Marcus mamma mördades – miljardärspappan flydde

Foto: GT/Expressen

Marcus Lindgren var tio år gammal och satt vid köksbordet när hans mormor och morfar förklarade att de hade något allvarligt att berätta.

Hans mamma Veronica hade inte alls dött i en olycka när han var liten, som de tidigare sagt. Hon hade blivit mördad.

Och Marcus pappa, miljardären You Lin, var efterlyst misstänkt för att ha beställt dådet.

– Morfar hade en seriös blick och ton. Han sa: "Nu när du är så pass gammal är det dags att berätta sanningen", säger Marcus Lindgren, 19.

Marcus Lindgren har inte många minnen av sin mamma, men det finns ett tillfälle som han aldrig kommer att glömma.

Marcus var inte gammal alls, kanske två år, när de åt soppa. För många hade det varit en måltid i mängden – men för honom är den, nu i efterhand, så mycket mer.

Det är ett av mina första minnen. Jag satt i en fåtölj och hon hade serverat kycklingsoppa, som jag matades med. Det var nog den godaste soppa jag någonsin ätit. Det hade den kanske inte varit i dag, men i mitt minne är den det, säger Marcus Lindgren.

Hans föräldrar träffades i Kina på 90-talet.

Hon: Göteborgstjejen Veronica som var i landet för att studera språket och som extraknäckte som engelsklärare för kineser.

Han: Miljardären och kejsarättlingen You Lin som blev hennes elev.


LÄS MER: Veronica Lins make gripen – misstänks för anstiftan till mord


De blev förälskade och gifte sig, men det skulle inte bli något lyckligt äktenskap. När Marcus föddes år 1999 blev det han och mamma. De bodde i hennes hemstad, i stadsdelen Högsbo, och You Lins besök var bara temporära.

– Jag kommer ihåg en gång när, tror jag, min mamma skulle åka till Chalmers. Jag vinkade av henne och åkte med min pappa till en större villa i Bohuslän. Pappa var väldigt duktig på origami. Han gjorde en liten pistol och en kniv i papper och vi lekte tjuv och polis eller något sådant, säger Marcus Lindgren.

Veronica Lin reste till Kina för att lära sig språket. Där träffade hon sin blivande make, miljardären You Lin.
Foto: ROBIN ARON

Veronica Lin mördades i Göteborg

Våren 2003 blev hans mammas sista i livet.

Veronica Lins förhållande med den kinesiska miljardären var i praktiken över och hon ville ta ut skilsmässa. Det gjorde, enligt vittnesuppgifter, honom vansinnig. Samtidigt bråkade de om sonen.

Nu har vi någon som påminner om Veronica och man kan se likheterna med henne. Han är vår frälsare.

Veronica och Marcus hade flyttat hem till hennes föräldrars lägenhet, också det i Högsbo, men på eftermiddagen den 18 mars kom hon aldrig hem efter skolan.

Dagen därpå hittades hon död i grannbostaden och tillvaron var för alltid förändrad.

Veronica Lin var 31 år gammal när hon mördades.
Foto: LEIF GUSTAFSSON

För Veronicas vänner.

För hennes son.

För hennes föräldrar.

Marcus mormor och morfar hade inte bara saknaden efter sin dotter att bearbeta – de fick nu uppfostra ett barn på nytt.

– Samtidigt är Marcus vår räddningsplanka, kan man säga. Hade inte han funnits hade den här processen blivit sju resor värre. Nu har vi någon som påminner om Veronica och man kan se likheterna med henne. Han är vår frälsare. Det har blivit oerhört mycket lättare tack vare Marcus, säger Stig Lindgren.

Samtidigt som Veronica Lins pappa Stig Lindgren hade sorgen efter dottern att bearbeta skulle han och Marcus mormor uppfostra ett barn på nytt.
Foto: HENRIK JANSSON

Mormor och morfar berättade sanningen

Marcus Lindgren var bara tre när Veronicas liv avslutades. Morföräldrarna förklarade för honom att hans mamma dött i en olycka och för Marcus var det så det var.

Innerst inne visste jag nästan det, men jag tänkte att jag inte säger något om det för att det är dumt att anklaga någon

Men när han blev äldre förstod han mer och mer att det var av andra orsaker hon dött.

– När jag var i sju-åttaårsåldern hittade jag en kassett där mormor och morfar spelat in ett nyhetsprogram om mordfallet. Jag brukade spela in från Disneykanaler och när jag skulle kolla upp så att det inte var något viktigt på kassetten såg jag det programmet och hörde om mordet. Men allvaret i det förstod jag inte förrän senare, säger Marcus Lindgren.

