”Nästa gång! Tig och gräv”, skriver en av medlemmarna i Facebookgruppen ”Brottsplats Grums”, efter att en av dess frontfigurer dömts att betala dagsböter för att en augustikväll ha gripit och skadat en 17-åring som anklagats för vandalisering.
Uttrycket är taget från den illegala vargjakten och innebär att man ska strunta i lagar och gräva ner djuret så att det inte upptäcks.
En kväll besöker vi den dömde mannen, den populäre DJ:n och egenföretagaren Caermith Ekström som hyr ut musikutrustning, är ersättare i kommunfullmäktige som representant för Moderaterna och sitter i jävsnämnden.
Rök från pappersbruket som är ortens stora arbetsplats stiger mot den mörka himlen bakom oss.


Vi stiger in i det vita tegelhuset och slår oss ner vid ett bord nära ytterdörren. Caermith Ekström säger att han inte förstår varför mamman till 17-åringen, som också bor i Grums, ringde polisen.
– Det här borde ha gjorts upp så här, säger 50-åringen och pekar på hur vi sitter mitt emot varandra.
Föräldrarna anklagas för att inte läxa upp barnen
På sociala medier hånas rättssystemet efter domen. Många i ”Brottsplats Grums” kräver hårdare tag. Nog borde ungdomarna få stryk om de inte uppför sig.
Föräldrar anklagas för att inte läxa upp sina barn ordentligt och lära dem vad som är mitt och ditt.
Nog borde ungdomarna få stryk om de inte uppför sig
Medlemmarna i ”Brottsplats Grums” vet att de har stöd när de sätter hårt mot hårt mot sådana som de anser förstör i bruksorten.
Polisen i Värmland är skeptisk. Å ena sidan är myndigheten beroende av de tips och vittnesmål som grannsamverkan kan bidra med.
Å andra sidan oroas polisen av att parallella brottsutredande grupper tar lagen i egna händer.
Enligt tingsrätten var det precis vad som hände den där regniga augustikvällen 2017 på Sveaparken, i närheten av en välbesökt jaktaffär och en byggnad som inhyser både öppna förskolan och en bufférestaurang.

Caermith Ekström bestämde sig för att markera
Ett vittne ringde då Caermith Ekström för att tala om att han hört en hög smäll från parken och att ungdomar tagit sig in i tält som tillhörde jaktaffären, som ägs av 50-åringens bror.
Han åkte då till parken och jagade ifatt 17-åringen, som genast sa att han inte gjort något olagligt och kallade honom för ”gubbjävel”, enligt Caermith Ekström.
Han tryckte upp tonåringen mot ett träd, och därefter ner i en häck
Han bestämde sig då för att markera, som han själv uttryckt det i polisförhör.
Han tryckte upp tonåringen mot ett träd, och därefter ner i en häck. 17-åringen kom hem blåslagen med ytliga sår, enligt polisens förundersökning.
Caermith Ekström ansåg att han visat civilkurage men dömdes att betala 3200 kronor i dagsböter.


"Jag såg inte det här som misshandel"
Historien hade kunnat sluta där. Men det som följde fick många långt utanför Grums att höja på ögonbrynen. Kommunstyrelsens vice ordförande Judith Kisch (M), som varit vice ordförande i Värmlands polisstyrelse, gick ut och sa att hon tänkte hjälpa till att betala böterna.
Även andra politiker följde hennes exempel, som Ulrika Jacobs, moderat ledamot i kommunfullmäktige. Caermith Ekström hade inte gjort något fel, menade de.

– Jag såg inte det här som misshandel. Det är envarsgripande, tänkte jag. Nånting hade ju ungdomarna gjort. Det var först senare jag fick veta att envar bara får gripa personer som har begått brott som kan ge fängelse, säger Caermith Ekström.

Facebook-inlägget med uppmaningen "tig och gräv" uppfattar Caermith Ekström som en stor signal till föräldrar om att uppfostra sina ungdomar.
– Jag ville visa att ”nu har du gått över gränsen, grabben”, när han var uppkäftig så fort jag frågade vad han gjort. Jag anser fortfarande att… det här var inte en engångsföreteelse. Jag har tagit fast flera av killarna tidigare. Men inte just den här 17-åringen.
Jag ville visa att ”nu har du gått över gränsen, grabben"
Socialtjänsten i Grums beskriver bristen på vuxna som rör sig ute på kvällarna som ett av ortens problem. Ju mer sällan vuxna rör sig ute, desto mer misstänksamma har de blivit mot unga, enligt fältarbetare.
"I Grums åker man hem till sitt"
Nere i ortens centrum, vid Vänerns norra strand, möts vi av förvåning när vi frågar var invånarna möts, i vår jakt efter fler perspektiv.
– Ursäkta att jag skrattar men här i Grums umgås vi inte. Efter jobbet åker man till Ica, handlar mat och åker hem till sitt, säger en butiksanställd.


