:

"Huh? U talking to me?

Oops you are headless

This is what we do to Bashar's soldiers"


2. Återkomsten

Svär du på att ingenting händer om jag pratar om henne?

I november 2015 återvänder Lillasyster till en tvåa i Angered med ett splitterskadat barn. Hon ändrar klädstil efter att en lång tid ha varit noga med att täcka sig. Nu lägger hon upp bilder i vanlig tröja och jeanskjol.

Samma vinter kämpar flera svenska kommuner med att få tag på namnen på de terrorister från flera stridande grupper som lämnar Syrien och Irak för att nu bosätta sig i deras stad. Men även i de fall kommunen känner till återvändaren tas nationellt inga beslut om hur de ska hanteras. En lärarvikarie i Göteborg berättar om hur stöd till olika stridande islamistiska grupper bemöts på arbetsplatserna.

– De första åren av Syrienkriget kände inte många till vilka grupper som stod för vad och då applåderades ett deltagande. Sedan gick flera miliser över i IS eller Nusrafronten och jag tror det gjort att vi haft svårt att förhålla oss till de elever eller personal som stödjer dem. Det har inte varit något ovanligt, säger lärarvikarien.

Återvändande terrorister

• Under slutet av 2017 hade Angereds stadsdelsförvaltning fortfarande inget standardförfarande för hur återvändande terrorister bemöts.

"Hur många som har återvänt har man från stadsdelen och staden ingen aning om. Vi har kontakt med två till tre stycken", säger Arne Wiik, sektorschef för individ och familjeomsorg i Angered.

Under tiden hittar varje svensk sitt eget sätt att förhålla sig. I min tidigare hemstad Malmö ser jag en familj där sonen är känd IS-återvändare sitta och äta vid ett bord nära mitt på en restaurang. Personalen, som jag vet tillhör folkgruppen yazidier, gör sitt yttersta för att ge dem service.

Familjen ber om färsk mynta till teet, de ber att få skicka tillbaka riset och värma upp det lite mer och de vill att servitören justerar belysningen.

När de lämnat restaurangen försöker jag hitta rätt sätt att agera. Jag bestämmer mig för att berätta för servitören vilka han nyss serverat. Han kan i alla fall få bestämma själv om han vill springa och hämta färsk mynta fler gånger till en svensk IS-soldat som ångrat sig.

Kvinnan sliter ner tv:n och häller ut tändvätska i Lillasysters lägenhet.

Sommaren 2016, Lillasysters första i Angered efter hemkomsten, blir hon först vän och strax därpå ovän med en ung kvinna i samma område.

Tjejen tar ut sin ilska genom att kasta en sparkcykel genom Lillasysters altandörr, slita ner en tv så att den går sönder och hälla ut tändvätska över alla mjuka ytor i lägenheten. Hon tänker först tända på men ångrar sig, grips av polis och döms för grovt hemfridsbrott.

– Hon är ISIS. Hela hennes familj är ISIS. De stoppar mig på gatan och frågar om jag är muslim, säger väninnan i förhör.

Hennes vittnesmål får inga konsekvenser utöver domen om själva skadegörelsen. Väninnan är troende shiamuslim och bor i samma område i Angered. Men om konflikten mellan henne och Lillasyster ska ses som geopolitik, ungdomsbråk eller kanske en mix av båda är svårt att veta. De kallar varandra hora, spottar på varandra på Espresso House i Brunnsparken och skickar hotfulla röstmeddelanden i sms.

I efterhand ser tjejkompisen annorlunda på de val Lillasyster gjorde. Hon har förlåtit henne, menar att hon sett henne gå igenom stora svårigheter och även utsättas för våld av de hon kallar "bröderna" i Angered, lokala IS-anhängare.

– Hon är en ängel som aldrig fick någon chans. För hon fick ingen bra man. Så hon hade ingen att stötta sig själv med. Hon förklarade IS regler för oss, att jihad för kvinnor är att gifta sig med de män som krigar. Hon berättade att hon gifte sig med över tio män i Syrien.

I december 2017 är det snöbollskrig utanför Lillasysters gamla lägenhet. Småbarn springer där en väg ringlar runt det avgränsade bostadsområdet och på skolgården i närheten pågår högljudd lek.

I hennes förra hemstad Raqqa har kalifatet fallit och IS är besegrat. I Angered är hennes gamla tvåa på markplan inredd av nya hyresgäster och uteplatsen täckt av snö.

Lillasyster bodde nära ändhållplatsen för en av Göteborgs blå busslinjer. Där, vid hållplatsen, möter jag en ung kille i täckjacka som direkt kommer ihåg vem hon var. De har, eller hade, gemensamma bekanta.

Däremot är han osäker på om han vågar prata med en journalist om Lillasyster. Tonårskillen tar upp ett stort, diamantkantat guldkors ur sin ryggsäck. Korset har blivit iskallt av vinterkylan.

– Svär du på det här att ingenting händer om jag pratar om henne?

Jag tar emot hans kors och kysser det.

– Jag är inte kristen, men du kanske är? Så det är bäst att du svär på det, ursäktar han sig.

Han berättar att han går runt med korset i väskan för att ge som present till en tjej, när rätt tillfälle kommer.