Veronica Lins son Marcus var inte ens fyllda fyra när hans mamma mördades.
Foto: PER WISSING

Det dröjde ytterligare ett tag innan han fick veta att hans mamma hade mördats.

Marcus var tio år när mormor och morfar Stig kände att han var mogen för att höra det.

– Jag kommer ihåg den konversationen, säger Marcus.

– Vi satt vid köksbordet och morfar hade en seriös blick och ton. Han sa: ”Nu när du är så pass gammal är det dags att berätta sanningen om vad som hände din mamma för dig”. Han frågade om jag visste vad som hände mamma.


LÄS MER: Leif GW Persson: Så kommer maken att undfly rättvisan


Marcus, som vid det laget hunnit dra sina egna slutsatser, svarade ja.

– Jag kommer ihåg att båda blev väldigt överraskade över det. Sedan frågade de om jag visste vem som gjort det. Innerst inne visste jag nästan det, men jag tänkte att jag inte säger något om det för att det är dumt att anklaga någon om det bara är någonting jag hört från nyhetsrapporteringen. Men när de berättade var det så som jag hade hört.

Marcus Lindgren tvingades länge leva med skyddad identitet efter mordet på hans mamma.
Foto: HENRIK JANSSON

You Lin dömdes – blev sedan friad

You Lin, nu 54, var då häktad i sin utevaro och internationellt efterlyst misstänkt för att ha anstiftat mordet på Veronica.

Redan samma dag som hon hittades 2003 häktades han, för att släppas en månad senare. I slutet av april fann man även Veronicas granne död, delvis styckad och nedgrävd under en balkong på bakgården. Då hade You Lin lämnat landet.

Han levde på flykt fram till november 2014, när han greps på en flygplats i Storbritannien och fördes till Sverige.

Miljardären You Lin har hela tiden nekat till brott.
Foto: HENRIK JANSSON

Rättsprocessen som sedan följt är en historia i sig. I den första tingsrättsförhandlingen dömdes You Lin till livstids fängelse och utvisning för att ha lejt en torped att ha mördat Veronica. I domen skrev Göteborgs tingsrätt att han kände sig "kränkt och förbittrad på henne".

Men.

Efter att en nämndeman bland annat delat en av GT:s artiklar om fallet på Twitter ansågs denne jävig – vilket ledde till att hela rättegången fick tas om. Då friades You Lin. Tingsrätten ansåg den gången inte att åklagaren lyckats bevisa att You Lin beställt mordet.

"Även om det för You Lin finns flera besvärande omständigheter som antyder ett mönster för delaktighet i morden från You Lins sida, kan likväl dessa också ges annan förklaring", står det i domen.

I båda tingsrättsförhandlingarna har You Lin friats för anstiftan till mord på grannen. Den misstänkte torpeden har polisen aldrig fått tag i.

Det var här, under balkongen, som familjen Lindgrens granne hittades död. You Lin har friats för det dådet.
Foto: HENRIK JANSSON

Marcus om rättsprocesserna: ”Ett skämt”

Åklagaren Ulrika Bentelius Egelrud har överklagat och flera gånger har hovrättsförhandlingar satts ut, men det har aldrig gått att nå You Lin för så kallad delgivning och de har ställts in. Den nya rättegången är inplanerad till kommande höst.

– Ett skämt, tycker Marcus Lindgren om alla de turer som varit och fortfarande är.

Han utvecklar:

– Jag har alltid haft respekt för det svenska rättsväsendet, men efter det här har jag fått stor misstro.

Marcus och Stig Lindgren anser att den friande domen mot You Lin är felaktig. De är också kritiska till det faktum att rättegången behövde tas om och till det att You Lin inte gått att delge, trots upprepade försök.

Rättsprocesserna efter mordet på Veronica Lin har varit utdragna. Åklagarens förhoppning är att det ska bli en ny rättegång mot You Lin till hösten.
Foto: LENNART REHNMAN
En äldre bild på Stig Lindgren, när han håller upp ett fotografi på Veronica Lin.
Foto: ROBIN ARON

– Jag tror att han friades efter påtryckningar från Kina och nu vill Kina inte samarbeta och lämna ut honom. Enligt mig är det mycket som pekar på det, men jag har ju inga bevis, säger Stig Lindgren, och fortsätter:

– Så därifrån får de ingen större hjälp. Men då får man söka andra vägar. Men om man nu inte gör någonting, utan sitter med armarna i kors och säger att "det gick inte, vi fick inte tag på honom" så går det inte. Men som jag tror finns det ingen vilja från svensk sida till det heller.


