Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Maskerade mannen i video till Expressen: Hämnd mot polisen

Brandattentaten i Västsverige har sänt chockvågor genom valrörelsen.

Statsminister Stefan Löfven lovar att de skyldiga ska gripas – andra politiker spekulerar om politiska motiv.

I en video som skickades till Expressen en timme före bränderna skyller en anonym maskerad man det som ska ske på ”polisen, politikerna och samhället”.

– Behandla oss som djur och vi ska bete oss som djur, säger han.

Samtidigt undersöker polisen eventuella ekonomiska motiv till attackerna.

Med start klockan nio på måndagskvällen får polisen i Västra Götaland larm om anlagda bränder på fyra olika platser inom loppet av en kvart.

Ungdomar har tänt eld på bilar och kastat sten i Hjällbo och Västra Frölunda i Göteborg och i Kronogården i Trollhättan. I Lysekil tänder ungdomar eld på en moped.

Filmer som tas av vittnen vid Frölunda torg visar svartklädda förövare som tycks agera samordnat när de sticker bilar i brand. Vissa krossar bilrutor medan andra kastar in brinnande molotovcocktails och så kallade ”bangers”.

När natten är över sammanfattar polisen i Västra Götaland förödelsen. Det handlar om cirka 100 bilar som har förstörts. 

Historiskt sett har det ofta varit oroligheter och bilbränder inför skolstarten – men aldrig i den här omfattningen. Polisen misstänker att attentaten har samordnats i sociala medier.

Allt ljus på Göteborg

Bränderna väcker kraftiga politiska reaktioner. I sociala medier spekulerar politiker om både motiv och gärningsmän.

"Det kan bara finnas en agenda för detta beteende: de vill att valet ska handla om bilbränder", skriver den centerpartistiske riksdagsledamoten Johan Hedin på Twitter.

"Skulle inte förvåna mig om extremhögern var inblandade på något sätt", skriver V-ledamoten Daniel Riazat.

I sociala medier spekulerar politiker om både motiv och gärningsmän.

Flera partiledare besöker Västra Frölunda. Moderatledaren Ulf Kristersson riktar sig till de inblandade ungdomarnas föräldrar:

– Socialtjänsten måste förklara för föräldrarna tidigt att antingen måste ni se till att få ordning på era ungar, annars tvingas vi ta över ansvaret. Här finns inga utrymmen för kompromisser, säger han.

På plats vid de utbrända bilarna ger statsminister Stefan Löfven ett löfte till bilbrännarna:

– De ska veta att en dag kommer de att sitta bakom lås och bom. Och alla som har tänkt göra något liknande ska veta att samhället alltid är starkare än dem. 

Gripanden

Åklagaren Mats Ihlbom, som leder förundersökningen i Västra Frölunda, tycker att det är ”märkliga uttalanden”.

– Jag kan inte, som statsministern, lova att vi kommer gripa de här personerna. Men vi gör så gott vi kan, säger han.

Under tisdagen grips och anhålls en 19-åring och en 20-åring i Göteborg misstänkta för grov mordbrand. 

På kvällen grips en tredje misstänkt bilbrännare i Turkiet. Den 18-årige mannen är vid gripandet anhållen i sin frånvaro, även han misstänkt för grov mordbrand. 

Jag kan inte, som statsministern, lova att vi kommer gripa de här personerna.

Alla de tre misstänkta bor i närheten av brottsplatsen i Västra Frölunda och är tidigare straffade. 

18 åringen är dömd för bland annat rån, grov misshandel och övergrepp i rättssak. 19-åringen dömdes nyligen till fängelse för rån och har tidigare dömts för grovt vapenbrott efter att ha haft en laddad pistol i bilen han körde. 20-åringen dömdes tidigare i somras för ringa narkotikabrott.

Enligt SVT Nyheter Väst greps också tre personer i Hjällbo och Bergsjön natten till tisdag misstänkta för förberedelse till våldsamt upplopp, respektive medverkan i våldsamt upplopp. De är släppta efter förhör men fortsatt misstänkta.