När jag sätter mig vid datorn märker jag att jag tvekar. Kan jag verkligen skriva ut vad han berättat? Jag kan inte svära på diamantkorset att ingenting händer honom.

Väninnan beskriver hur det gick fel i alla relationer som Lillasyster hade.

Den första mannen, den andra mannen – och de tio giftermål hon enligt väninnan gick igenom under IS-beskydd i Syrien, varav några ska ha skett som en muta för att få korsa gränsen hem igen. Med både första och andra mannen blev familjeproblem till ärenden hos socialtjänsten. I utredningar om den senare exmannens barn står att ett stort antal orosanmälningar gjorts om att barnen bevittnat våld mellan föräldrarna i hemmet. Lillasysters pappa har i intervjuer understrukit att hennes anslutning till IS hade flera orsaker. Till Aftonbladet har han sagt att hon åkte av religiös övertygelse – eller för att komma bort från "en man som misshandlat henne".

I dag är den exman pappan beskriver omgift. Det är en man som under hela sitt liv har hittat egna, kreativa vägar till försörjning. Vi kallar honom Parfymförsäljaren.

3. Parfym, fläsk och skattebrott

En grupp fromma salafister svindlar staten på 21 miljoner kronor

Parfymförsäljaren föds 1982 i den kurdiska delen av Irak, men kommer till Göteborg som spädbarn och går samhällsprogrammet på Angeredsgymnasiet. När han tar studenten är han renrakad och muskulös.

I parallellklasserna går flera personer som medverkar i dokumentärerna Islam i folkhemmet och Det svider i hjärtat som båda sänds i SVT och skildrar hur det är att vara salafist i Göteborg efter 11 september-attentaten.

Efter gymnasiet går Parfymförsäljaren en Lerniautbildning till svetsare. Men det blir inte så mycket svetsat. Han upplever sig ha svårt att få jobb och säger att han blev uppsagd från första svetsarjobbet för att han "inte passade in".

När han är 26 och precis blivit pappa för första gången med sin första fru, en svensk konvertit, reser han till Irak. Där fängslas han under oklara omständigheter. Han uppger senare att han blev torterad i irakiskt fängelse, och efter psykologsamtal hemma i Angered får han diagnosen PTSD. Den första frun föder vid den här tiden deras andra barn, men då har de redan separerat – Parfymförsäljaren har gift om sig med Lillasyster.

I Angered är nu Lillasyster och Parfymförsäljarens första fru gravida samtidigt. Båda hemmen saknar inkomster. Parfymförsäljaren försöker få in pengar på skönhetsprodukter till bekantskapskretsen och säljer en tid parfym via en populär lokal grill.

Personer i Parfymförsäljarens närhet beskriver att han vid den här tiden letar efter möjligheter att flytta familjen till ett mer rättroget land.

Parfymförsäljaren säljer parfym på lokala grillen.

Samtidigt, i en annan del av Göteborg, filar två företagare på en affärsidé. Bolaget ska heta Guten Wurst och sälja tysk korv utanför stora byggvaruhus som Bauhaus och Hornbach.

Männen bakom Guten Wurst kommer från vitt skilda håll. Den ene – vi kallar honom Den kristna föreningsmannen – är en medelålders krögare och välkänd inom det kristna föreningslivet i Göteborg. Den andre är bosatt i Lerum, där han är en känd näringslivsprofil, ordförande i tennisklubben och aktiv i Moderaterna. Hans namn är Klaus Schüffler.

I deras planer ingår också att sälja korv utanför Tyska kyrkan, mitt i Göteborg. Så blir det aldrig. Istället för i korvbodar kommer de snart att mötas i tings- och hovrätten i närheten av samma kyrka, då de åtalas för att ha hjälpt en grupp fromma salafister att svindla staten på 21 miljoner kronor.

Pengar som utreds med misstanke om vara avsedda för terrororganisationer utomlands.

Parfymförsäljaren missionerar då och då och sprider detaljkunskap om den rätta tron, som hur Profeten alltid tog på höger sko först och hur du blir belönad för varje steg du går till fots till moskén.

Trots det inser han att han kan behöva hjälp från något så otillåtet som två lokala importörer av fläskkött.

Sommaren 2012 tar Parfymförsäljaren kontakt med Småföretagarhuset i Göteborg, där han hänvisas till Den kristna föreningsmannen. Parfymförsäljaren förklarar att han vill köpa ett bolag, men att han själv har anmärkningar hos Kronofogden.

– Jag visste inte vem han var, säger Den kristna föreningsmannen när jag når honom på mobilen.

– Han behövde köpa ett bolag för att kunna sälja mobiltelefoner och jag hade redovisningsbyrå med en kompanjon som kände Klaus Schüffler. Uppgörelsen var mellan dem. Jag var inte delaktig. De åtalade sa också i rätten att de inte kände mig.


Rätten frikände honom, men den kristna föreningsmannen svajar på rösten. Han vill vara försiktig med vad han säger.

