Åke, 69: ”Jag känner mig tryggare i Stockholm än här”

SKARA. Ungdomsgäng som slåss med kniv och basebollträ, en polis som blivit biten – och en pensionär som kände sig tryggare när han bodde i Stockholm.

Skaraprofilen Bert Karlsson målar upp bilden av en stad i förfall medan kommunalrådet tycker att medierna överdriver.

Vi åkte till Skara för att ställa frågan: Vad är det egentligen som händer i småstaden?

Publicerad 24 feb 2018 kl 06.02

Klockan är 19.15 en lördagskväll i Skara.

Utanför resecentrum känns det betydligt kallare än de få minus som temperaturmätaren visar, men inne i väntsalen finns det värme. På en bänk sitter två tjejer. Ungdomsgården verkar vara stängd och de har inget att göra, berättar de. Att vara hemma och kolla på Melodifestivalen är inget alternativ.

Några resenärer syns inte till alls.

Nästa buss, den till Skövde, går om 26 minuter.

En och en halv månad tidigare urartade nyårsaftonen på samma plats. Det började som ett bråk mellan några personer innan fler och fler strömmade till. Till slut var det upp till ett 40-tal som var inblandade – och en polis blev biten.

– Den första patrullen blev särskilt utsatt, säger åklagaren Berit Andreasson.

undefined

En polisman berättar att han den här kvällen och natten åker runt till flera olika kommuner i Skaraborg för att upprätthålla lag och ordning.

Foto: Henrik Jansson

"Det är jättesvårt att få fram"

Det finns misstankar om både våld och hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Men varför det blev ett sådant slut på året säger sig åklagaren ännu inte ha fått full koll på.

– Jag kan inte påstå att jag riktigt vet vad som ligger bakom det eller om det blivit ett bråk som uppstått utan att det finns något bakomliggande. Det är jättesvårt att få fram, säger Berit Andreasson.

En person greps, men släpptes under natten. Flera andra ska, enligt Skaraborgs Läns Tidning, ha blivit omhändertagna för fylleri och störande av ordning.

 

LÄS MER: Storbråk i Skara – 40-tal personer inblandade

undefined

Sedan de senaste veckornas händelser har polisen uttökat sin närvaro vid resecentrum i Skara. Målsättningen är att "skapa relationer och träffas ungdomar i vardagen".

Foto: Henrik Jansson

"Tre personer blev angripna"

En månad senare. Fredagskväll och nytt bråk vid resecentrum.

– Det finns en osämja sedan tidigare mellan några personer och så träffade de på varandra och det blev bråk, säger åklagaren Johan Stenberg.

Ett dygn därpå kulminerade allt 600 meter därifrån, alldeles i närheten av polishuset.

– Då blev tre personer angripna. De satt i en bil som parkerades och sedan kom det ett gäng och gav sig på dem. Det verkar vara någon form av hämnd. Det kan bland annat ha med narkotika att göra.

Attacken, som inte tros höra samman med bråket på nyårsafton, rubriceras som mordförsök. Två av de knivskadade offren fick föras till sjukhus, varav en med allvarliga skador, och även basebollträn användes som tillhygge. Också där uppges ett stort antal personer ha varit inblandade.

Det verkar vara någon form av hämnd

undefined

KÄNNER DU DIG TRYGG I SKARA? Stina Rosander, 27: "Här har hänt saker, men jag har själv inte varit utsatt för något. Men det är klart att man kollar sig över axeln när man går hem sent från jobbet. Då är det väldigt tomt på folk ute."

Foto: Henrik Jansson

"Finns en svans runtomkring"

Lokalpolisområdeschefen Fredrik Malm har efteråt beskrivit att "det finns en mindre krets som är centrala i konflikten och en svans runtomkring". Johan Stenberg säger att de misstänkta har afghanskt ursprung medan offren är från Syrien, men teorin är inte att det handlar om någon etnisk konflikt.

– Det framstår inte som det, säger åklagaren.

Fyra tonåringar är misstänkta, tre av dem sitter häktade.

