Vi återvänder till kaféet i Blomberg – 2,5 år efter mordtragedin • "Det låg så mycket under ytan"

Lisa Holm kom aldrig hem – och inget blev någonsin sig likt igen

BLOMBERG. Det beskrivs som ett paradis på jorden.

Men en sommardag för tre år sedan var det som att en iskall vind blåste in över kullen.

17-åriga Lisa Holm mördades när hon var på väg hem från jobbet och i den lilla byn Blomberg förvandlades allt till ett helvete.

Publicerad 30 mar 2017 kl 04.03

Det är morgon och ännu har dagens första gäster inte kommit. Lena Svedung, 57, pekar på ett av borden mitt i kaféet och tar fram kaffe och nybakta bullar.

När Else-Britt Broberg, prästen som med sina 70 år fyllda egentligen skulle ha varit pensionär, fryser slår Lena på värmefläkten som står på golvet och riktar den uppåt. Sedan sätter hon sig på den randiga dynan på en trästol som står tom.

– Varje dag som jag åker hit fascineras jag över förändringarna i naturen och vädret. Det finns alltid något man upptäcker när man åker till Kinnekulle. Antingen är det en hjort som står mitt på vägen eller så är det storm och blåst, eller så är det något annat, säger Lena Svedung.

– Det här vackra Kinnekulle ... Även när vi var mitt uppe i det kunde vi se en idyll i allt det tragiska.

undefined

För tre år sedan kände inte kaféägaren Lena Svedung och prästen Else-Britt Broberg varandra, men efter mordet på Lisa Holm har de tät kontakt.

Foto: Henrik Jansson

I mitten av mars går fälten och åkrarna på Skaraborgsslätten i olika nyanser av vitt. Det är stora kontraster mellan bilderna som fastnar på drönarkameran nu och de som kablades ut över hela Norden för tre år sedan.

Lena fick ett telefonsamtal från Lisa Holms mamma

Då var det stekande hetta, T-shirt och kortbyxor och en sol som stod högt på himlen. Det borde ha varit månader som Lena Svedung och Else-Britt Broberg kunnat se tillbaka på med glädje, men på söndagskvällen den 7 juni fick kaféägaren i Blomberg ett telefonsamtal och efter det har ingenting någonsin varit sig likt.

undefined

Drönarbilder över kafét och mordplatsen efter mordet sommaren 2015 visade ett idylliskt sommarlandskap.

Foto: Magnus Lindgren

undefined

Nu i mitten av mars går fälten och åkrarna på Skaraborgsslätten i olika nyanser av vitt.

Foto: Henrik Jansson

Uppringaren var mamman till 17-åriga Lisa Holm, en flicka som gjort sitt första arbetspass hos Lena bara en månad tidigare.

– Det var vid halv åtta, kvart i åtta. Hon ringde och sa: "Det är så konstigt Lena. Vet du när flickorna stängde och gick hem?" Jag är sällan själv vid kaféet vid stängning, men brukar alltid ringa strax efter sex till de som ska stänga och kolla av så att de är nöjda. Det hade jag gjort den här gången också, så jag visste att de kommit i väg vid sex, säger Lena Svedung.

Jag fick en så konstig känsla i kroppen

"Det var verkligen så jag kände"

Från Lisas hem i Skövde till kaféet är det omkring fem mil.

– Jag fick en så konstig känsla i kroppen och det säger jag inte bara för att det som hänt har hänt, utan det var verkligen så jag kände. Även om vi beslutat att avvakta lite och ligga lågt ringde jag till de andra flickorna som varit med och stängt kaféet, men de visste inget, säger Lena Svedung.

undefined

Lisa Holm hade gjort sitt första arbetspass på kafét bara en månad tidigare. Bagaren Linus Andersson blir ofta påmind om vad som hände hans arbetskamrat.

Foto: Henrik Jansson

Lisa Holms pappa hoppade in i bilen och körde samma väg som Lisa åkt till Blomberg, i hopp om att möta henne.

Samtidigt lämnade Lena Svedung sitt hem och satte kurs mot kaféet.

