För snart två år sedan lyckades svenska Marilyn fly från IS med sin nyfödde son i famnen.

Marilyn, 17, hölls som fånge av terrorsekten IS

Som gravid och stormförälskad 15-åring följde Marilyn med sin äldre pojkvän till krigets och terrorns Syrien.

Han blev IS-krigare. Hon fånge.

Som 16-åring lyckades hon – med sin nyfödde son i famnen och med livet som insats – fly från terrorsekten.

Efter snart två år är hon nu redo att själv berätta sin historia.

– Det hände saker där som jag aldrig kommer glömma. Det var det sjukaste året i mitt liv.

Foto: Nora Lorek
Text: Kim Malmgren
Publicerad 17 dec 2017 kl 06.12

Jag tänkte att jag skulle dö oavsett vad.

Historien om Marilyn har berättats i omgångar. När den då 15-åriga och gravida flickan följde med sin pojkvän till krigets Syrien blev det en världsnyhet.

Likaså i februari året efter, när det stod klart att hon hade lyckats rymma från terrorsekten IS. 

I SVT-dokumentären ”Ensamma mot IS” fick tittarna följa föräldrarna Anki och Pasi i deras desperata kamp för att få hem dottern från fångenskapen.

Men en bärande del i historien har saknats.

Marilyns egen del.

 

Nu har hon nått en punkt där hon känner sig redo att göra en längre intervju och med egna ord berätta om vad som egentligen hände.

Mötet sker hemma hos familjen. Huset ligger ensligt beläget i en glänta en bra bit in i skogarna i Marks kommun. Pappa Pasi dukar fram lussekatter och bjuder på starkt kaffe.

Marilyns son Emilio som föddes i IS-fångenskapen har precis fyllt två. Han springer mellan rummen på det knarrande golvet, ivrig att få visa upp sina leksaksbilar.

– När jag tänker på det så är det helt sjukt att jag åkte dit, säger Marilyn.

undefined

Emilio visar upp sin bilsamling. Som tonåring var det inte helt enkelt att ta sig an mammarollen. Då fanns hennes egna föräldrar Anki och Pasi där som stöd.

Foto: NORA LOREK

undefined

Marilyn fyller snart 18 – och drömmer om körkort. Huset där hon bor ligger långt in i skogen och för att ta sig till närmsta stad måste hon förlita sig på skjuts.

Foto: NORA LOREK

Marilyn valde att följa med pojkvännen till kriget och terrorn

Inkörsporten var den dåvarande pojkvännen Moqtar Ahmed Mohammed, en flera år äldre marockansk man. Som 14-åring blev hon stormförälskad och gravid med hans barn. Hennes föräldrar försökte stoppa förhållandet, men de två förblev ett par. Samtidigt såg Marilyn hur pojkvännen radikaliserades, och säger att hon försökte slå larm till LVU-hemmet han satt på.

– Jag sa till personalen på boendet att han satt dygnet runt och kollade på IS-videos. Jag sa att de hellre skulle låsa in honom än att han skulle åka till Syrien och dö. Men de brydde sig inte.

I stället valde hon att följa med honom till kriget och terrorn. De lämnade landet när Marilyns föräldrar var bortresta för att få ett försprång och hon säger att hon räknade med ett kort äventyr.

– Jag ville inte dit och jag trodde att vi skulle bli hemskickade. Vi skulle ta oss genom jättemånga länder i Europa utan pass. Hur fan skulle det lyckas?

Men färden genom Danmark, Tyskland, Ungern, Serbien, Bulgarien och Turkiet var framgångsrik. En muta till en gränsvakt på 20 turkiska lira, drygt 40 svenska kronor, tog dem den sista biten in i Syrien där pojkvännen anslöt sig. Först till den syriska grenen av al-Qaida och senare Islamiska staten.

 

Vi skulle ta oss genom jättemånga länder i Europa utan pass. Hur fan skulle det lyckas?

 

– Han åkte på krigsläger i 36 dagar och det förändrade hans hjärna helt, berättar Marilyn och fortsätter:

– När han sa att han skulle kriga blev jag skitledsen för det var inte så vi hade bestämt. Vi hade sagt att han skulle jobba med något annat.

 

LÄS MER: Marilyn, 15, fritogs – från Islamiska Staten

 

undefined

Under intervjun vibrerar Marilyns telefon med jämna mellanrum. Under en luftpaus ringer hon upp pojkvännen och berättar hur det går.