 

LÄS MER: Två knivskadade i Skara – precis utanför polishuset

 

Skara ligger mitt i Västsverige och har 19 000 invånare. En av dem är 69-årige Åke Ericsson som är ordförande i den lokala PRO-föreningen. Han är engagerad i allt från att dela ut broddar till medlemmarna till att förbereda paneldebatt där de politiska partierna ska diskutera busstrafiken.

undefined

Åke Ericsson, 69, är ordförande i PRO-föreningen i Skara. Han bodde i många år i Stockholm och upplevde att det var tryggare där än i den lilla orten i Skaraborg. Det fanns fler poliser i Stockholm, säger han.

Foto: Henrik Jansson

Åke arbetade i många år i Stockholm och bodde precis intill Råsunda, den gamla nationalarenan i fotboll i Solna. När han blev pensionär lockade närheten till barn och barnbarn honom tillbaka till "schlätta". Tillvaron i Skara är helt annan än den i huvudstaden. Den är lugnare. Sävligare.

Jag kände mig nästan tryggare i Stockholm än vad jag gör här

Men samtidigt säger Åke Ericsson:

Jag kände mig nästan tryggare i Stockholm än vad jag gör här. Här ser man aldrig några poliser, men i Stockholm finns de överallt. Och vaktbolag och så vidare. Just personligen känner jag mig inte hotad, men tryggheten upplever jag är större i Stockholm. Trygghet är en viktig del, för även pensionärer ska kunna gå ut när det är mörkt.

undefined

Henry och Vivi-Ann Gustafsson tycker inte att det är som förut i Skara. Vivi-Ann berättar att hon är orolig när barnbarnen ska cykla genom stan när de ska till och från sina idrottsaktiveter på kvällarna.

Foto: Henrik Jansson

"Man umgås inte på samma sätt längre"

Under en promenad genom stan hälsar Åke på de flesta. På en tvärgata till torget springer han in i makarna Henry, 68, och Vivi-Ann Gustafsson, 66. De håller sig hemma på kvällarna och precis som Åke har de funderat mycket på det här med trygghet och otrygghet.

– Jag själv har inga problem, men jag tycker att det förändrats mycket sedan 70-talet. När jag flyttade hit hade alla jobb och umgicks på alla vis. Just den biten har förändrats. Man går inte ut och umgås på samma sätt längre, säger Henry Gustafsson.

De måste cykla genom stan för att ta sig dit. Klart man är orolig

Vivi-Ann fyller i:

– Jag har en väninna i 45-årsåldern som inte vågar gå ut efter klockan sex. Hon har en dotter som är 22 som tycker det är obehagligt att gå genom stan när hon varit ute på kvällen. Vi pratar en hel del om det här, kompisar emellan. Nu är barnbarnen i den åldern att de håller på med idrott och då måste de cykla genom stan för att ta sig dit. Det är klart att man är orolig. Men det är kanske typiskt för en mormor och en farmor.

undefined

"Jag gick genom hela stan och mötte inte en människa", berättar en av gästerna för sin vän när han kommer in på pizzerian vid torget. Det är vid 18-tiden på lördagskvällen.

Foto: Henrik Jansson

På liknande sätt har det låtit länge. I en artikel på P4 Skaraborgs hemsida från år 2004 går att läsa att det i Skara finns en rädsla att möta ungdomsgäng på stan och en kvinna förklarar att hon inte tar ut pengar i bankomaten sent på kvällen.

Tio år senare rapporterade samma radiokanal om att invånarna tycker att området kring resecentrum känns otryggt och en kommunutvecklare säger att det är något som polis och kommunen ska försöka få ordning på.

En kvinna förklarar att hon inte tar ut pengar sent på kvällen

Tryggheten upplevs sämre i Skara

När Statistiska centralbyrån i höstas publicerade en medborgarundersökning visade en av mätningarna att den upplevda tryggheten är sämre i Skara än i den genomsnittliga svenska staden. Otryggheten är även något som kommunen och lokalpolisområde Västra Skaraborg pekar på i sitt gemensamma medborgarlöfte för år 2018:

"Den upplevda tryggheten som invånarna i Skara beskriver är inte överensstämmande med den reella risken att bli utsatt för brott."

undefined

"Restaurangerna är till salu och butikerna går på knäna", säger Skara-profilen Bert Karlsson.

Foto: Anna Svanberg

För inte så länge sedan kastade entreprenören Bert Karlsson, den förmodligen mest kända Skara-profilen, samtidigt in ny ved i brasan när han gick ut och påstod att kommunen låg sist i "nästan alla frågor förutom uteliggarlistan".