– Han kom fram först och möttes av att hennes moped stod här. Under tiden var jag på väg hit. Jag hade ringt min dotter och pratat med godsägaren och alla engagerade sig och gav sig ut. Jag upplever det som väldigt vindstilla och väldigt ljummet och jag träffade Lisas pappa. Vi möttes bakom den norra sidan av magasinet. Från den stunden kändes det som att tiden stannade, säger hon.

Nycklarna satt i mopeden, men hjälmen hängde inte på styret.

Vid klockan 21.30 anmäldes Lisa Holm försvunnen.

Nycklarna satt i mopeden, men hjälmen hängde inte på styret

undefined

"Jag hade ringt min dotter och pratat med godsägaren och alla engagerade sig och gav sig ut. Det var väldigt vindstilla och ljummet och jag träffade Lisas pappa", berättar Lena Svedung.

Foto: Henrik Jansson

Lisa Holm älskade att resa

Lisa Holms föräldrar har gjort en intervju, med SLA. Fotografiet till artikeln är från en skidsemester, där deras dotter ler och ser ut över Åreskutan.

"Kanske med blicken riktad mot Australien", står det i bildtexten.

Det var dit hon ville flytta, berättar familjen.

Lisa siktade på att läsa till arkitekt.

– Hon älskade att resa, det var det bästa hon visste. Hon hade en världskarta på rummet där hon satte nålar för de platser hon besökt. När hon var liten funderade hon på om hon också kunde sätta en nål där hennes pappa varit, om det innebar att hon faktiskt också rest dit, säger Lisa Holms mamma till SLA.

undefined

"Det är inget man tror ska behöva hända i vårt land. Att det här spöket ska uppträda i Blomberg, paradiset på jorden", sa prästen Lasse Tullberg under Lisa Holms begravning.

Foto: Henrik Jansson

Kaféägaren Lena Svedung fick direkt ett gott intryck av Lisa.

– Hennes mamma är en väldigt driven person så man förstår varifrån lilla Lisa fick sitt driv. Lisa var väldigt utåtriktad och ambitiös, som många ungdomar är i den åldern.  Hon var som klippt och skuren för en kaféverksamhet, säger Lena Svedung.

Lisa var väldigt utåtriktad och ambitiös

Hennes dotter Sophie Svedung, 28, som också arbetar i företaget, står vid disken några meter bort och delar den bild som hennes mamma ger.

– Lisa var lugn, omtänksam och snäll, säger Sophie.

Sista gången Lisa Holms föräldrar träffade sin dotter var när de besökte Café på Klostret samma söndag som hon försvann.

– Jag och min fru var där vid halv fyra. Det var blåsigt, kastvindar. Så vi hade ju alla möjligheter i världen att köra hem henne. Men hon ville inte, berättade pappan under rättegången.

undefined

Sophie Svedung, 28, kommer aldrig glömma när hundratals och åter hundratals människor sökte efter försvunna Lisa Holm i Blomberg. "Lisa var lugn, omtänksam och snäll", säger Sophie.

Foto: Henrik Jansson

Lisa Holms sista sms till sin pappa

Det näst sista livstecknet han fick från sin dotter var klockan 18.23.

Lisa skickade då ett sms till honom:

"Nu åker jag."

Fyra minuter senare ringde det i hans telefon. Det var, tror han, en fickringning. Han hörde hur Lisa i bakgrunden sa att "nu är det klart", men när han försökte få kontakt med henne bröts samtalet.

Vi hade ju alla möjligheter i världen att köra hem henne. Men hon ville inte

När pappan och Lena Svedung hittade Lisas moped ståendes utanför kaféet började de gå igenom busstidtabellen för att se om det kunde ha varit så att hon kanske tagit bussen hem.

undefined

Lisa Holms moped hittades stående utanför kafét med nycklarna i. Men hjälmen hängde inte på styret. Det här var första gången som Lisa själv tagit mopeden till jobbet.

Foto: Polisen

Pappan: Det ångrar jag fruktansvärt

Det här var första gången som Lisa själv tagit mopeden till jobbet.

– Det är något jag grunnat på en del. Att hon skulle ta mopeden var en del av en frigörelseprocess. Jag var drivande på och det ångrar jag fruktansvärt, sa pappan i rätten.

Timmarna gick och Lisa hade inte tagit någon buss.

Strax före elva hörde polisen av sig till Lena Svedung, som då befann sig hemma.

