Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är SD:s gruppledare ensam kvar: ”Även tomma stolar talar ju för vår sak”

Var fjärde Färgelandabo lade sin röst på Sverigedemokraterna i förra valet.
Det gör Färgelanda till partiets starkaste fäste i Västsverige.

Men på Sverigedemokraternas fem platser i kommunfullmäktige sitter nu grupp­ledaren Jörgen Andersson ensam kvar.

Och det är inget som oroar honom: 

– Även tomma stolar talar ju för vår sak.

Han kommer i blå skjorta och en vit tunn jacka. Båda med partiets blågula blomma på.

I handen bär han en svart portfölj. Luggen är välkammad och skorna ser nya ut. 

Jörgen Andersson har svidat om från jobbet som bilmekaniker till politiker: Sverigedemokraternas förstanamn i valet i Färgelanda. 

Och på frågan vilka partiets viktigaste frågor är i kommunen blir det politikerns svar:

– Det är vård, skola och omsorg, det är våra kärnfrågor, de viktigaste frågorna.

Han är partiets gruppledare. Men det är en ledare utan grupp. Av de fem platser partiet fick i förra valet är Jörgen Andersson i dag ensam kvar. Hans partikamrater som kom in med honom har antingen uteslutits eller flyttat.


LÄS MER: SD-politiker vill sprida grisblod till muslimer 


"Vi vill vara en seriös aktör"

– Vi vill vara en seriös aktör i politiken i Färgelanda, säger han och viftar bort de partiinterna problemen de senaste fyra åren:

– Även tomma stolar talar ju för vår sak.

Vi ses utanför Medborgarkontoret i Färgelanda. Strax intill torget och gatan som går genom samhället med en Ica, ett Coop och en uttagsautomat.

TRE AV FEM. I årets val ställer Sverigedemokraterna upp med fem namn, däribland Owe Qvick, Jörgen Andersson och Jane Glamér.
Foto: NORA LOREK

Utanför Ica är det invandringsfrågan, flyktingarna, migrationen, som dyker upp snabbast hos de Färgelandabor som får frågor om valet. Det händer kanske inte här, men i närheten. Och visst har de väl blivit så många i lilla Färgelanda med sina 6 600 invånare? 

Ingen kan svara på vad Sverigedemokraterna står för

Någon berättar om en "flyktingförläggning" vid hotellet intill golfbanan som slog upp dörrarna för några år sedan då mottagandet var störst. Men den tiden är över nu. Och flyktingförläggningen, som egentligen var ett boende för nyanlända från framför allt krigets Syrien, har stängt för längesedan. 

Att Sverigedemokraterna går mot ett nytt rekordval, råder det en viss enighet om utanför Ica. Men vilka de är lokalt i Färgelanda och vilka frågor de står för i kommunen. Det lyckas ingen svara på. 

– Jag vet faktiskt inte ens vem representanten för SD är i Färgelanda, säger Anneli Francis, 53.

Hon driver kaféet i Medborgarkontoret, med ingång strax intill biblioteket.  


LÄS MER: Politikern kandiderade för SD och KD – samtidigt 


"VÄLDIGT ANONYM". Anneli Francis, 53: "Just nu är det immigrationen som diskuteras här, men jag vet inte vem SD-representanten är. Han är väldigt anonym”.
Foto: NORA LOREK
SJUKVÅRDEN VIKTIGAST. Ludvig Jansson, 25: "Att SD var så stora i Färgelanda visste jag faktiskt inte. Vet inte varför. Det är många frågor som är viktiga här, men viktigast är kanske bättre sjukvård. Det kan alltid bättre, mer pengar till sjukvården."
Foto: NORA LOREK

Politikerna kommer och går

För nio sedan var hon en av många andra Färgelandabor som tvingades gå då kommunens stora arbetsgivare IAC, storproducent av plastdelar till bilars insidor, varslade. 

Hon gav sig fan på att komma tillbaka. Och det gjorde hon – med besked. 

Hon gick från arbetslös med kortare avbrott för deltidsjobb till att gå en serviceutbildning. Utbildningen fick henne att starta eget. 

Och nu ser hon kommunpolitikerna komma och gå i hennes kafé.

Men vilka de lokala sverigedemokraterna är. Det har hon ingen aning om, berättar hon. 

– Jag har varenda politiker som kunder här, men jag har aldrig fått något ansikte på vem som är SD här. De andra syns och de hörs, de fikar och pratar om valrörelsen. Men SD? Nej, säger Anneli Francis.

Hon delar bilden av att invandringsfrågan är stor i kommunen. Men något enkelt svar på varför, det vet hon inte. 