– Jag dricker alkohol, jag är kristen, jag vet inte vad de här personerna tycker om mig, säger han och menar att han inte kände till deras ideologiska bakgrund förrän åtalet kom. Miljonerna männen tjänat i målet återfinns aldrig. De två blivande fläskimportörerna menar att de av misstag gett råd åt tre fromma, arbetslösa män som därefter tjänat en massa pengar på oredovisad moms.

– När jag satt häktad gjorde jag en egen undersökning av pengaströmmarna som gått till Marocko, Egypten och Kina, säger Klaus Schüffler och visar en overheadbild han gjort. Han får det till att Parfymförsäljaren borde ha över tre miljoner kronor på utländska konton.

Under samma tid är Lillasyster hemma med två små barn. Hon följer utvecklingen i Syrien genom rapporter från Storebror och Storasyster.


Bara några månader efter att Parfymförsäljaren dömts till fängelse för momsbedrägeri lämnar Lillasyster landet tillsammans med parets två små barn.

En väninna till Lillasyster menar att detta var mannens vilja inifrån fängelset.

– IS regler är att när mannen inte kan ska kvinnan göra jihad istället och jihad för kvinnor är att gifta sig med de som krigar. Även när han satt i fängelse skickade han bröder till henne. IS-bröder finns överallt, säger väninnan.

Parfymförsäljaren tillbakavisar anklagelserna kraftfullt och menar att de personer som påstår så har en egen agenda. Lillasyster vill han inte prata om alls, skriver han från en Hotmailadress: "Jag är inte intresserad av någonting som har med henne eller hennes krets att göra. Jag skulle inte ens ta i hennes affärer med en tång."

4. Utstött i Lerum

Ett av mina barn bytte efternamn. Det känns magstarkt.

Helt utan förvarning försvinner Sörens gode vän. Ingen i deras stora kontaktnät vet vad som har hänt. Plötsligt är han bara borta.

Det är inte likt Klaus Schüffler.

Än mer konfunderad blir Sören när han får höra att hans vän sitter häktad.

De har umgåtts tätt på tennisklubben i Lerum. Setts på Rotarys möten. Båda är ekonomer med affärskontakter i Tyskland, båda är välklädda män runt de 70.

Ett helt år sitter Klaus Schüffler isolerad utan att vänskapskretsen vet vad som pågår.

Advokaten överklagar häktningen och skickar skrivelser om att klienten behöver allt från läkare och frisörbesök till frisk luft som inte delas med rökare.

Till cellen beställer Klaus Schüffler in målets handlingar. Han får reda på att hans telefon varit avlyssnad av Säkerhetspolisen. Han sitter bland över tusen utskrivna A4-sidor och sammanställer egna presentationer över hur han menar att momsfifflet, till vilket han anser sig vara en oskyldigt anklagad rådgivare, har gått till.

Klaus Schüffler är ersättare i kommunfullmäktige när han häktas.

Först som åhörare på rättegången börjar vännerna förstå härvan Klaus Schüffler försatt sig i. Sören minns:

– Min vän som var med sade att "Sören, något är fel! Klaus i kavaj och så fem skäggiga gubbar!"

I Lerum rör Klaus Schüfflers försvinnande upp känslor.

Tennisklubben står inte bara utan sin ordförande utan även den som sitter på alla lösenord, bankdosor, den som operativt sköter saker på marken. Klubben upplever ett par kaosartade månader och kassan börjar sina.

Den lokala Rotaryklubben utesluter honom.

När Klaus Schüffler häktas är han ersättare i kommunfullmäktige. När en ledamot hoppar av i februari 2014 väljs han automatiskt in i kommunfullmäktige för Moderaterna, trots att han sitter kvar i häktet i väntan på om Högsta domstolen ska ta upp fallet.

I en månad innehar han stolen – som står tom och påminner om brottet. Kommunalrådet Henrik Ripa kämpar med att få tag på Klaus Schüffler i häktet så att han kan avsäga sig platsen.

Några månader senare, i valet 2014, förlorar Moderaterna styret om Lerum för första gången på fyrtio år. Övriga allianspartier väljer att istället liera sig med Socialdemokraterna.

 


Straffet blir hårt.
Klaus Schüffler döms i två instanser till fyra år och sex månaders fängelse för grov förskingring, medhjälp till grovt bokföringsbrott, medhjälp till grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott, grovt skattebrott, grov oredlighet mot borgenärer, brott mot aktiebolagslagen och förberedelse till grovt skattebrott för inblandning i momsfifflet och en annan härva där en flyttfirma tjänat svarta pengar. Det sociala straffet är än hårdare.

– Grannen mittemot hälsar inte längre på mig. Han har sommarställe på samma plats som åklagaren i mitt fall. Så han har ju fått information. Han säger åt de andra grannarna att inte heller prata med mig. Men de gör de ändå, naturligtvis. De lyssnar inte på att han säger att jag har finansierat IS, säger Klaus Schüffler.

– Och så bytte ett av mina barn efternamn. Det känns magstarkt.

Klaus Schüffler minns första intrycket av Parfymförsäljaren.

– Hur trevlig som helst. Normal. Som vilken svensk som helst. Betalningsanmärkningar gör det svårt för Parfymförsäljaren att hyra en kontorslokal.

