I Dalsland röstade nästan en tredjedel på SD • ”Det finns ett missnöje, men jag kan inte sätta fingret på det”

Sveriges ”rostbälte” – de nedlagda pappersbrukens land

MELLERUD-HÖGSÄTER. Ett svenskt rostbälte, där besvikna vita män proteströstar på Sverigedemokraterna?

Eller en bygd som spirar av framtidstro, trots försämrad offentlig service och ökad oro för brottslighet?

– Det finns ett missnöje, men jag kan inte sätta fingret på det, säger Curt Hansson som ingår i en privat vaktstyrka som patrullerar i det inre av Dalsland.

Expressens Claes Petersson rapporterar från de nedlagda pappersbrukens land, där SD fick nästan en tredjedel av rösterna i riksdagsvalet.

Publicerad 15 sep 2018 kl 06.09

Utanför fönstret ligger torget med Hemköp, Amandas Kök & Bar och NK Konditori.

Härifrån sände SVT Opinion ett helt program före valet, om polisbrist och upplevd otrygghet. Och här fördubblade SD sina röster i valet.

Men för socialdemokraten Tommy W Johansson börjar inte historien här, i ett kommunhus på en slätt.

Den 29 april 1996 såg han en grupp bosniska muslimer springa rakt ut på ett minerat gärde, under beskjutning från civilklädda serber. Han glömmer aldrig ljudet av explosionerna och nya dödsoffer i ett krig som redan hade krävt runt hundratusen människoliv.

undefined

Tommy W Johansson är kommunalråd (S) i Mellerud sedan 2014.

Foto: Melleruds kommun

– Har man sett detta på plats är det lättare att förstå någon som blivit av med halva familjen, hela egendomen, åkt tvärs över Medelhavet, vandrat genom halva Europa i sex eller sju månader...

– Då kommer man inte hit till Mellerud för att sätta sig och vänta på bidrag.

Har man sett detta på plats är det lättare att förstå någon som blivit av med halva familjen

Överste Tommy W Johansson, tidigare bataljonschef under Bosnienkriget och försvarsattaché i Oslo, skakar på huvudet. Han är kommunalråd (S) sedan 2014 och starkt kritisk mot Sverigedemokraternas invandringspolitik, välkomnar tvärtom nya invånare till kommunen där bland annat vården skriker efter personal.

undefined

”HAR PÅVERKAT”. SD:s ordförande Reine Hassel säger att partiet haft inflytande i Mellerudspolitiken, dock utan att få ”kredd”.

Samtidigt väntar nu ovissa förhandlingar om hur Mellerud ska styras, sedan SD gått från tre till sex mandat i kommunfullmäktige och blivit vågmästare.

SD-ordföranden Reine Hassel pratar gärna om invandring – ”vill ha ett minimum” – men också om mer resurser till äldrevården, pålitliga förbindelser till Trollhättan och Göteborg, mer ordning och reda i skolan, fler väktare med större befogenheter.

– Vi har redan påverkat, säger Reine Hassel och tillägger:

– Även om vi aldrig får kredd för det.

Som dekalen på kommunens leasingbilar säger: ”Hårda bud i Mellerud”.

Och inte bara där.

undefined

HÅRDA BUD? I Mellerud gick Sverigedemokraterna fram starkt i valet, liksom i alla andra kommuner i Dalsland.

Foto: LISA MATTISSON

”Strukturella utmaningar”

Veckan efter valet har ingen kunnat undgå Sverigekartan med röda, blå och gula fält. Vilket blev största parti där du bor? Socialdemokraterna, Moderaterna eller Sverigedemokraterna?

Större delen av Dalsland är gult.

I Färgelanda, Dals-Ed och Mellerud fick Sverigedemokraterna flest röster i riksdagsvalet. I Åmål och Bengtsfors näst flest. I den del av Vänersborgs kommun som skjuter in i Dalsland – småsamhällena Frändefors och Brålanda med omgivande jordbruksbygd – blev SD också störst, med god marginal.

Nästan en tredjedel av dalslänningarna röstade på SD.

Ju längre bort från en stad man ligger desto tuffare är det

Charlotta Mellander är inte förvånad. Hon är professor i nationalekonomi vid Internationella handelshögskolan i Jönköping och förutspådde utvecklingen redan förra sommaren i ett reportage i Expressen.

– Du har ett ”rust belt” som sträcker sig över stora delar av Sverige, inklusive Dalsland. Ju längre bort från en stad man ligger desto tuffare är det, sa hon.

undefined

Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Internationella handelshögskolan i Jönköping.

Foto: PRESSBILD / TALARFORUM

– Brexit och Trump visar hur farligt det är att inte adressera det här. Titta på var SD har stärkt sina positioner så är det oftast på platser där man har haft det vi kallar en negativ nettomigration, det vill säga att fler flyttar därifrån än dit, platser som har högre arbetslöshet än rikssnittet, mer sjukskrivningar och så vidare. Det är bättre att adressera den frågan, än att bara säga att SD är ett rasistiskt parti. 