Visst är det en del stök, mopedåkande ungdomar, men inget större, som hon ser det. Och alla kommuner har ju tagit emot flyktingar, säger hon.  

– Det är väldigt snälla och hjälpsamma människor här i Färgelanda. Det är en fin kommun att bo i mångt och mycket. Men just nu är det immigrationen som diskuteras här.

LÄS MER: Valet 2018: Det behöver du  veta som förstagångsväljare


"HUR TÄNKER MAN?". Åsa Malmenklev-Bryngelsson, 44: "Jag förstår inte varför det skulle vara så att SD är starkast här. Kanske man har lättare att få jobb på annat håll än här, att man tycker att det är orättvist och att pengar går fel. Viktigaste frågan är arbetsmarknaden för de unga som kommer ut. Man ska helst ha jättelång utbildning och lång arbetserfarenhet, men det är inte alla som har det, hur tänker man där?"
Foto: NORA LOREK
VAR FJÄRDE RÖST. Var fjärde Färgelandabo lade sin röst på Jimmie Åkesson och hans parti förra året. Men de lokala representanterna fick betydligt färre röster.
Foto: NORA LOREK

Tomma stolar, avhopp och uteslutningar

GT:s genomgång av de fem västsvenska kommuner där Sverigedemokraterna fått störst stöd i förra valet visar på liknande trend som i Färgelanda: tomma stolar, avhopp och uteslutningar.

SD:S 5 starkaste fästen i väst

FALKÖPING
Kommunvalet: 21,11%
Riksdagsvalet: 17,51%
Tio mandat efter valet. Fyra är kvar, sex politiska vildar.

LILLA EDET
Kommunvalet: 16,53%
Riksdagsvalet: 22,73%
Fem mandat. Två är kvar, en ytterligare är politisk vilde. 

MUNKEDAL
Kommunvalet: 15,52%
Riksdagsvalet: 19,23%
Sex mandat. En stol har stått tom hela mandatperioden, då den aldrig kunde tillsättas. 

FÄRGELANDA
Kommunvalet: 15,12%
Riksdagsvalet: 24,01%
Fem mandat. Två tomma stolar redan från start. Ytterligare två har fallit av under mandatperioden. Bara en kvar.

NÄSSJÖ
Kommunvalet: 19,31%
Riksdagsvalet: 19,32%
Elva mandat efter valet. De har haft sex avhopp, men lyckats fylla upp med nya ledamöter från en fullmatad kommunlista i 2014 års val.

Och ett minimalt inflytande, inte sällan för att andra partier har gått ihop emot uppstickarna. 

• Falköping. Tio mandat efter valet. Fyra är kvar, sex politiska vildar.

• Lilla Edet. Fem mandat. Två är kvar, en ytterligare är politisk vilde. 

• Munkedal. Sex mandat. En stol har stått tom hela mandatperioden, då den aldrig kunde tillsättas. 

• Nässjö. Elva mandat efter valet. De har haft sex avhopp, men lyckats fylla upp med nya ledamöter från en fullmatad kommunlista i 2014 års val.

I Nässjö hoppade förstanamnet Gunnar Gadderyd av redan första året. Själv säger han att det berodde på att det inte gick att samarbeta med de många nya som kom in efter förra valet. 

– Vi fick in kreti och pleti. Man måste ju fylla upp. Jag insåg att jag inte kan samarbeta med de här, säger Gunnar Gadderyd. 

Han är fortfarande sverigedemokrat, berättar han. Skriver insändare lite då och då i sitt eget och partiets namn. 

Men kommunpolitiken överlåter han till andra. 

I Nässjö lade 19,3 procent av väljarna sin röst på Sverigedemokraterna. Siffran var exakt densamma i riksdagsvalet som lokalt.

DRAR RÖSTER. I de flesta västsvenska kommuner med starkt stöd för Sverigedemokraterna lägger fler sin röst på JImmie Åkesson och partiet på riksnivå än lokalt.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/IBL

I de tre västsvenska kommunerna Lilla Edet, Munkedal och Färgelanda är stödet betydligt mycket lägre i kommunen, än på riksplanet. Störst är skillnaden i Färgelanda där strax över 24 procent lade sin röst på Sverigedemokraterna till riksdagen, men 15,1 procent gjorde samma sak lokalt.

Att det skulle vara något som har med förtroendet för partiet lokalt, det tror inte partiets förstanamn i Färgelanda Jörgen Andersson.

– Jag röstade själv på Sverigedemokraterna i riksdagen först, man är mer konservativ och håller sig kvar i sitt gamla parti lokalt, tror han.