Foto: NORA LOREK

Marilyn blev utsatt för ett våldtäktsförsök av en polischef

Livet i den Islamiska staten blev väldigt annorlunda mot livet i Sverige. Som kvinna och fru levde hon under strikta regler. Hon tvingades bära niqab och förbjöds att hålla telefonkontakt med sin familj.

Men Marilyn bröt förbuden. Via telefon började hon och föräldrarna tidigt att skissa på flyktplaner. Hon skickade GPS-koordinater som visade var hon befann sig, samtidigt som föräldrarna försökte knyta kontakter med människosmugglare i området som kunde hjälpa till vid en flykt. Under samtalen kunde mamma Anki och pappa Pasi höra explosionerna från ryskt och amerikanskt flyg som bombade IS-mål i närheten av dottern.

Bra dagar var Marilyn inlåst och isolerad i sitt hem.

Dåliga dagar stirrade hon döden i vitögat.


undefined

Tiden efter hemkomsten till Sverige träffade Marilyn psykolog. Efter två månader avbröt hon samtalen. ”Det kändes som att han behandlade mig som ett barn”, säger hon.

Foto: NORA LOREK

Hon berättar om ett tillfälle då pojkvännen lämnade henne hos en lokal polischef utanför staden Manbij i Syrien.

Polischefen, som hon uppskattar var i 40-årsåldern, gjorde sexuella närmanden mot henne som övergick i ett våldtäktsförsök, säger hon.

I hopp om hjälp berättade Marilyn om angreppet för mannens fru.

Det slog helt fel.

Kvinnan blev rasande och blockerade dörren. Innan Marilyn förstod vad som hände hade paret dragit vapen mot henne. Kvinnan en pistol. Mannen en Kalasjnikov.

– Jag bönade till dem att inte döda mig och sa: ”Jag är gravid, snälla skjut inte”.

– Då knackade det på dörren. Det var min pojkvän som kom tillbaka. Jag berättade för honom vad som hade hänt och han slog sönder mannen. Sedan drog vi därifrån, berättar Marilyn.

Marilyns tid hos IS

Maj 2015: 15 år gammal och gravid följer Marilyn med sin dåvarande pojkvän till Syrien där han planerar att ansluta sig till en terrorgrupp.

Juni 2015: Det blir en världsnyhet när Marilyn ringer hem och berättar att hon befinner sig i Syrien. Sedan tidigare är hon anmäld försvunnen och pojkvännen misstänkt för människorov.

Augusti 2015: Hon blir utsatt för ett våldtäktsförsök av en polischef som sedan hotar henne med automatvapen.

September 2015: Marilyn flyttar till staden Tel Keppe i Irak. På marknaden uppmanas hon att bevittna när en man avrättas med två skott i pannan efter anklagelser om att ha stulit pengar.

November 2015: Hon föder sonen Emilio på sjukhuset i Mosul.

December 2015: Hon får besked om att pojkvännen dött i strid.

Februari 2016: Efter flera misslyckade försök lyckas Marilyn till slut fly från IS.

"Framför ögonen på alla sköt de honom"

Efter en sommar i Syrien hade kriget vänt. Pojkvännen kommenderades till Irak där IS tappade mark mot regeringsstyrkorna och Marilyn hamnade i Tel Keppe utanför miljonstaden Mosul. Ett år tidigare hade IS gjort en hänsynslös framryckning i regionen där man plundrat, mördat och drivit olika minoritetsbefolkningar på flykt.

Här kom Marilyn återigen i närkontakt med döden, berättar hon.

– Jag var på marknaden när de ropade om att alla skulle samlas i en ring. I mitten av folksamlingen satte de en man som anklagades för att ha stulit pengar. Framför ögonen på alla så sköt de honom. De dödade honom.

Vad tänkte du då?

– Jag tyckte det var fel. Att han skulle få två skott i pannan bara för att ha stulit pengar. Det är sjukt.

 

undefined

Idag hinner Marilyn knappt umgås med vänner. På dagarna är hon i skolan och resten av tiden vigs åt sonen Emilio.

Foto: NORA LOREK

Sonen Emilio föddes i november.

– Där får man ingen bedövning utan man föder helt naturligt. Det var en kvinna i samma rum som födde samtidigt som mig.