Klaus Schüffler vill gärna hjälpa till och hyr i sitt namn ett kontor i Mölndal åt honom. Dit tar Parfymföräljaren med sig kompisarna som han tänker driva bolaget med. En är den salafistiska predikanten Anas Khalifa, de känner varandra sedan gymnasietiden.

Anas Khalifa berättar i polisutredningen hur han förstår att en bra affärsidé är på gång när han plötsligt ser att Parfymförsäljaren kommer körandes i en Mercedes. Han beskriver att det förvånade honom, för han vet att ingen i Parfymförsäljarens familj är rik. Även deras gemensamma vän Soheil Bakhtiarzadeh börjar under samma tidsperiod strö pengar omkring sig.

– Han körde värsta bilen också. När jag frågade hur han betalt sin bil sa han "cash, brorsan, cash", berättar Anas Khalifa i polisförhör.


Upplägget går ut på att mobiltelefoner köps in i Europa och säljs billigt till svenska företag med pålagd moms – som sedan inte redovisas. Själva momsen blir då en ren inkomstkälla.

Klaus Schüffler menar att männens verkliga affärsrådgivare var två bröder som dömts för ett liknande momsbrott året innan, men som lyckats fly landet och undkomma straff. Samma brödrapar som Anas Khalifa beskrivit kört omkring i lyxiga kontantköpta bilar – Shahin och Soheil Bakhtiarzadeh.

Bröderna Bakhtiarzadeh

Bröderna Bakhtiarzadeh.

• Bröderna Soheil och Shahin Bakhtiarzadeh (födda 1981 och 1980) dömdes för omfattande momsbedrägerier 2012. De flydde undan straffet, är efterlysta av Interpol och bor i dag i Egypten.

• Upplägget bröderna Bakhtiarzadeh använde kopierades senare av flera i bekantskapskretsen. Bland annat har Parfymförsäljaren vittnat om att han fick råd av bröderna inför de affärer som så småningom ledde till att Parfymförsäljaren, Anas Khalifa och Klaus Schüffler dömdes till fängelse.

Kamal Badri.

• Kamal Badri från Angered förekommer i utredningen om brödernas momsbrott. Men vid tiden för domen har Kamal Badri redan dött som martyr i Syrien, stridandes för en milis som senare slås ihop med IS.

• "Känner inte alls till killarna", kommenterar Shahin Bakhtiarzadeh som är lätt att få tag på via sociala medier, där han bland annat marknadsför egyptiska läkemedel.

• På Facebook är han aktiv i samma grupp för äktenskapsförmedling mellan salafister som Lillasysters exman. Han kommenterar också flitigt på Storasysters Facebooksida som hon driver från Idlib.

• Inför publiceringen av det här reportaget har Shahin Bakhtiarzadeh skrivit om Expressens reporter på Facebook: "Hon gör allt för att folk ska läsa hennes löjliga reportage, hon får betalt för trams så vill hon blanda in mitt förflutna skatteskit i det hela också."

– I den slutna kretsen av muslimer som bara umgås med muslimer var det känt att Shahin och Soheil var duktiga affärsmän, berättar Parfymförsäljaren i polisförhör.

– Min roll var egentligen bara att sälja ett bolag till dessa personer, jag hade inte inblick i verksamheten, säger Klaus Schüffler.

Men Schüffler ger också männen tillgång till sitt nätverk. Han har varit regionansvarig i tysksvenska handelskammaren och känner Media Markts svenska VD, som de fromma männen ska få träffa. Inför mötet uppstår ett litet problem – Anas Khalifa dyker upp i vit särk och med det stora skägg han alltid bär.

– Du kan inte följa med på mötet, så som du ser ut! säger Klaus Schüffler på sitt direkta sätt till Anas Khalifa.

Då rakar predikanten av sig skägget. Han börjar också använda namnet Mats Carlsson i kontakter med kunder. Det är bäst så, förklarar han senare i polisförhör, ifall någon skulle googla Anas Khalifa – och hitta tidningsartiklar om hur han föreläst om martyrskap för små barn.

Parfymförsäljaren släpps tidigare än Klaus Schüffler ur fängelset. Men redan 2016 döms han för nya brott efter att ha stoppats på hemväg från en föreläsning i Eskilstuna. Han har slangat bensin på en mack, där han befann sig tillsammans med den flerfaldigt terrordömda svensken Mirsad Bektasevic.


Klaus Schüffler säger att hans samvete är "helt rent".

– Däremot kan man se i backspegeln av det som nu kommit fram att man skulle kunna ha varit med om någonting som skulle kunna vara en brottslig verksamhet någon annanstans i världen. Det känns inte bra.

I Lerum fortsätter livet som vanligt. På Rotaryklubben är det lite spänt – men på tennisklubben har de flesta valt att inte rota i fallet utan fortsätter att umgås med Klaus Schüffler som vanligt. Han är inte rädd för sin personliga säkerhet på det sätt som Den kristna föreningsmannen ger uttryck för. Inte heller sedan han förstått vad pengarna i härvan misstänks ha gått till.

– Jag känner inte att jag gjort någonting som skulle kunna såra dem. Snarare borde de ha en skuldkänsla gentemot mig. Vad de har utsatt mig för, säger Klaus Schüffler.