– De ville in här i kaféet så klart. Jag åkte in och min son åkte med mig och här blev vi till klockan fyra på morgonen. Med en gång blev det ett otroligt pådrag, säger Lena Svedung.

undefined

Polisen misstänkte snabbt att Lisa Holm förts bort mot sin vilja. Hennes försvinnande klassades som en särskild händelse.

Foto: Henrik Jansson

Polisen misstänkte snabbt att Lisa Holm förts bort mot sin vilja och efter lunch på måndagen blev hennes försvinnande klassat som en särskild händelse. Vid en sådan fördelas resurserna om och fokus ligger på en enda uppgift.

I det här fallet att hitta flickan.

Folk ställde upp på semestern. Eller så tog de helt enkelt ledigt

Missing peoples största insats hittills

Det första fyndet man gjorde i sökandet efter Lisa var hennes mopedhandske, som den lokala godsherren lämnade in till polisen.

Men det skulle dröja innan sanningen uppdagades om vad det var som hänt Lisa Holm.

Fram till dess strömmade fler och fler till för att hjälpa till i sökandet och på tisdagen gick polisen i samråd med familjen ut med namn och bild på 17-åringen. Dagen därefter drog Missing People i gång sin hittills största insats i landet.

Folk ställde upp på semestern.

Åkte till Blomberg efter jobbet.

Eller så tog de helt enkelt ledigt.

undefined

Missing People drog i gång sin hittills största insats i landet för att söka efter Lisa Holm.

Foto: Alex Ljungdahl

undefined

"Engagemanget har varit helt otroligt. Precis alla som känt att de har kunnat göra något har gjort det", sa Kenneth Söderlund, pressansvarig vid Missing People, efteråt.

Foto: Henrik Jansson

Götene kommun körde ut mobila toaletter till sökområdet och Dafgårds, den stora industrin på orten, ställde upp med mat och annat.

– Engagemanget har varit helt otroligt och det är klart att vi både är tagna och tacksamma. Precis alla som känt att de har kunnat göra något har gjort det, sa Kenneth Söderlund, pressansvarig vid Missing People, efteråt.

Precis alla som känt att de har kunnat göra något har gjort det

Lisa Holms körkort hittades

Allt eftersom dagarna gick anträffades fler och fler av Lisa Holms tillhörigheter i närheten av kaféet. En krossad mobil-display, hennes körkort och mobilfodralet, nycklar och ett tunnelbanekort från New York.

Gärningsmannaprofilgruppen kom till Blomberg. Militären deltog. Det upprättades en krisgrupp på gymnasiet i Skövde där Lisa gick.

Polisen höll förhör och gjorde topsningar. De genomsökte hela Blomberg och fokuserade på ladan mitt emot kaféet, där Lisa Holms ena örhänge fanns.

undefined

Prästen Else-Britt Broberg, 70, är i sitt yrke van att möta människor i sorg. Det är när barn dör som hon sätts på de allra svåraste proven.

Foto: Henrik Jansson

Människor möttes i sorgen, saknaden och ovissheten.

– Ingen kan överhuvudtaget förbereda sig på något sådant här. Det finns inte i tankevärlden, utan bröt in som en iskall vind som blåste över kullen. Samtidigt minns jag många fina stunder vi fick ha mitt i allt detta. Bland annat hade vi en minnesstund med familjen och med frivilliga krafter som kom in. Det var här vid kaféet som det öppnades så många kanaler mellan människor. Mellan yrkesgruppen, bygdens folk och alla som kom, säger prästen Else-Britt Broberg.

Det finns inte i tankevärlden, utan bröt in som en iskall vind som blåste över kullen

undefined

Minnet av Lisa Holm kommer för alltid finnas kvar i Blomberg. Hon hittades mördad samma dag som hon egentligen skulle ha haft skolavslutning.

Foto: Henrik Jansson

"Hela dagen var så konstig"

Det blev fredag. Skolavslutningsdag för gymnasieeleverna.

– Då vibrerade det. Hela den dagen var så konstig. Du vet när man har en magkänsla och får en intuition, säger Lena Svedung.

För Emelie Svedung Jaktman, Lenas 30-åriga dotter som satte sig på tåget från Göteborg och åkte hem till Skaraborg när hennes mamma bad henne om det, går dagarna samman som i en dimma.

