Nu är den 172 meter långa ubåten på väg mot Östersjön och Sverige och enligt danska TV 2 beräknas den passera Danmark bara inom några dagar. Enligt uppgifter till GT, som kommer från en person med bra insyn i det säkerhetspolitiska läget kring Östersjön, kommer den ha passerat i höjd med Västsverige under onsdagen.
Båten färdas från Severodvinsk i Vita havet. Den avreste från Kolahalvön i måndags och åker längs norska kusten och passerar sedan Sverige och Skagerak. Den går vidare via Stora Bält och passerar under Stora Bältbron och Danmark för att röra sig mot slutdestinationen Sankt Petersburg. Detta enligt Ekstrabladet. Väl i Sankt Petersburg ska den delta i en parad för ryska marinen den 29 juli, skriver The Barent Observer.
Allan Widman (L) är försvarsutskottets ordförande och väl medveten om ubåtens kommande intåg.
172 meter lång atomubåt
– Det är ett väntat besök, denna ubåt som nu är på väg in. Det är aviserat sedan en tid tillbaka. Den officiella förklaringen är den ryska Östersjömarinens jubileum, säger han och fortsätter:
– Men, man ska nog ändå förstå att det här är ett led i den del av uppbyggnaden av militär närvaro som pågått under en ganska lång tid i Östersjön. Den når lite av ett crescendo i sommar och då framför allt i Ryssland med den här stora övningen.
LÄS MER: Främmande ubåt hittad i svenskt vatten
Enligt Widman innebär ubåten och dess färd ett viktigt symbolvärde för Ryssland. Färden sker bara månader innan försvarsmaktövningen Aurora 17 som äger rum i Sverige i september.

"Dmitry Donskoy" (TK-208) är en rysk ubåt av den så kallade Akula-klassen, eller Typhoon-klassen, som den också kallas. Den utvecklades av den sovjetiska flottan på 1970-talet och hade ursprungligen 20 stycken ballistiska robotar. I dag används den som testplattform. Den drivs av två atomreaktorer och har plats för uppemot 200 kärnvapenspetsar.
Båten har kapacitet för kärnvapen, är det ett problem att den passerar Sverige?
– Det är min bedömning att det finns och har länge funnits kärnvapen i närområdet. Jag känner mig inte övertygad om att just det är en väldigt speciell del i det hela. Det handlar mer om "show off".
Är den kärnvapenbestyckad?
– Ryssland har en kärnvapenretorik som andra kärnvapenmakter inte har. Det antyds titt som tätt att man kan komma att använda dem och att andra länder kan bli mål. Men det ska inte ses som belägg för att ubåten bär kärnvapen i Östersjön.
– Den är säkerligen tungt beväpnad, men jag vågar inte spekulera i huruvida den också har kärnvapen, säger Allan Widman.
Försvarsmakten är fåordig
Försvarsmakten vill inte uttala sig om det vidtas några åtgärder i samband med att ubåten kommer passera Sverige.
– Vad jag kan säga är att Försvarsmakten har god kontroll och vi följer den verksamhet som bedrivs i vårt område. Både det som bedrivs i Västkusten och i Östersjön, säger pressekreteraren Jesper Tengroth.
LÄS MER: Misstänkt ubåt utanför Göteborg
Han vill inte uttala sig om huruvida det kan vara ett problem att båten har kapacitet för kärnvapen.
– Alla nationer har rätt att röra sig och öva på internationellt vatten och internationellt luftrum. Men, det är viktigt att alla respekterar varandra och följer gällande regler och praxis.
"Usel rysk teknik"
Enligt The Barent Observer, som skrev om båtens kommande färd redan i april, väntade den ryska marinen då på att Rysslands president Vladimir Putin själv slutgiltigt skulle godkänna färden.

Lars Wilderäng är författare till flera böcker med militärt- och säkerhetspolitiskt tema. Han bloggar också om just säkerhetspolitiska frågor. Han menar att syftet med ubåtens färd via Östersjön till Ryssland är att visa makt och att landet har kärnvapen.
– Man vill proklamera att man har kärnvapen och om någon avser att protestera mot rysk maktpolitik så är man beredd att sätta in kärnvapen för att få slut på en konflikt. Sådana signaler skickar man. Det är ingen slump att man gör så här. Det är för att visa upp att man har kärnvapen.
Att ubåten är atomdriven är ett stort problem i sammanhanget, menar Wilderäng.
– Kärnreaktorer av gammal usel rysk teknik är ett miljöproblem. Ett antal procent av ryska ubåtar har fått haverier. Risken för det är inte obefintlig, säger han.