På Ekobrottsmyndigheten vill man betona att Schüffler – tvärtemot vad han själv hävdar – utfärdade falska fakturor åt de övriga gärningsmännen och därför hade en betydande roll i brottsupplägget.

5. Nåden i Angered

Hon var ett spralligt och glatt barn. Men hon gifte sig med en fundamentalist.

I januari 2016 har Storebror dömts för terrorbrott. Två av hans nära anhöriga ansöker flera gånger om nåd. De skriver också ett annat brev till en myndighet. Ett fyra sidor långt handskrivet brev där de förklarar vem de tycker bär skuld till Storebror, Storasyster och Lillasysters terrorbrott. Kvinnan de pekar ut är en av Storebrors flera exfruar.

"Hon själv har varit rädd för polisen därför att Säpo varit på henne och gjort razzia i hennes hem vid olika tider för att hon nekade att hon varit i Syrien och skickat (Storebrors namn) dit samt att hon även värvat folk till Syrien och bli med ISIS samt att hon hade ena foten i Syrien."

Som många andra i Eskilstunasyskonens liv har de inte svårt för att ange sina närmsta när de söker myndighetshjälp.


Brevet fortsätter med
flera detaljer om att frun ska ha fått pengar för varje person hon rekryterat och att hon till och med försökt rekrytera systrarnas gamla mamma.

"Som jag fick höra av andra var att hon fick pengar för varje människa hon hade värvat för att bli ISIS medlem och ett pris för varje månad den personen var kvar där. När vissa ringt henne från Syrien och klagat på levnadsstilen och att den inte passade dem så övertygade hon dem att stanna kvar och sa "nej kom inte tillbaka allt blir snart jättebra stanna där så får du snart se." Två av de som hon har värvat var (Storasyster) och (Lillasyster). Det var vad de sa till mig per telefon. När (Lillasyster) rymde från ISIS efter att ha förlorat sin son då en handgranat sprängts på honom. Men (Storasyster) är kvar för (exfrun) ringde de som är nära henne och beordrade dem att hålla ögonen på (Storasyster) ifall hon rymmer också och kommer till Sverige."

Storebrors exfru säger att anklagelsen är absurd. Hon menar att hon själv lämnat IS territorium i Syrien och därför aldrig skulle uppmuntra någon annan att åka dit.

– Det är klart att det inte stämmer. Jag är långt ifrån dessa fasoner. Hade jag varit så ISIS-kär så hade jag inte gjort allt i min makt för att komma tillbaka, säger hon.

Själv har Lillasyster medan hon levde berättat att en nära anhörig tipsat henne att åka. Men hon hade samtidigt under många år själv sympatiserat med al-Qaida och gruppens efterföljare. Dessutom var Storasyster redan på plats i Syrien.

Kvinnan som familjen anklagar för att ha varit IS-rekryterare är uppväxt i Västerås, där en grundskolelärare har positiva minnen av både henne och föräldrarna.

– Hon var ett spralligt och glatt barn. Hennes föräldrar var väldigt öppna. Men hon gifte sig med en fundamentalist, säger läraren. Men den fundamentalistiske mannen var inget osäkert, okänt kort före giftermålet. Det var hennes kusin.

Brevskrivaren i familjen larmar alltså inte bara om en av Storebrors före detta fruar, utan också om en nära släkting som de känt sedan födseln.

– Det är inte första gången de sprider sådana lögner om mig. Det här är ett sätt att ge tillbaka via falska anklagelser för att jag valde att skilja mig. Det är grova lögner och jag kommer att stämma för förtal om det publiceras, kommenterar exfrun.

Sveriges Verklighet drivs av Västeråsjournalisten.

Det finns svenskar som håller med familjemedlemmarna om att Storebror borde benådas.

Från vardagsrummet i en hyrestvåa i Västerås uppdaterar en journalist nyhetssidan Sveriges Verklighet samtidigt som han kollar kursen på sina bitcoin. Hans bebis leker i ett hörn, i köket lagar hustrun mat. Med strax under hundratusen svenskarabiska följare tror Västeråsjournalisten, som inte vill ha hela sitt namn publicerat, att han kan göra en insats för personer som andra svenska medier inte behandlar korrekt.

– Jag startade sidan 2015 som en motvikt mot sekulär media, säger han.

 


Storebrors dom tycker han är felaktig av flera anledningar. Han kritiserar att svenska medier skrivit att Storebror tillhört IS istället för en föregångare till IS. Och han tycker att domstolens bevisning borde följa samma linjer som när medlemmar i kriminella gäng bara kan dömas för sina egna handlingar, inte själva medlemskapet.

Västeråsjournalistens släkt kommer från Mosul, han är uppväxt i Bagdad och Damaskus och nu har han bott åtta år i Sverige. Expressen och andra etablerade massmedier kallar han för "anti-skägg-media".

– Medier mot skäggiga personer hämtar all smuts de kan för att skriva om dem. När det kommer till skägg, då finns det ingen gräns. Är det rimligt att det inte finns någon enda imam med skägg som gjort bra saker vi kan få läsa om? Det finns inte neutral media, inte i Sverige i alla fall.