– Klockan tio på kvällarna är stan helt stängd, det finns inte en människa på gatorna. Restaurangerna är till salu och butikerna går på knäna, dundrade Bert Karlsson, som tidigare kallat kommunstyrelsens ordförande Fredrik Nordström, S, för "Kim Jong-Un 2" med anspelning på den nordkoreanska diktatorn.

– Rent förtal, tycker Nordström.

"Det har alltid funnits busiga ungdomar"

SVT Nyheter Väst granskade Bert Karlssons påståenden. Enligt SVT har Skara flest hemlösa i Skaraborg, men personaltäten i skolorna är inte alls sämst. Inte heller är det Skara som har mest kriminalitet i länet och statistik från Brottsförebyggande rådet visar att antal anmälda brott i Skara minskat – 2 080 i fjol mot 2 370 år 2016, skriver SKLT.

undefined

KÄNNER DU DIG TRYGG I SKARA? Katarina Karlsson, 39, brevbärare: "Nej, här händer så mycket. Jag känner mig inte hotad, men det är lite obehagligt att gå ut på kvällarna. Nu brukar jag inte vara ute så sent, men man tänker på det."

Foto: Henrik Jansson

I en nedskriven överenskommelse lyfter polisen och kommunen bland annat fram tre orsaker till den upplevda otryggheten i centrum: En upplevelse av otillräcklig gatubelysning, en avsaknad av offentliga mötesplatser på kvällstid och tomma lokaler – samt "en negativ mediebild".

– Det har alltid funnits busiga ungdomar. Det är ingen skillnad i dag mot 80- och 90-talet. Men vi kan konstatera att anmälda brott minskat, samtidigt som den upplevda otryggheten fortfarande är stor bland medborgarna, säger kommunstyrelsens ordförande Fredrik Nordström.

Vad beror det på?

undefined

Fredrik Nordström

 – Polisen säger att jämfört med likartade kommuner så är det stor skillnad i hur medierna lyfter upp brott. Våld, slagsmål på stan ... det är väldigt, väldigt få av de här brotten som drabbar tredje person.

Men medierna rapporterar ju om sådant som hänt.

– Ja, men det är klart att det är skillnad om det står på förstasidan eller på sidan åtta. I kommuner av samma storlek är upplevelsen att det skiljer i hur medierna lyft fram bråken. Det är en av flera förklaringar. Men kommun, räddningstjänst och polis kommer nu öka närvaron och bidra till ökad trygghet.

undefined

"Klockan tio på kvällarna är stan helt stängd", hävdade Bert Karlsson i ett utspel för några veckor sedan.

Foto: Henrik Jansson

Förslag om övervakningskameror

Nyligen beslutade kommunstyrelsen att gå vidare med ett förslag från Moderaterna för att, i samarbete med polisen, se på vilka platser där kameraövervakning skulle kunna bidra till en ökad trygghet.

– Jag tror inte att det är den enkla lösningen som man vill påskina, men i kombination med andra insatser ska vi titta på om det är möjligt, säger Fredrik Nordström.

Ett tag såg det ut som att hans socialdemokrater och övriga partier hade kunnat få sällskap av Bert Karlsson i kommunfullmäktige i höst. Men sedan ändrade sig Bert och han kommer inte vara en del av partiet Skara framtid. I stället ska han hjälpa Kristdemokraterna att klara riksdagsspärren.

– Jag representerar folket, säger Bert Karlsson om sitt nya projekt.

 

LÄS MER: Bert Karlssons utspel: "Skara är så illa ute att det inte finns på kartan"

undefined

Reporter Jonathan Berntsson på Skaras resecentrum, som enligt kommun och polis "inbjuder till otrygghet och kriminalitet".

Foto: Henrik Jansson

Miljön "inbjuder till kriminalitet"

Lördagskvällen har blivit ännu kallare när de två ensamma tjejerna får sällskap av ytterligare en grupp ungdomar på det resecentrum där miljön enligt kommun och polis "inbjuder till otrygghet och kriminalitet".

Nu är de ett tiotal som befinner sig här och bussen till Skövde har sedan länge rullat i väg. Ungdomarna lyssnar på musik, håller på med Snapchat på sina telefoner och delar på ett paket Extra-tuggummi. 

– Ser du hur tryggt här är? frågar en.