LÄS MER: Miljonregn över Åkesson när M och S måste spara


GRUPPLEDAREN UTAN GRUPP. Jörgen Andersson toppar Sverigedemokraternas lista i Färgelanda, den västsvenska kommun där flest lade sin röst på partiet.
Foto: NORA LOREK
UTESLÖTS. Jörgen Anderssons tidigare partikamrater har lämnat partiet. I våras uteslöts partiets andranamn Jan Sohl från partiet, efter att han dömts för hets mot folkgrupp.
Foto: Nora Lorek

"Primitiva människor"

Sverigedemokraterna i Färgelanda hade bara tre namn på vallistan 2014. Med fem mandat har därför två av stolarna fått stå tomma hela perioden. 

Jörgen Anderssons övriga två partikamrater har senare uteslutits eller lämnat kommunen. Så sent som i våras uteslöts partiets andranamn Jan Sohl från partiet, efter att han åtalats – och senare dömts – för hets mot folkgrupp.

I ett inlägg på Facebook hade Jan Sohl beskrivit somalier som "primitiva människor", "innvällare" och fortsatt:

"Verkar som om det enda dom kan är våldta och slåss”.

I ett annat inlägg föreslog Jan Sohl att lägga "grisblod och slaktavfall från grisar och sprida det överallt där muslimer samlas".

Och fortsatte:

"Sen tar vi nästa steg när dom blir förbannade och attackerar oss, för då blir det självförsvar och det tillåter lagen".

– Det var etablissemangets sätt att tysta SD-röster, att försöka skrämma folk till tystnad, säger Jan Sohl i dag och beskriver uteslutningen om honom som partiets "sätt att slicka etablissemanget i röven"

Jörgen Andersson nämner inte invandringen

Han säger att han nu lagt politiken på hyllan. Men hans inställning i invandringsfrågan och syn på invandrare och islam sipprar hela tiden fram och han ogillar sitt gamla partis sätt att, som han säger, försöka framstå som mer rumsrent genom att utesluta personer som honom. 

– Islam har en skyddsställning i det här landet så de är untouchable, det är skrämmande det. Men de kommer till att få ångra sig, säger han. 

EFTERTRÄDAREN. Förstanamnet på Sverigedemokraternas lista i Färgelanda, Jörgen Andersson, har röstat på partiet länge. Det uppger han själv.
Foto: NORA LOREK

Efterträdaren Jörgen Andersson nämner inte ens invandringen under den närmare timmen intervjun varar. Inte heller i inledande intervjuer över telefon. 

Inte förrän vi själva för det på tal, och påtalar att han verkar ägna mindre tid att nämna frågor som rör invandring och integration än de Färgelandaborna vi träffat på torget inte långt därifrån, tidigare under dagen. 

LÄS MER: 13 SD-bråk som plågar Åkesson

"Vi har inte riktigt haft den problematiken"

Det handlar inte bara om taktik, att partiet vet att det är en fråga väljarna ändå knyter hårt till partiet och att det därför är bättre att prata om andra frågor. Jörgen Andersson säger att han inte kan se några problem med invandringen i kommunen. 

– Jag tror inte att vi har haft riktigt den problematiken i Färgelanda kommun, säger han och tonar ner problem med invandring och integration i kommunen

– Jämför du med våra grannar i Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg så är det ett helt annat läge. Vi har inte haft den migrationsproblematiken, det kanske också är därför vi haft ett lägre resultat lokalt.

Han får medhåll från sina partikamrater, Jane Glamér som tidigare varit aktiv i Liberalerna men säger sig ha tröttnat på köpslåendet i politiken och tidigare socialdemokraten, pensionären Owe Qvick.

LÄMNADE LIBERALERNA. Jane Glamér lämnade Liberalerna för Sverigedemokraterna under mandatperioden. Hon säger att hon tröttnat på det politiska köpslåendet.
Foto: NORA LOREK
FLER TOMMA PLATSER. Med fem på listan i årets val riskerar Sverigedemokraterna fler tomma stolar.
Foto: NORA LOREK

Inför höstens val sitter de på kommunfullmäktigelistan i Färgelanda. Även årets lista är mager, bara fem namn. 

Och om förstanamnet Jörgen Andersson får rätt i att de växer i valet är det inte otroligt att de kommer bli sittande på tomma stolar igen:

– Vi fick ju fem mandat 2014. Tyvärr lyckades vi bara besätta tre av dem. Att vi får fem mandat igen, det utgår jag ifrån. Kanske att vi ökar något eller två mandat. Sex-sju mandat kanske. 

Då har listan bara fem namn, är inte risken uppenbar för samma situation med tomma stolar igen?

– Vår lista är inte låst, det går att lägga till namn i efterhand.