Sveriges Verklighet rapporterar mycket om sekteristiska konflikter och står då tydligt på sunniarabers sida. Framförallt vill han lyfta fram Assadanhängare, som han menar att "anti-skägg-media" låter komma undan.

En nyhet kan handla om våldtäktsdömda ungdomar, vars familj står på Assads sida i Syrienkriget och tillhör samma folkgrupp, alawiter, som presidenten. Då sätter Sveriges Verklighet rubriken "Alawitbröder våldtog i Malmö".

Västeråsjournalisten är sannolikt bland Sveriges mest lästa journalister som skriver på arabiska. Helt säkert är han den som kommenterar och diskuterar mest i olika Facebooktrådar. Ett par av hans klipp, som det om Abu Kevin – den svenska vaktmästaren i Västerås som lärt sig perfekt syrisk arabiska – har fått verkligt stor spridning och plockats upp av flera riksmedier. Nu hoppas han kunna hjälpa terrordömde Storebror att få resning.


Västeråsjournalistens sekteristiska nyheter hjälper mig att få väggen att växa. Genom Sveriges Verklighet får han kontakt med läsare som brinner för att specifikt dela information om grupper de är kritiska mot, bland annat svenska Assadanhängare och politiskt aktiva shiiter. Det gör att Västeråsjournalisten lättare än jag kan få kontakt med flera av personer på min vägg, som Parfymförsäljaren, Storasyster och Shahin Bakhtiarzadeh. Vi diskuterar nyheter i det han kallar "anti-skägg-media" långt in på nätterna.


Storebror hungerstrejkar i Sala.

"Han kan äta om vi pratar med honom och att han får lite ömhet och medkänsla, som är brist att få i anstalten från väktare eller folk han inte känner. Hos oss kan han ta någon tugga eller fler", skriver Storebrors mamma i ett brev till Justitiedepartementet. Hon föreslår att det är bäst att han släpps från Salbergaanstalten. Då kan hon sköta om sin son i hemmet.

Storebrors fall är inte den enda terrordom Västeråsjournalisten tycker är felaktig. En annan är den mot terrorfinansiären Ahmad Qadan från Arlöv som drivit välgörenhetsorganisationen Solidaritetscenter och där samlat in pengar till bland annat Nusrafronten.

Han menar att politiskt aktiva sunniter som tycker det är rätt att döda Assads soldater alldeles för slarvigt avfärdas som IS-anhängare. Men han medger att en del av hans meningsfränder går för långt.

En av Västeråsjournalistens tidigare administratörer för Sveriges Verklighet häktades i december misstänkt för brandattacken mot synagogan i Göteborg.

– Så det var bra att jag sparkade honom som administratör innan det hände. Han skickade privata meddelanden från sidans konto till Assadanhängare.

6. Heligt krig på Skatteverket

Här inne kämpar statliga tjänstemän mot terrorister på ett väldigt svenskt vis – genom upptaxeringar

Det ståtliga huvudkontoret i Solna liknar mer ett hotell än en myndighet. Stora glasväggar, maffig lobby och entrétrappor som i Rocky. Här inne kämpar statliga tjänstemän mot terrorister på ett väldigt svenskt vis – genom upptaxeringar.

2016 lämnar Säpo 400 namn till Skatteverkets Pia Bergman, nationell samordnare mot grov ekonomisk brottslighet. 120 av dem blir upptaxerade.

När Pia Bergman nämner vilka fyra orter där flest fall funnits är det som att lyssna på ett eko av var Lillasysters närstående och exmän bor.

– Det här arbetet är högt prioriterat hos oss. Det finns inget slutdatum utan vi fortsätter så länge som det finns behov, säger hon.

Skatteverket ifrågasätter insättningar på Lillasysters konton.

Det stora momsbrottet, där Lillasysters man Parfymförsäljaren tiden innan hon reste till Syrien tjänade ett par miljoner, utreds från början också som finansiering av terror och Säkerhetspolisen är inkopplad.

– Det är väldigt länge sedan, men som åklagaren minns det bedömde man inte att åtal kring terrorfinansiering var en möjlighet på grund av bevisläget eller rättsläget. Lagstiftningen kring terrorfinansiering såg annorlunda ut vid denna tid. Lagen har ju skärpts sedan dess, säger Niklas Ahlgren på Ekobrottsmyndigheten.

I stället hamnar många av de inblandade och deras anhöriga på den lista med 400 namn som Säkerhetspolisen ber Skatteverket och Pia Bergman att ta hand om.

Lillasyster får brev om de sista transaktionerna på hennes konto innan hon åker till Raqqa i augusti 2014. Det rör inga större summor. Men hennes ekonomi spelar roll för Sveriges säkerhet. I dag har Säkerhetspolisen skärpt sekretessen för hur mycket Pia Bergman får berätta om nytillkomna namn som utreds.

– Men det pågår i minst lika stor utsträckning som tidigare, säger hon.

Dödsboet efter Lillasyster har ett aktivt skuldsaldo på 120 000 kronor. Storasysters ekonomi går inte att se, eftersom hon fått skyddade personuppgifter någon gång efter 2013 – antagligen under besöket i Sverige då hon födde en son som sedan fick följa med henne tillbaka till Syrien. Storebror har en mindre skuld.