Nu har Charlotta Mellander kartlagt hur man röstade i Sveriges kommuner och hon noterar flera faktorer som är tydliga i de kommuner där SD gått framåt:

Låg andel högutbildade. Få flerbostadshus. Få läkare. Stor ungdomsarbetslöshet, stor arbetslöshet och stor andel utrikesfödda efter flyktingvågen 2015.

– Man får känslan att det finns strukturella utmaningar som kanske inte har med invandrargruppen att göra. Men att man har tagit emot många flyktingar kan skapa spänningar om man känner att man inte har det så bra från början, säger Mellander.

undefined

UNDANTAGET. Billingsfors bruk är ett av de få överlevande pappersbruken i bygden.

Foto: AXEL ÖBERG

De kommuner där Sverigedemokraterna gått framåt mest ligger inte sällan i det hon beskriver som ”rostbälten”, en motsvarighet till industriförfallet i nordöstra USA.

– Det här handlar inte bara om Dalsland utan en mängd gamla bruksorter. Resurserna har gått åt det håll dit folk flyttat, mindre resurser blir kvar och då påverkas livskvaliteten, säger Mellander.

Att man har tagit emot många flyktingar kan skapa spänningar om man känner att man inte har det så bra från början

Hon menar att SD-rösterna delvis kan ses som en protest från glesbygden mot att den allmänna servicen – skola, vård, omsorg – har fått stryka på foten i takt med utflyttningar och minskade skatteintäkter.

Men inte bara SD är starkt i dessa områden, konstaterar professorn: även Socialdemokraterna, Centern och Vänsterpartiet klarar sig relativt bra.

Sedan 1990 har 320 000 jobb försvunnit från tillverkningsindustrin. De nya jobben har främst tillkommit i tjänstesektorn, som inte är särskilt stor i glesbygden.

Det glest befolkade Dalsland blev tidigt en av de mest exploaterade bruksbygderna i Sverige tack vare den rikliga tillgången på strömmande vatten. Ett helt landskap präglades av en bruksortskultur, med industriarbeten som i princip gick i arv, stark arbetarrörelse och rikt föreningsliv, långt in på andra halvan av 1900-talet.

I dag återstår två dalsländska massa- och pappersbruk. 15 har lagts ned.

I ett av dem arbetade en man som kallas ”Tuten”.

undefined

BEKYMRAD. Anders ”Tuten” Andersson blev av med jobbet när Håfreströms bruk lades ner för snart tio år sen. I dag är han orolig över den negativa bild han menar att många har av samhället.

Lp-skivor och akvariefiskar

Anders ”Tuten” Andersson rattar sin Cadillac Eldorado genom centrala Mellerud, medan han berättar om tiden på bruket – och chocken när nedläggningsbeskedet kom.

– Vi var 400 personer där. Man la ner alltihop. Det var skittråkigt. Kasst.

Han svänger in på Storgatan som leder förbi torget och kommunhuset.

– Först rök bruket och sen var det kanske 600 från Mellerud som rök när Saab lade ner. Så det var kanske 1 000 personer. I en kommun med 9 000 invånare.

Så sent som 2002 fick Socialdemokraterna långt mer än hälften av rösterna i småsamhällena omkring Håfreströms bruk. 2009 stängdes det ner av ägaren Arctic Paper.

Vi var 400 personer där. Man la ner alltihop. Det var skittråkigt. Kasst

”Tuten” reste sig. Han fortsatte med uppdrag för LO, är fortfarande kursledare för If Metall och aktiv inom Socialdemokraterna. Han driver affären Rockin Fish, där han säljer lp-skivor och akvariefiskar, men är också fastighetsägare, driver ett skivbolag och ett garage för amerikanska nostalgibilar.

undefined

BRUKSBYGD. Anders ”Tuten” Andersson är bekymrad över att många av hans tidigare arbetskamrater på pappersbruket numera röstar på Sverigedemokraterna.

Foto: AXEL ÖBERG

Många av hans tidigare arbetskamrater har i dag fångats upp av Sverigedemokraterna, säger ”Tuten”. Han menar att ”det negativa” slagit rot i samhället, de ser SD:s budskap om ”att Sverige är i fritt fall, att vi är på ruinens brant, och lockas av det”.

Själv talar Anders ”Tuten” Andersson hellre om allt positivt som är på gång i Mellerud, och den stora vägen – Europaväg 45 – som fortfarande passerar genom samhället.

Valkretsen där hans gamla arbetsplats ligger är numera ett starkt SD-fäste.

Men ännu fler röster fick Sverigedemokraterna några mil bort i Högsäter, i norra delen av Färgelanda kommun.

undefined

PATRULLERAR. Curt Hansson ingår i den ideella föreningen Valbo Trygg vars mål är att ”förhindra brottslighet”.

Järbo State

Bilmekanikern Curt Hansson kanske du har sett på tv.

På 1980-talet skrev en grupp från bygden till president Ronald Reagan och vädjade om att få bli USA:s 53:e delstat. Reagan tackade nej. Långt senare medverkade Curt i dokumentärfilmen ”Welcome to Järbo State”, som visades på SVT och vann priser vid filmfestivaler.