Men just från fredagen är minnesbilderna klara.

– Mamma var så arg, konstaterar hon.

 

LÄS MER: Krama era barn ofta och mycket! Man vet aldrig när det är för sent"

undefined

Under perioden som Lisa Holm var försvunnen konfronterade Lena Svedung en gång den nu dömde mördaren Nerijus Bilevicius och hans bror. Några timmar senare greps de.

Foto: Henrik Jansson

"Vi kallar ladan för "spritladan"

Lena hade inte larmat kaféet på torsdagen eftersom polisen lovat att ha koll på det över natten. Men på morgonen var det inte någon där. Lena blev fly förbannad och slet med sin dotter för att få reda på varför.

– Vi åkte i väg för att leta rätt på polisen. Då såg jag av någon anledning en ölburk mitt över gatan, vid ladan, säger Lena Svedung.

– Varför står den här? Har det varit någon här i natt när polisen inte varit här? Jag var förbannad och bara tvärnitade. Emelie sa: "Mamma, kola ner" och jag vet inte varför jag gick i gång. Vi kallar ladan för "spritladan" och jag har aldrig varit inne i den, men nu stod dörren öppen och det var enda gången på hela veckan jag såg litauerna.

Har det varit någon här i natt när polisen inte varit här?

Klockan 20.18 på fredagskvällen den 12 juni plockade polisen in två män och en kvinna. Det var Nerijus Bilevicius och hans bror – de som Lena och Emelie konfronterat i ladan – och fru. Bröderna var litauiska gästarbetare som arbetade åt godsägaren i Blomberg och bodde i slottsflygeln.

undefined

Klockan 20.18 den 12 juni plockade polisen in Nerijus Bilevicius som misstänkt. Han var litauisk gästarbetare som arbetade åt godsägaren i Blomberg.

Foto: Alex Ljungdahl

undefined

Polisen spärrar av ladan efter nya fynd. "Vi kallar den för "spritladan" och jag har aldrig varit inne i den, men nu stod dörren öppen", berättar Lena Svedung.

Foto: Henrik Jansson

Den kvällen pratade Lena Svedung i telefon med Lisa Holms familj. Hon hade på känn att det var någonting som de inte berättade för henne och då visste Lena inte vad det var som polisens presstalesperson Jenny Widén skulle gå ut med på den presskonferens som det snart skulle kallas till.

Kroppen är identifierad och det är Lisa Holm

Den ägde rum strax efter midnatt inför ett massivt pressuppbåd på grusplanen vid idrottsplatsen i Källby.

Jenny Widén tog till orda.

– Polisen har under kvällen anträffat en avliden person. Vi bedömer att det med största sannolikt är den försvunna Lisa Holm. Anhöriga är underrättade om detta.

Morgonen därpå kom kollegan Ulla Brehm med det definitiva beskedet.

– Kroppen är identifierad och det är Lisa Holm.

 

LÄS MER: Polisen bekräftar – här hittades Lisa Holm

undefined

Presskonferens med insatsledare Martin Fredman och polisens områdeschef Helena Trolläng strax efter att Lisa Holm hittats död.

Foto: Thomas Johansson/TT

Beskedet var det som alla fasat för.

– På lördagsförmiddagen stängde vi ute allt och alla och så var det bara vi. Jag hade bett alla som jobbar här att komma in, säger Lena Svedung.

– De som ville fick ta med sina föräldrar och syskon och så fyllde vi nästan upp kaféet. Det var ett lugn och en tystnad. Under de fem dagar som gått hade vi ändå hunnit prata så mycket med varandra. Sedan fick man en känsla av ilska.

Det var ett lugn och en tystnad. Sedan fick man en känsla av ilska.

"Polis skakar och gråter bakom ett uthus"

Runt fontänen Livets brunn vid Hertig Johans torg i Skövde samlades hundratals människor för att hedra Lisa och samma helg publicerade polisen Sara ett inlägg på Skaraborgspolisens Facebooksida.

Det har delats över 17 000 gånger.