Av gärningsmännen som dömdes i momshärvan är Klaus Schüfflers skuld den största på 2,6 miljoner kronor. 

IS-krigare från Sverige

• Ett tiotal personer som varit aktiva inom IS i främst Irak och Syrien återvände förra året till Sverige. Ett 30-tal barn till svenska IS-änkor ska vara kvar på syrisk mark, enligt SVT.

• I höstas angav Säpo att runt 100 svenska medborgare som tagit sig till Syrien för att strida för islamistiska grupper fanns kvar i konfliktområdet. Ett 40-tal svenska terrorister tros ha dödats.

• Flest svenska terrorister reste till Syrien och Irak 2013 och 2014, därefter började resandeströmmen klinga av. 2016 reste ett tiotal personer. Återvändandet började mattas av 2016. Återvändandet har inte avtagit helt. Säpo säger sig ha samtal med alla som återvänder. Finns det anledning att anta att brott har begåtts inleds en förundersökning.


När jag klistrar upp bilder på väggen hemma i min lägenhet finns det fler personer som till en början verkar vara en viktig del av mönstret. En redovisningskonsult i Angered, som också är ingift i den första släkt Lillasyster gifte in sig i som 18-åring, tros ha en stor roll i momshärvan.

Göteborgs-Posten skriver att Ekobrottsmyndigheten spanar på hans besök vid Parfymförsäljarens kontor. Eftersom han tidigare dömts för att ha haft samma roll åt Interpolefterlysta Shahin och Soheil Bakhtiarzadeh har utredarna en teori om att han är bolagets faktiske företrädare. Men senare avskrivs alla misstankar mot revisorn.

7. Mannen på balkongen

Ingenting tycks rubba synen på Khalifa som en respekterad missionär

Efter domen om momsfifflet sitter Parfymförsäljaren, Anas Khalifa och Klaus Schüffler av sina fängelsestraff.

Anas Khalifa nekas flera gånger obevakade permissioner. Enligt Kriminalvården "föreligger enligt uppgifter en förhöjd flyktfara under verkställigheten och han bedöms ha resurser att hålla sig utomlands".

Under tiden i fängelset hinner Islamiska Statens status förändras. Det som varit ett virrvarr av sunnitiska motståndsgrupper med olika syften för att strida i Syrien har blivit något annat. Många svenska al-Qaida-anhängare stöttar inte längre IS. En av dem är Storasyster, som nu håller sig i Idlib under skydd av soldater från Nusrafronten.

Klaus Schüffler tillbringar efter frigivningen mycket tid i sommarhuset på Mallorca där han jobbar på en vitbok om varför han borde få resning i Högsta domstolen.

Parfymförsäljaren gifter om sig och hjälper till att driva ett mindre kosmetikaföretag i sin nya frus namn.

Anas Khalifa flyttar en period till Istanbul.


Under sin turkiska exil hyr Anas Khalifa ut lägenheten i Angered i andra hand.

Hyresgästen är en kusin till Storebror, Storasyster och Lillasyster. Mannen är också yngre bror till en av Storebrors exfruar. Uthyrningen går sådär.

Anas Khalifa i ett yttrande till hyresnämnden.

I en utredning som slutar med vräkning skriver Khalifa själv:

"(Khalifas bror) åker dit och där påträffar han en flyktingfamilj ifrån Syrien som påstår att dem hyrt lägenheten i andrahand ifrån lägenhetens hyresgäst, (syskonens kusin) och att dem hade varit där i minst en vecka. Min bror förklarar att detta inte stämmer och att dem blivit lurade, men dem bönar och ber desperat över att få stanna och påstår att (syskonens kusin) lurat dem på över 20 000 kr i dispositionsavgift och även hyra. Min bror lyckades få ut dem efter en hel del konflikter."


Anas Khalifas status som predikant hotas dock inte. En ständigt växande skara följer honom i sociala medier. Trots att han nu både samarbetat med fläskimportörer, rakat av sig skägget på uppmaning av en svensk affärsman och haft en lägenhet där syriska flyktingar fått betala för ett svart kontrakt och sedan ändå kastats ut efter en vecka. Predikanten bokas ständigt till föreläsningar i nya svenska städer. Ingenting tycks rubba synen på Khalifa som en respekterad missionär.


Kusinen vill inte lämna några längre kommentarer om vad som hände i Anas Khalifas lägenhet, men avvisar anklagelserna om att han tagit betalt av några syriska flyktingar.

– Inget av det stämmer, skriver han kort över mejl.

Efter att lägenheten i Angered går förlorad har kusinen ingenstans att bo. Ett år senare kallas polis till hans familjs lägenhet i Västerås, där han nu får bo på nåder. Ett stort bråk har utbrutit efter att han slagit sönder lägenhetsdörren.

För polis förklarar han sig med att hans familj är fundamentalister som inte accepterar hans moderna livsstil. Under perioden då han bott hemma har han sovit på en inglasad balkong. Efter att hela familjen vittnat mot honom döms han för misshandel, olaga hot och skadegörelse.