En månad senare fick Marilyn besök i hemmet av IS-krigare som berättade att pojkvännen Moqtar Ahmed Mohammed hade dött i ett bombanfall i trakterna kring staden Ramadi. På grund av bristande informationskanaler har svenska myndigheter än i dag inte kunnat bekräfta dödsfallet.

 

Han var inte alltid så snäll mot mig. Men han var en fin person innerst inne.

 

Pojkvännen tog med henne till krig, tvingade in henne i en terrorsekt och styrde hennes liv. Som utomstående är det lätt att dra slutsatser om att han behandlade henne illa, förstår Marilyn.

– Han var inte alltid så snäll mot mig. Men han var en fin person innerst inne.

 

LÄS OCKSÅ: Gravida Marilyn var fånge hos IS

Anklagades att ha träffat en ny man

Efter pojkvännens död blev livet svårare för Marilyn, någonting som nyligen också pratat med P4 Sjuhärad. Tidigare hade hon varit livegen under sin make. Nu var hon i stället livegen under det självutropade kalifatet.

Marilyn tvingades in i en formell sorgeperiod. En kvinna flyttade in i hennes hus för att hålla henne under uppsyn. Marilyn protesterade mot isoleringen och hamnade i konflikt med kvinnan. Konflikten ledde hela vägen till shariadomstol.

– Hon spred lögner om att jag träffat en man. Men hon hade inga bevis eller vittnen så domstolen släppte mig. Det räcker inte med någon som babblar.

 

undefined

Tack vare hjälp från föräldrarna Anki och Pasi lyckades Marilyn fly.

Foto: NORA LOREK

Vad hade hänt om domstolen fällt dig?

– Vad jag har hört så blir man stenad till döds.

Vid tidpunkten gjorde Marilyn flera misslyckade rymningsförsök som föräldrarna organiserat. Planen var att hon skulle köras ut ur staden i en taxi. Strikt förbjudet för en ensam kvinna. 

Vid ett försök stoppades taxibilen av polisen. En lögn om att hon var på väg till barnsjukhuset med sonen räddade hennes liv. I stället blev hon hemkörd med kommentaren ”din son ser inte sjuk ut”, berättar hon.

– Jag var på väg att ge upp. Jag tänkte att jag fick vänta på att irakiska eller kurdiska armén tar över staden. Då kanske de hade hjälpt mig. Eller så hade de dödat mig. Jag tänkte att jag skulle dö oavsett vad, säger Marilyn.

 

undefined

Till en början kunde Marilyn inte ens prata med sina föräldrar vad hon varit med om som fånge i terrorsekten. "Det har varit på hennes villkor", säger Pasi.

Foto: NORA LOREK

Flydde genom öknen med sonen

Men flyktförsöken fortsatte – och till slut lyckades hon ta sig loss ur IS klor.

En dag i februari 2016 satte sig Marilyn återigen i en taxi som körde henne till ett en säker plats, ett så kallat ”safe house”. Därifrån fortsatte färden till det dåvarande gränslandet.

– Det var en gammal man som väntade på mig vid gränsen. Han följde mig genom öknen till vi kom fram till Kurdistan. Jag fattade ingenting vad som hände och jag visste inte heller om Emilio skulle överleva.

Flykten följdes av flera dagar långa förhör med kurdisk, amerikansk och svensk säkerhetstjänst. I samband med att det offentliggjordes att hon var fri tog kurdiska myndigheter på sig äran för fritagningen, som familjen menar planerades av dem själva och utfördes av människosmugglare.

 

Jag fattade ingenting vad som hände och jag visste inte heller om Emilio skulle överleva.

 

Väl tillbaka i Sverige uppstod nya problem. Marilyn hamnade i ett strålkastarljus hon aldrig önskat. I möten med nya människor kände hon att de redan hade en färdig bild av henne.

– Det är skitjobbigt när folk kommer fram och säger ”det var du som var i Syrien”. De vet ingenting om mig. De har sett en dokumentär och tror att de vet allt.

Känner du dig stämplad?

– Många stämplar mig som IS, som terrorist. Om jag hade varit en riktig IS hade jag inte kommit tillbaka hit. Men de får kalla mig vad de vill, jag bryr mig inte, säger Marilyn.

Under ett knappt år levde hon som en del av Islamiska staten, en sekt som mördat, plundrat och förtryckt människor i enorm och systematisk omfattning. Men hon känner inte att hon själv bär ett personligt ansvar för de brott som IS begått.