"En stor vältränad man vars rygg det står Polis på sitter och skakar och gråter bakom ett uthus. En vitblek tekniker stirrar hålögt ut i tomma intet och en hundförare har borrat in sitt ansikte i hundens päls. Platsen är Kinnekulle och för en stund sedan har beskedet om Lisa kommit,", inleds det.

undefined

Ett hav av blommor utanför kafét där Lisa Holm jobbade.

Foto: Anna Svanberg

Ett enda kaos. Det var så det var, säger Else-Britt Broberg.

– Så upplevde jag den sommaren. Jag jobbade halvtid och all ledig tid jag hade var jag uppe i Blomberg och strosade runt. Det låg så mycket under ytan och det var så laddade känslor. Jag tror att jag blev som en katalysator för allt och det var många, många samtal, säger hon.

Det låg så mycket under ytan

35 missade samtal på lunchen

Den 23 oktober 2015 lämnade åklagaren Lars-Göran Wennerholm in åtalet till Skaraborgs tingsrätt efter en av de mest intensiva perioderna i hans yrkesverksamma liv.

Han var förundersökningsledare och ytterst ansvarig för utredningen. När det var som mest intensivt stängde Lars-Göran Wennerholm av telefonen under lunchen – när han slog på den igen hade han 35 missade samtal.

undefined

Under hovrättsförhandlingen vallas Nerijus Bilevicius runt på platsen där brottet begicks. Själv nekar han till att ens ha träffat Lisa Holm.

Foto: Adam Ihse/TT

Skaraborgsbygden slog i en text fast att "han kanske har sett lite trött ut, vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm". Han jobbade från sju på morgonen till åtta på kvällen och hade sedan extraarbete hemma på det, skriver lokaltidningen.

För att rensa skallen drog Lars-Göran Wennerholm ut på många och långa löprundor och han tog motorcykeln till kontoret.

"En extra lång och vacker väg hem om kvällarna, genom det svenska sommarlandskapet med vinden susande omkring", skriver Skaraborgsbygden.

– Det här var också ganska speciellt på så sätt att det här var ett område som jag själv rörde mig i. Jag hade min båt i Blomberg vid tillfället och var besökare på kaféet. Själva utredningen var som vilken mordutredning som helst, förutom det massmediala trycket som fanns på oss, säger Lars-Göran Wennerholm.

Jag hade min båt i Blomberg och var besökare på kaféet

undefined

Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm var en av få som hade full insyn i utredningen. Väldigt få detaljer blev offentliga innan han väckte åtal.

Foto: Robin Aron

"Den blicken glömmer jag aldrig"

Misstankar mot Nerijus Bilevicius bror och hustru blev avskrivna och när rättegången mot den då 35-årige mannen inleddes var det han som ensam pekades ut som skyldig till Lisa Holms död.

I rätten vittnade Lisa Holms pappa om när han stötte på Nerijus Bilevicius under sökandet efter dottern.

– Den blicken han ger mig där de 30 sekunderna vi går, den glömmer jag aldrig. Han stirrade så på mig. Det glömmer jag inte, sa pappan i rätten.

Golvet bara rämnar och du ramlar en hel skyskrapa hela vägen ner

Han vände sig mot den åtalade och berättade om hur allt bara rasat.

– Golvet bara rämnar och du ramlar en hel skyskrapa hela vägen ner. Har man inte upplevt det så rekommenderar jag inte det, sa pappan om det ögonblick han fick veta att hans dotter hittats.

undefined

"Den blicken han ger mig där de 30 sekunderna, den glömmer jag aldrig. Han stirrade så på mig. Det glömmer jag inte, berättar pappan om mötet med sin dotters mördare. Bredvid Nerijus Bilevicius på bilden sitter hans tolk.

Foto: Robin Aron

Pressade Nerijus Bilevicius till tårar

Tore Brandtler, målsägandebiträdet, pressade Nerijus Bilevicius till tårar.

– Jag hoppades att det skulle bli ett erkännande i det läget, förklarade han efteråt.

undefined

Tore Brandtler

Foto: Robin Aron

Advokaten Inger Rönnbäck pekade å sin sida ut brodern som alternativ gärningsman och hennes slutplädering under rättegången rönte stor uppmärksamhet. Hon kritiserade Missing People, undrade om polisen varit inne och surfat runt på Flashback och antydde att bevis kunde ha planterats.

Leif GW Persson toksågade Rönnbäck och menade att han "aldrig hört ett så konstigt försvar".