När natten är över sammanfattar polisen i Västra Götaland förödelsen. Det handlar om cirka 100 bilar som har förstörts.
Foto: HENRIK JANSSON

Ett meddelande till polisen

I ett stort reportage i Expressen i helgen skildrade reportern Magnus Falkehed och fotografen Niclas Hammarström Göteborg och de motsättningar och sociala problem som finns i staden. 

Falkehed och Hammarström arbetade med reportaget under flera veckor. De intervjuade politiker, hamnarbetare, direktörer och poliser – men också kriminella.

En av männen som de hade kontakt med, som inte medverkade i reportaget, hör på måndagen av sig och antyder att ”något stort” är på gång i Göteborg.

Klockan 19.46 på kvällen skickar han en video till Niclas Hammarström.

I videon läser en maskerad man i svart luvtröja upp ett meddelande riktat till ”polisen, politikerna och samhället”.

Behandla oss som djur och vi ska bete oss som djur.

Budskapet har tre delar:

• Polisen är brutal och trakasserar människor utan grund. 

• Socialtjänsten rycker bort barn från deras familjer. 

• Det är orättvist att övervakningskameror sätts upp i fattiga områden men inte i rika.

Den maskerade mannen avslutar, på bruten göteborgska:

– Behandla oss som djur och vi ska bete oss som djur. Detta är inget hot, utan enbart för att väcka samhället.

I videon ges inga detaljer om vad som ska ske – eller var. Men drygt en timme efter att videon skickats börjar det alltså brinna på fyra ställen i princip samtidigt.

Ett möte i Slottsskogen

Dagen efter bränderna har Expressen en ny kontakt med mannen. Det arrangeras ett möte med Expressens reportrar i Slottsskogen i Göteborg. Vi vill få möjlighet att bedöma uppgiftslämnarens roll i det som skedde, om han är representativ eller bara ännu en i raden av personer som vill gynna sin egen agenda i bilbrändernas spår.

Det som ändå gör oss intresserade är att den här personen skickade sitt budskap omedelbart före bränderna och har anknytning till området. Nu vill vi ställa följdfrågor om hans budskap.

Mannen som kommer till mötet är dock inte samma person som haft telefonkontakt med Expressen. Den maskerade mannen hävdar att han bara är en kurir, som själv inte deltagit i bilbränderna. 

Jag kan inte ens röka en joint och gå ut på gatan och vara hög.

Han fick inte ens veta i förväg vad som skulle hända, säger han och döljer sitt ansikte med en snusnäsduk som hela tiden faller ner medan han pratar.  

– Jag ska inte kunna kopplas till de här människorna.

Kuriren för fram samma budskap som i videon – om påstådda trakasserier från polisen, att socialen tar människors barn och att övervakningskameror sätts upp i förorten. 

– Jag kan inte ens röka en joint och gå ut på gatan och vara hög. Då får jag böta för att jag har det i min kropp. Jag äger inte ens min kropp. Vad är det för frihet? Sen att nån lägger upp kameror och ska övervaka dig. Det börjar likna Nazityskland, säger han och återkommer till vad han beskriver som problem i förorten.

"Otur att de blir offren"

Samtidigt har videoklipp från nattens händelser spridits de senaste dagarna där de boende i samma förort skriker efter våldsverkarna – om att "ge fan i bilarna” och kallar dem ”idioter”. Vid Frölunda Torg ställde sig en äldre kvinna upp och protesterade, visar ett av videoklippen.

Men de som bor i Frölunda är förbannade och verkar tycka att de som gör detta är idioter?

– Det är klart man är idiot om man bränner upp min bil. Men när du får en viss information och är medveten om vissa grejer så får du en viss förståelse.

Flera gånger ställer vi frågan hur det kommer sig att det är de som bor i förorten som får sina bilar förstörda om syftet är att reagera på problem i samma förort, som man menar skapas av makthavare och polis.

De har bara otur att de blir offren.

Drabbas inte de som lever i samma förortsverklighet av dem som gör detta?

– De har bara otur att de blir offren, säger den maskerade mannen.