Vi driver detta för att förhindra brottslighet. Vi tar inte betalt för att bevaka

Nu sitter han i en förstärkt Volvo som tjänstgjorde som polisbil innan den målades om och pryddes med texten ”Valbo Trygg” på sidorna.

– Vi är en ideell förening, säger Curt Hansson. Vi driver detta för att förhindra brottslighet. Vi tar inte betalt för att bevaka. De som kör får själva bestämma vart. Vi rullar både dagtid och nattetid.

Efter en inbrottsvåg 2012 var han med och startade denna privata bevakningsstyrka.

Polisens närvaro, eller brist på närvaro, har blivit en laddad politisk fråga i Dalsland. I Bengtsfors, fem mil norrut, har torget förvandlats till en så kallad paragraf 3-plats där man kan ha ordningsvakter med vissa polisbefogenheter efter att kommunen skjutit till egna medel.

Många här vill nog ha mer lag och ordning, men jag tror inte att det är det som SD:s uppgång handlar om

Expressen har tidigare rapporterat om att det ofta bara finns en enda patrull i hela Dalsland, ett område med en yta som Storstockholm.

Sverigedemokraterna har drivit polisfrågan. I denna del av Färgelanda kommun fick SD 36 procent – partiets högsta siffra i hela Västsverige.

Curt Hansson, som själv inte röstade på SD, funderar:

– Många här vill nog ha mer lag och ordning, men jag tror inte att det är det som SD:s uppgång handlar om. Jag tror det finns ett missnöje, men kan inte sätta fingret på det. Arbetslösheten här är låg jämfört med andra kommuner.

undefined

GÅR FRAMÅT. Jörgen Andersson, ordförande för Sverigedemokraterna i Färgelanda, tackar Centern för framgången i valet.

Foto: NORA LOREK

Precis som sin kollega i Mellerud pratar SD-ordföranden i Färgelanda Jörgen Andersson hellre om skola och äldreomsorg än om migration.

Folket på landsbygden känner sig lite marginaliserade

En del av framgången i Färgelanda förklarar han med att Centern traditionellt har varit starka i kommunen.

– På landsbygden är man missnöjd med Centerns rikspolitik. Folket på landsbygden känner sig lite marginaliserade.

Ett USA i miniatyr?

En sak är den lokala SD-ordföranden, Anders ”Tuten” Andersson och företrädare för Melleruds kommun överens om: det finns inget rostbälte.

Påståendet att Dalsland har likheter med de delar av USA där arbetslösa industriarbetare i stor utsträckning röstade på Donald Trump är för dem farligt nära en provokation.

undefined

AMERIKANSK DRÖM. Åke ”Tuten” Andersson och hans Cadillac Eldorado.

– Det är inget vi känner till, säger ”Tuten”.

– Det stämmer inte. Här finns en vilja, säger Reine Hassel.

undefined

”Den långsiktiga effekten har inte varit som i USA där stora grupper inte får jobb alls”, säger Torbjörn Svedung, fram till nyligen arbetsmarknadschef och nu på ny chefsposition i kommunen.

Foto: Privat

– Det är fel liknelse. Klart det påverkar när en stor arbetsgivare försvinner, men den långsiktiga effekten har inte varit som i USA där stora grupper inte får jobb alls, säger Torbjörn Svedung, fram till nyligen arbetsmarknadschef och nu på ny chefsposition i kommunen.

Professor Charlotta Mellander, den som först började tala om ”ett svenskt rostbälte”, betonar att det inte handlar om att peka ut enskilda orter. Hon utvecklar sitt resonemang:

– Jag tror att vi är mer lika USA än vi förstår själva. När man tittar på strukturer över regioner är mönstren ganska lika i de flesta västländer. Skillnaden mellan USA och Sverige är att vi betalar mer i skatt, vilket skapar en större förväntan på stöd, hjälp och service även där man bor glest.

Jag tror att vi är mer lika USA än vi förstår själva

I Melleruds kommunhus pratar socialdemokraten Tommy W Johansson hellre om den nya idrottshallen och ortens tre fina gräsplaner. Om nya köpcentrat, företagen som etablerar sig i Åsensbruk och asylbesluten som fått kommunen att växa i stället för att krympa.

Och när andra pekar på brottslighet, otrygghet och ett poliskontor som stått obemannat stora delar av sommaren talar kommunalrådet i stället om bygget av ett nytt särskilt boende och ”den största investeringsbudgeten i historien”.

Om någon landsortskommun kommer att klara sig, så är det Mellerud

Överste Johansson räknar upp var han bott tidigare: Uppsala, Stockholm, Karlstad, Skövde, Oslo. Och så Bosnien under kriget.

– Jag har att jämföra med. Jag kan se Melleruds för- och nackdelar. Om någon landsortskommun kommer att klara sig, så är det Mellerud.

Men först väntar svåra veckor i lokalpolitiken.

Med SD som vågmästare måste han komma överens med Centern om hur kommunen ska styras.

 

LÄS MER: Dalsland har blivit Sveriges eget rostbälte