Det är otryggt och det är polisen som är orsaken

Lite senare kommer ett killgäng och undrar vad vi gör där. När jag svarar att vi gör ett reportage om otrygghet kommer svaret snabbt:

– Det är otryggt och det är polisen som är orsaken. Det kan du ta med i din artikel.

En tjej säger att hon var på resecentrum på nyårsaftonen och att polisen använde pepparsprej mot ungdomar i samband med bråket. Det är ingenting som vare sig lokalpolisområdeschefen Fredrik Malm eller åklagaren Berit Andreasson bekräftar, men Andreasson menar att det "inte alls är omöjligt".

 

LÄS MER: Polisen agerar efter gängbråken i Skara

På senare tid har polisen utökat sin närvaro vid resecentrum och en av polismännen som kommer förbi i kväll pratar om att känslan av otrygghet inte på något sätt är unik för Skara. Vi talar om det stora köpcentrumet Nordstan i Göteborg och polismannen anser att det går att dra paralleller till den diskussion som förts kring stora ungdomsgäng och narkotikahandel där, om än i mycket mindre skala.

"Stäng av det gratis wifi:et där"

En av de mest erfarna polischeferna i trakten, Lasse Johansson vid polisens rotel för grova brott som utreder det misstänkta mordförsöket, kommenterar den liknelsen:

undefined

Lasse Johansson.

– Det är inte på långa vägar som Nordstan, men i den lilla skalan använder man sådana här lokaler som värmestugor. Det är det som resecentrum blivit. Det drar med sig lite rån. En del av rånen är inga rån, utan det är att man lämnar telefonerna som betalning och påstår att man blivit rånad. Nu är det så att vi har en del personer sittande efter det misstänkta mordförsöket, som var ett bråk mellan afghaner och syrier. Efter att vi plockat in några är det inte samma frekvens på folket där nere. Men vad bråket på nyårsafton handlade om, det vette fasiken.

Man lämnar telefonerna som betalning och påstår att man blivit rånad

När du säger att man "lämnar telefoner för betalning". Är det betalning för narkotika?

– Ja, eller för någon annan tjänst. Vad jag förstår är det tramadol-handel där nere. Det är tabletter.

Han har en idé till en lösning, för att man ska komma till rätta med några av de problem som pekas ut med resecentrum:

– Stäng av det gratis wifi:et där.

undefined

KÄNNER DU DIG TRYGG I SKARA? Dawid Kuzbiel, 34, student: "För min egen del är det ganska så tryggt. Man har ju hört och läst lite om vad som hänt, men det allmänna orostillståndet har inte höjts."

Foto: Henrik Jansson

Kör hem unga från "olämpliga platser"

I nästa vecka kommer lokalpolisområdeschefen Fredrik Malm kalla till pressträff med anledning av att polisen tagit fram en underrättelserapport. Där har de exempelvis kartlagt narkotikahandeln bland unga i Skara. Precis som kommunalrådet säger Fredrik Malm att hans kolleger det här året ska vara mer synliga i skolor, på stan och på resecentrum. För att "skapa relationer och träffa ungdomarna i vardagen". Enligt Skaraborgs Läns Tidning ska de i större utsträckning köra hem ungdomar som befinner sig på "olämpliga platser" till föräldrarna och kommunen ser över möjligheten att ha väktare vid resecentrum.

Under vårt besök i Skara frågar jag PRO-ordföranden Åke Ericsson vad han tror krävs för att den upplevda tryggheten ska bli större. Han funderar:

– Polisen får väl synas lite mer än vad de gör. Jag tror även det är bra att vuxna är ute så att ungdomarna ser det.

undefined

"När jag var där för många år sedan satt det 50 poliser i Skara", berättar Lasse Johansson. En lördagseftermiddag 2018 blir besökarna hänvisade till en porttelefon för att komma i kontakt med hans kolleger. När man trycker på den får man inget svar.

Foto: Henrik Jansson

Samtidigt betonar han igen att han personligen inte råkat ut för något obehagligt sedan han valde att flytta tillbaka till Skara från Stockholm. Och innan vi lämnar stan har Åke en kollega på PRO-kansliet som också hon vill komma till tals i den stora trygghetsdebatt som pågår i hjärtat av Skaraborg.

– Skriv att de ska sanda gatorna ordentligt. Det är ett större problem, säger hon.