– Nej tvärtom. De som var mina grannar hade bott där hela sina liv. De var inga krigare och hade inga pengar, ingen mat, inget vatten. När de knackade på min dörr gav jag dem allt jag hade. Jag delade till och med min elektricitet med dem. De har inte valt att leva så, men de måste, säger hon och fortsätter:

– Jag hatar krig. Jag vill bara att vi ska leva i en värld tillsammans. Varför ska vi kriga? Det är det jag inte förstår.

 

undefined

Till en början tillbringade sonen Emilio mest tid med mormor och morfar. I dag tar Marilyn större ansvar.

Foto: NORA LOREK

Levde destruktivt efter hemkomsten till Sverige

Tillbaka i Sverige mådde hon dåligt och föll in i en destruktiv livsstil kantad av festande. Hon knöt nya band till gamla vänner i den ruffiga ungdomsmiljön kring Nordstan i Göteborg.

– Min enda tanke då var att bara skita i allt, säger hon och fortsätter:

– Nu umgås jag inte med de vännerna längre och jag har förstått att de aldrig har gjort något gott för mig. Bara skapat problem.

Vad som hänt i Syrien och Irak höll Marilyn inledningsvis för sig själv.

Kontakt med psykolog avbröt hon efter två månader. De förstod inte varandra.

– I början ville jag inte ens prata med mamma och pappa, säger Marilyn.

Under de knappa två år som gått sedan hemkomsten har familjen gradvis skalat av lager efter lager i samtal.

 

undefined

I SVT-dokumentären ”Ensamma mot IS” fick tittarna följa föräldrarna Anki och Pasi i deras desperata kamp för att få hem dottern från fångenskapen.

Foto: NORA LOREK

– Det har varit på hennes villkor. Ibland har hon berättat när hon varit ledsen. Ibland när hon har reflekterat över någon händelse. Det har fått ta den tiden det har tagit, säger hennes pappa Pasi.

– Nu har vi gått igenom det flera gånger. Och det är fortfarande intressant att prata om tycker jag, säger Marilyn.

 

För en månad sedan började jag be och ta på mig slöja. Det har hjälpt.

 

På väggen i huset finns en poster från dokumentären ”Ensamma mot IS” upphängd på väggen. På affischen syns Marilyn med långt utsläppt hår. Under den här intervjun bär hon slöja.

– Det är av religiösa skäl. Jag kände att det var något som fattades och jag visste inte vad. För en månad sedan började jag be och ta på mig slöja. Det har hjälpt, säger hon.

Drömmer om att bli barnmorska

I dag mår hon bättre. Hon har hittat ett liv som bygger på rutiner. 

På morgnarna går hon till skolan och läser upp nians betyg. Resten av tiden tillbringar hon med sin son och övriga familjen.

– Jag måste läsa upp betygen för att få jobbet jag vill ha. Nu har jag kommit på att jag vill bli barnmorska och hjälpa kvinnor föda barn. Det är nog roligt.

Till en början tillbringade sonen Emilio mest tid med mormor och morfar. I dag tar Marilyn större ansvar.

– Jag tycker om att vara en ung mamma men det är också jättejobbigt när man inte har någon egen ekonomi, eget boende eller jobb. Det funkar tack vare min familj. Utan dem vet jag inte hur det hade gått.

 

undefined

Svenska myndigheter har visat ett svalt intresse för Marilyn sedan hon kom hem.

Foto: NORA LOREK

Nu när 18-årsdagen närmar sig siktar hon på att ta körkort och flytta hemifrån.

Men allt är inte som vanligt. Vid flera tillfällen har hon och föräldrarna åkt till polisstationen i Borås för att träffa utländska säkerhetstjänster från USA, Tyskland och Nederländerna. Marilyn har fått bläddra i pärmar fyllda med bilder på IS-krigare och deras fruar.

Intresset från svenska myndigheter har varit svalare.

Så vitt känt har det inte bedrivits någon utredning om varför Marilyn och pojkvännen åkte Syrien, eller vad de gjorde där.

– Det är ingen som har hört av sig till oss i alla fall, säger pappa Pasi.

För Marilyn är det inget problem.

– Jag följer inga nyheter om IS för det påminner mig om tiden där. Jag vill inte minnas. Bara glömma.