En av åklagaren Mats Ihlboms hypoteser som han driver utredningen efter är att bilbränderna kan ha triggats av en del av de faktorer som den maskerade budbäraren nämner. Det kommer till exempel inom kort införas övervakningskameror på Frölunda Torg för att öka tryggheten och bekämpa kriminalitet.

– Att det här är en reaktion mot polisens arbete mot kriminell verksamhet, det är en av hypoteserna vi har. Man reagerar på rättsväsendet, säger Mats Ihlbom.

Bilder och filmer från måndagskvällen visar bilbränderna.
Foto: LÄSARBILD

Polisen: Bara snack

Niklas Svensson är kommunpolis i Västra Frölunda och har arbetat med ungdomarna i området under lång tid. För honom är det idel kända namn bland de anhållna. 

Han tycker inte att bränderna kan förklaras av en social oro i området.

– Det här är kriminella människor som begår en kriminell handling. Det pratas om att de inte har någonting att göra, men det är bara snack och ursäkter för att begå brott. Det här går inte att jämföra med vanliga ungdomar, som är skötsamma av sig, de flesta, säger Niklas Svensson.

Det här är kriminella människor som begår en kriminell handling.

Han säger att han känt en förändrad stämning den senaste tiden bland ungdomar som polisen har ögonen på.

– De har blivit mer otrevliga mot vår personal, men att det skulle bli så här var inte väntat. 

Eva Andersson, professor i kulturgeografi, har forskat om vilka faktorer som har samband med bilbränder. Hon ser en bredare samhällelig förklaring. 

– Det sker i delar av stan med många unga och fattigdom. Vi gjorde ett index för att se hur stora skillnader det var mellan olika områden och ju större segregation, desto större risk för denna typ av upplopp, säger hon.

90-100 bilar brändes på måndagskvällen, enligt åklagaren Mats Ihlbom.
Foto: HENRIK JANSSON

En annan förklaring

Det finns också uppgifter, som utreds av polisen, om att i alla fall vissa bilbränder kan ha helt andra orsaker. 

En person närstående en av de anhållna männen uppger för Expressen att han inte orkar säga någonting om de senaste dagarnas händelser och anhållandet. 

– Jag orkar inte, jag har själv blivit av med en bil värd 600 000 kronor. 

Vi tror först att det är något han bara säger. När vi undersökt uppgiften visar det sig att mannen själv inte har några bilar registrerade på sig. Det har däremot hans sambo, en nära släkting till den anhållne. I april i år blev hon registrerad ägare till en exklusiv bil med ett nypris på en dryg miljon. 

I dag bedöms värdet ligga på en halv miljon kronor. Den bilen stod, enligt flera källor, utbränd på en av parkeringarna efter måndagsnattens händelser.

Har man sin egen bil stående mitt bland dem så kanske man passar på, det är inte omöjligt.

Ingen är dömd för bränderna, och om någon har satt eld på en närståendes bil kan det ha flera orsaker.

Mats Ihlbom utesluter dock inte att bilbränderna kan ha inslag av försäkringsbedrägerier, även om det inte ses som något huvudspår eller huvudmotiv. Det är sedan tidigare känt att det förekommit  försäkringsbedrägerier som efterspel till liknande händelser, men att aktionen som helhet skulle vara ett försäkringsbedrägeri bedöms av utredarna som helt osannolikt. 

– Det här är 90–100 bilar, kanske ännu fler sammanlagt. Har man sin egen bil stående mitt bland dem så kanske man passar på, det är inte omöjligt. Inget i utredningen i dagsläget tyder på att det är så, men vi avfärdar ingenting.

Det finns dock en hypotes som Ihlbom helt utesluter.

– Man kan avfärda klart och tydligt att det skulle finnas några politiska motiv eller någon politisk grupp som ligger bakom detta.

Expressen har sedan i måndags försökt fastställa vilken roll mannen som skickade videon haft i måndagskvällens bilbränder. Expressen har inte lyckats identifiera mannen, men kan konstatera att han tillhör den slutna krets som i förväg var informerad om vad som skulle ske, och när.