Och Lars-Göran Wennerholm var säker på sin sak.

– Det finns ingen annan gärningsman, det finns inget att följa upp, utan allt pekar på Nerijus Bilevicius. Jag anser att han ska dömas till livstids fängelse, sa han i sitt slutanförande.

undefined

Inger Rönnbäck var Nerijus Bilevicius advokat under tingsrätts- och hovrättsförhandlingarna. Tre år senare vill hon inte uttala sig om fallet.

Foto: Anders Ylander

Nerijus Bilevicius dömdes till livstids fängelse

Skaraborgs tingrätt gick på åklagarens linje: Nerijus Bilevicius, som hela tiden hävdat att han aldrig ens träffat Lisa Holm, dömdes till livstids fängelse för mord.

När domen förkunnades var det omtumlande för Lena Svedung.

– Det var tårar av lättnad och sorgsna tårar för att det här överhuvudtaget ska behöva hända, att en människa kan utföra ett sådant dåd, sa hon.

Det var tårar av lättnad och sorgsna tårar 

Göta hovrätt kom fram till samma slutsats som tingsrätten och när Högsta domstolen beslutade att inte ge mördaren prövningstillstånd vann domen laga kraft. Nerijus Bilevicius har flyttats till hemlandet Litauen där han avtjänar sitt straff på Lukiskesfängelset i huvudstaden Vilnius och via sin mor meddelar han att han inte vill ge några kommentarer.

För Lars-Göran Wennerholm var den fällande domen en framgång.

– Det känns naturligtvis bra. Jag kan inte säga annat, säger han.

 

LÄS MER: Skräckfängelset för mördaren Nerijus Bilevicius

undefined

När Lisa Holm begravdes i kyrkan i Säter hade man satt upp en storbildsskärm utanför, för alla som ville vara med men inte fick plats inne i kyrkan.

Foto: Anders Ylander

"Det blir väldigt spontant"

Förmiddagens första gäster på Café på Klostret är två mammor som är här med sina små barn. Än så länge har det varit ett lugnt år, men ju mer det blir vår desto större ruljans blir det för Lena Svedung.

Hon älskar att jobba med ungdomar.

– Det blir väldigt spontant. Nackdelen är att man har dem under en gymnasieperiod och sedan är det dags att lära upp någon ny. Men samtidigt som vi lär upp dem lär de upp oss, säger Lena Svedung.

undefined

Det har varit en tuff tid att hitta tillbaka till vardagen på kafét i Blomberg igen. "När jag landade är svårt att svara på, men jag har hela tiden haft väldigt bra kontakt med Lisas familj och det tror jag har varit en stor bearbetning", säger Lena Svedung.

Foto: Henrik Jansson

Dottern Emelie imponeras över hur hårt hennes mamma orkar jobba. Lena är inte någon som ger upp.

undefined

Emelie Svedung Jaktman

Samtidigt har det varit en tuff tid att hitta tillbaka till vardagen i det Blomberg som prästen Lasse Tullberg under Lisa Holms begravning målade upp som ett paradis.

Ett paradis där spöket uppträdde i juni 2015, sa Lasse.

– Under våren 2015 hade vi en uppgång och statistiken säger att det ska fortsätta så, men från första veckan i juni är det en tabell som bara rasar. Företagsmässigt hade vi ett tufft 2016 och det var först sommaren 2017 som jag kände att "yes, nu är jag entreprenören Lena igen". När jag landade är svårt att svara på, men jag har hela tiden haft väldigt bra kontakt med Lisas familj och det tror jag har varit en stor bearbetning, säger Lena Svedung.

undefined

När hela Nordens blickar riktades mot Blomberg blev Lena Svedung som en talesperson för hela bygden. När hon ser tillbaka på det undrar hon hur hon egentligen orkade.

Foto: Henrik Jansson

Som jag har sagt det hela tiden: Det är som en elak saga.

Det har gått lång tid sedan hon pratade om de här veckorna.

Lena Svedung tystnar.

Sedan tänker hon högt.

– Jag blir lite tagen. Jag börjar minnas tillbaka och tänker på att det är så mycket som vi gått igenom.

– Och som jag har sagt det hela tiden: Det är som en elak saga.