Utanför Ica Klingan står en av de unga som befann sig på torget den där regniga augustikvällen 2017 och lyckades springa ifrån Caermith Ekström.
– Det var väldigt läskigt. En vän till mig skakade och vi hörde mannen skrika även när vi hade kommit en bra bit ifrån, säger Therese Andersson och pekar mot parken med cigaretten hon har i ena handen och sedan på Ica-butiken med energidrycken hon har i den andra.
– Det är som att unga anses vara kriminella bara de syns ute, säger hon.
Ungdomars vandalisering har kostat honom 180 000 kronor
Men enligt jaktbutikens ägare, Caermith Ekströms bror, har ungdomars vandalisering kostat honom 180 000 kronor de senaste tre och ett halvt åren.
Det har dock inte polisanmälts tidigare.
Orsaken är, enligt butiksägaren, att man i en liten bruksort som Grums inte kan polisanmäla till höger och vänster. Det kan dessutom drabba anmälarens barn som kan utsättas för stökiga ungdomars repressalier.
Först efter att 50-åringen åtalades gjorde brodern en anmälan.


"Hon har drivit frågan en längre tid"
Caermith Ekström rycker på axlarna. Vad skulle han gjort, frågar han, tagit med saft och bullar till ungdomarna? Tänk om de hade tänt eld på jaktaffären. Det har hänt tidigare, enligt senaste polisanmälan.
50-åringen säger att kommunstyrelsens vice ordförande Judith Kisch uttalande om att hjälpa honom betala sina böter blivit uppförstorat.
– Jag vet Judiths ståndpunkt. Hon har drivit frågan att ungdomar måste få mer regler hemifrån en längre tid.
Grums hade sämst resultat i intelligenstesten
Grums utsågs till Sveriges sämsta kommun
Grums kommun, där flera framgångsrika hockeyspelare vuxit upp och där dansbandet Sven-Ingvars en gång bildades, har länge haft extrema problem bland områdets unga.
2013 utnämnde tidningen Fokus kommunen, med omkring 9000 invånare, till Sveriges sämsta att bo i. Den värmländska bruksorten hade dessutom sämst resultat i intelligenstesten vid mönstringen.
Samma år uppmärksammade SVT:s Uppdrag granskning missbruk och självmord bland unga i Grums. Det kritiserades först, kommunen anlitade en medierådgivare för 125 000 kronor och anmälde programmet till Granskningsnämnden, men ledde snart till en storsatsning på att hjälpa unga.

Bland annat har fältarbetare som har daglig kontakt med ungdomar anställts i stället för det vaktbolag som tidigare skyddade skolan. Det har lett till att kommunens kostnader för vandalisering minskat med hundratusentals kronor.
– En del är som taget ur en amerikansk film. Det handlar om grova brott, om destruktivitet, sa kommunstyrelsens ordförande Leif Haraldsson (S) till Värmlands Folkblad när åtgärder diskuterades efter att kommunen drabbats av tre självmord på en månad.
Hade alla lärt sig vad mitt och ditt är så hade detta aldrig behövt hända
När vi besöker Judith Kisch under kommunstyrelsens möte på bibliotekets övervåning säger hon att hon gjorde ett korkat uttalande men att hon fått jättemycket positiva reaktioner. Hon blev ”en vanlig person som sa vad hon tyckte”.
– Jag säger så här: Hade alla lärt sig vad mitt och ditt är så hade detta aldrig behövt hända, säger hon.

Uppmärksamheten kring hennes uttalande om att den dömde 50-åringen inte gjort något fel och att han hade rätt att gripa 17-åringen har tagit på Judith Kisch krafter.
Hon citerar en domare från ett teveprogram.
– Jag såg ett program på tv som jag såg som hette ”Domstolen”. Där har en av domarna sagt så här: ”Man kan ha rätt, men att få rätt, det är inte riktigt samma sak”. Det var ett intressant uttalande tycker jag.
Moderatens stöd för mannen som tog lagen i egna händer uppmärksammades av Värmlands Folkblad och spreds över hela landet via nyhetsbyrån TT. Flera tidningar publicerade hennes påstående om att tonåringen åkt fast för skadegörelse.
Politikerns uppgifter stämde dock inte.

"Det finns jättestora problem som tystas ner"
När kommunstyrelsens vice ordförande och en hyllad Facebookgrupp som bekämpar otrygghet pekar ut 17-åringen som skyldig blir han brännmärkt i bruksorten. Det säger tonåringens mamma Lotta Elofsson. Därför har hon bestämt sig för att inte släppa händelsen, trots att andra invånare vi pratar med anklagar henne för att ”hälla bensin på elden”.
– Det har gått så långt här i Grums att man normaliserat våld, säger hon.
– Grums är ingen kul plats för ungdomar. Det finns jättestora problem som tystas ner. Men de vanliga ungdomarna som är ute i stället för att hålla sig inomhus och röka hasch är de som kallas störiga.