I den senaste utredningen om kusinen sägs han bo på ett vandrarhem i Västsverige. Han är misstänkt för nya brott efter att ha misskött sin skyddstillsyn.


Parfymförsäljaren håller efter
sin frigivning tät kontakt med de efterlysta bröder som inspirerade till hans momsbrott. Även efter fängelsestraffet fortsätter de vara affärspartners.

Ett av projekten kallar de för Islamiskt Äktenskap för Ahlul Sunnah. En dejtingförmedling med runt 1 000 svenska medlemmar, där både den för momsbrott efterlysta Shahin Bakhtiarzadeh och den för momsbrott dömda Parfymförsäljaren är aktiva. Kraven i annonserna riktar framför allt in sig på tillgång till EU-pass, rätt etnicitet och korrekt efterlevnad av fundamentalistiska religiösa regler så som de tolkar dem. Språket i dejtinggruppen är en blandning av avslappnad tonårsjargong och allvarligt intygande av hur hårt du arbetar på din deen (din religiösa livsstil):

"Brodern måste vara praktiserande

Be, fasta och vara religiös

Ingen skojare

Systern har noll tolerans för rökare eller dom som dricker alkohol

Syster söker rättfärdig man att fullborda halva sin deen med!"

 

En annan annons lyder:

"Söker en "Andra" Fru till min barndoms kompis, brodern är välkänd i Sverige för sitt islamiska dawa"

Det finns också enstaka inlägg med en mer tillbakalutad ton:

"Jag är inte den bästa muslimska kvinnan direkt... lyssnar på musik ibland och bär ej slöja.", skriver en svensktunisisk kvinna. Hon söker "En standad muslim. Ingen lång skägg (normal lite)"

 

Gruppen tillåter inte att medlemmar direkt tar kontakt med varandra utan erbjuder så kallad halal dejting. Annonsen ska postas i administratörernas namn eller via någon vän – därefter ska intresserades ombud få kontakt med varandra. Kontakter sköts via administratörerna så att allt följer de religiösa reglerna. Alla Sveriges kärlekstörstande salafister kan alltså lätt få kontakt med Shahin Bakhtiarzadeh, trots att Interpol och Skatteverket inte har en aning om var han befinner sig.

8. Ett sista hejdå

Du behöver inte skriva om IS och det där. Skriv att hon var en ängel

Ansiktet är välsminkat, blicken sökande. Profilbilden till sin öppna Facebooksida har Lillasyster redigerat med Snapchat-filter. Inför sitt sista hejdå postar hon ett citat på facebook:

"Oh sinful soul

When you hear the news of the death of a muslim

Doesn't it make your knees tremble in fear that you might be next?"

För den som känner till att Lillasyster är IS-återvändare som lyckats ta sig tillbaka från Raqqa till Angered är det lätt att tolka citatet som en uppläxande uppmaning till muslimer hon menar har syndat.

En person som stod Lillasyster nära tror i stället att hon riktade citatet mot sig själv. Att det är hon som är syndaren.

Personen beskriver att Lillasyster sommaren 2014 anslöt sig till det kalifat hon trodde på. Men att hon senare känt besvikelse på IS och funderat på om andra stridande grupper följer islam bättre. Journalister som intervjuat Lillasyster beskriver alla i inslag och artiklar en tvekan inför hennes egen version av vad som egentligen hänt. Utsagorna svänger mellan att hon säger sig vara hotad av IS till att hon själv hotar med dem. 


Lillasyster dör i sin lägenhet i Angered den 26 mars 2017, kort efter att hon postat citatet om syndiga själars rädsla. Där inne är hon omgiven av stora mjukisdjur i glada färger och tavlor med uppmuntrande ord som LOVE, SMILE, LAUGH. Oskuldsfulla tecknade småkatter ler från sängen där hon somnar in.

Bland de som de följande dagarna skriver sorgehälsningar finns många olika sorter: ateister, shiamuslimer, troende syrianer. Hon framstår som älskad också av människor som hade kunnat vara IS offer.

– Jag saknar henne så, säger en uttalat kristen tjej som levde nära Lillasyster den sista tiden.

Lillasysters säng bäddad med Hello Kitty-lakan.

Storebror sitter på Salberga. Lillasyster är begravd. Men Storasyster befinner sig fortfarande i Syrien.

När Sveriges Verklighet, nyhetssidan som vill vara en motvikt till sekulär media, får tag i henne i det belägrade Idlib är det framförallt en viktig sak som hon vill säga om Lillasyster. Självmord är en synd enligt hennes tro, och det är viktigt att Lillasysters religiösa rykte inte svärtas ner.

"Min syster tog inte livet av sig", skriver Storasyster till Västeråsjournalisten. "Hon åt medicin som var utgången därför dog hon." 


Mitt i Eskilstuna står Carl Milles-statyn Guds hand. En naken människa balanserar på Guds handflata över Eskilstunaån. En hand där människan borde stå tryggt och stadigt – men hon vinglar. Statyn verkar snarare visa att Guds hand ensam inte ger tillräcklig vägledning.

– Hon är död nu så du behöver inte skriva om IS och det där. Skriv att hon var en ängel, säger Lillasysters väninna till mig.