LÄS MER: Rättegången mot You Lin tas om – nämndeman jävig


”Inte svenska ambassadens fel”

Ulrika Bentelius Egelrud, som fortfarande vill se You Lin dömd till livstid, säger att hon förstår familjens frustration, men menar att svenska myndigheter gjort allt vad man kunnat för att få till stånd en hovrättsförhandling.

– Det finns lagregler för delgivning. När det handlar om utlandet vänder sig hovrätten till länsstyrelsen i Stockholm och de i sin tur vänder sig till den svenska ambassaden i det andra landet, säger hon.

Varför har det inte gått att nå You Lin i det här ärendet?

– Hovrätten har gjort precis som de ska. De har vänt sig till länsstyrelsen i Stockholm och de har vänt sig till rätt instans i Kina. Sedan vet inte jag riktigt vad som hänt, men han har inte blivit delgiven i Kina.

Är det de kinesiska myndigheternas fel?

– Jag vill inte säga att det är kinesiska myndigheters fel, men det har inte skett någon delgivning. Det är inte svenska ambassadens fel, delgivning har inte skett trots deras försök.

Åklagaren Ulrika Bentelius Egelrud vet inte var You Lin befinner sig.
Foto: HENRIK JANSSON

You Lins advokat Fredrik Ungerfält vill inte berätta när han var i kontakt med honom senast.

– Det är utsatt hovrättsförhandlingar nästa höst och jag utgår från att hovrätten försöker delge honom kallelsen enligt de regler som gäller. You Lin har tidigare uttryckt att han vill ha ett avslut på det här målet och få det ur världen, säger Fredrik Ungerfält.

Men om han vill få det ur världen, varför har det inte gått att nå honom?

– Han har lämnat en adress som han kan delges på och jag utgår från att domstolen delger honom kallelsen.

Fredrik Ungerfält, en av advokaterna som företräder You Lin.
Foto: HENRIK JANSSON

Marcus Lindgrens framtidsdrömmar

Stig Lindgren var med under rättegångarna mot sin tidigare svärson, till skillnad från Marcus.

Han behövde prioritera skolan.

Marcus Lindgren konstaterar att han inte haft en uppväxt som alla andra, men tack vare mormor och morfar har den varit full av värme och kärlek.

Det bildas alltid en relation mellan en mor och ett barn, men i och med att jag var så liten fick jag aldrig de känslorna

Marcus gick ut gymnasiet förra året och redan haft flera olika jobb, däribland som personlig assistent samt på ett kafé.

Nu läser han extra kemi för att sedan studera på högskola eller universitet. Hans dröm är att arbeta inom vården. På fritiden umgås Marcus så mycket han kan med sina vänner.


LÄS MER: Nya rättegången mot You Lin, 53, ställs in 


Med anledning av vad Veronica utsattes för behövde han länge leva med skyddad identitet, men Marcus har aldrig varit orolig eller rädd för egen del.

Det här är första gången han pratar offentligt om sin mamma och pappa.

– Jag fick aldrig lära känna min mamma så jättebra. Det bildas alltid en relation mellan en mor och ett barn, men i och med att jag var så liten fick jag aldrig de känslorna som andra som mister en förälder senare i livet har. Jag började tänka på det här på allvar när jag var 14-15 och man reflekterar mer över livet, säger Marcus Lindgren.

Stödet från morföräldrarna

Han har många gånger fått frågan om han vill ha psykologhjälp, men har inte ansett sig vara i behov av någon sådan.

– Men så klart finns känslorna där, speciellt nu när jag är äldre och förstår att det är mamma och pappa vi pratar om. Även om jag inte visar det jättetydligt så känner jag av det inombords, säger Marcus.

Kärleken mellan morfar Stig och dottersonen Marcus är stark.
Foto: HENRIK JANSSON

Innan intervjun är över förklarar morfar Stig hur stolt han är över sitt barnbarn.

En känsla som är ömsesidig.

– Mormor och morfar betyder egentligen allt för mig. Var skulle jag vara om inte jag haft dem? Hade jag inte fått den fina uppväxten tror jag att jag hade varit en helt annan person, säger Marcus Lindgren.