Lotta Elofsson är sjukpensionär. Hon anser att det som pågår i Grums är en hetsjakt, där ungdomar och invandrare beskylls för varje problem.
– Det går inte att neka till att det varit mycket skadegörelse i Grums under årens lopp. Men sen kan man inte anklaga alla ungdomar för det, säger hon.
– Man lägger ut bilder på ungdomar och påstår att de har gjort det och det. Allvarliga anklagelser. Men egentligen vet ingen vad som faktiskt hänt.
Snart visar det sig att Lotta Elofssons son inte är den enda som blivit straffad och misshandlad av vuxna ute i Grums de senaste åren. Fler berättar för oss att de fått ”däng”.
Man lägger ut bilder på ungdomar och påstår att de har gjort det och det
Totalt får vi kontakt med fem mammor som berättar om hur deras barn blivit slagna av vuxna i Grums eller uthängda med foto på ”Brottsplats Grums”.
”En fet jävla örfil rakt över killens ansikte”, uppmanar en man på ”Brottsplats Grums”.
”Annars tycker jag att du ska namnge både killen och mammans namn så folket omkring får reda på vilket jävla vidrigt svin till granne de har”.


Ensamstående kvinnor beskylls
Efter två dagar i Grums ser vi ett mönster.
Nästan alla unga som hängs ut är barn till ensamstående mammor.
Kvinnor som beskylls för att göra ett dåligt jobb.
Flera av dem är sjukskrivna.
– Visst är det så. Det är väl lättare att ge sig på barn till ensamstående, säger en mamma.
En annan kvinna säger att vissa unga är stämplade som problembarn på grund av saker deras föräldrar gjorde under sin ungdom.
Det är väl lättare att ge sig på barn till ensamstående
Caermith Ekström tror inte att ensamstående föräldrars barn blir utpekade lättare.
– Det här handlar inte om ungdomarna, det handlar om föräldrarna. Det är inte konstigt att det blir som det blir.
Många i Grums kommun ser ljust på framtiden efter stora investeringar i pappersbruket som kommer att skapa fler arbetstillfällen.

Men Therese Andersson utanför Ica Klingan, en av ungdomarna som flydde från parken den där regniga augustikvällen 2017, är inte lika positiv.
Hon har själv två barn, 2 och 4 år gamla, och är ensamstående.
– Jag vill inte att mina barn ska växa upp här när de så lätt kan utsättas för våld ute. Det är som att vissa unga är dömda på förhand.
RÄTTELSE: Expressen uppgav i en tidigare version att man får utföra envarsgripande om brottet personen begått ger fängelse i minst sex månader. Korrekt är att man får göra det om påföljden kan vara ett fängelsestraff.
Tingsrättens domslut:
Caermith Ekström har berättat om sin frustration över ungdomar som under en längre tid vandaliserade i Grums. Hans berättelse i den delen stöds också av vad (x) uppgett.
På grund av sin frustration över vandaliserande ungdomar har
Caermith Ekström när han, genom (x), fått uppgifter om smällar, som han tolkat som skadegörelse, ingripit mot (17-åringen), som varken han eller någon annan sett göra något.
Tingsrätten finner genom Caermith Ekströms egna uppgifter i förening med övrig utredning att hans ingripande gått till på sätt som beskrivits i
gärningsbeskrivningen.
Tingsrätten finner vidare genom utredningen att Caermith Ekström varit medveten om att (17-åringen) fått ont till följd av hans ingripande, men att han trots det fortsatt att hålla fast (17-åringen). Genom fotografierna är det vidare visat att (17-åringen) tillfogats skador på ryggen som överensstämmer med händelseförloppet.
Tingsrätten finner därigenom och i förening med övrig utredning att det är styrkt att Caermith Ekström uppsåtligen tillfogat (17-åringen) smärta och lindriga skador. Genom utredningen är annat inte visat än att (17-åringen) kom ut
från ett tält där det inte förövats någon skadegörelse och det finns inte heller någon annan utredning i målet om att (17-åringen) skulle ha utfört någon
skadegörelse.
Caermith Ekström har därför inte haft rätt att gripa (17-åringen) på sätt han gjort.
Tingsrätten finner därför sammanfattningsvis att åtalet genom Caermith Ekströms egna uppgifter i förening med övrig utredning är styrkt och att gärningen ska bedömas på sätt åklagaren angett.
Påföljd: Brottet förtjänar måttliga böter.