Pusselbiten som kan fälla 72-åriga änkan

Foto: Måns Langhjelm / Scanpix

Änkan sitter häktad misstänkt för mord på sin make för 18 år sedan.

Den avgörande pusselbiten för polisen är nu att kunna fastställa dödsorsaken.

Den 72-åriga änkan hämtades i början av oktober till förhör om hennes makes död för arton år sedan. Mannen försvann i september 1995 i Strömstadstrakten och hittades några dagar senare död i närheten av bostaden. Dödsfallet betraktades först som naturligt, men senare har det framkommit uppgifter som tyder på brott.

Änkan anhölls och häktades i oktober, på sannolika skäl misstänkt för mord.

Utredningen pågår för fullt och den avgörande pusselbiten för polisen är nu att kunna fastställa dödsorsaken, skriver Bohusläningen.

Attackerade med elpistol

GT har tidigare kunnat berätta att änkan erkänt för polisen att hon använt elpistol mot maken några dagar innan han hittades död, och att hon ringt in till radioprogrammet "Karlavagnen" och berättat om tumultet.

Kvinnan uppger att hon att mannen attackerade henne med elpistolen och att hon därefter använde den mot honom i självförsvar. Men hon förnekar alla anklagelser om att ha dödat maken, och polisen måste nu kunna bevisa att kvinnans våld mot mannen orsakade hans död.

– Dödsorsaken blir en viktig del att bevisa. Experter på hur kroppen fungerar och rättsläkare lär får yttra sig i den frågan så att vi kan styrka att det handlar om ett mord, säger kriminalkommissarie Thomas Lager till Bohusläningen.

Stärkt misstanke

De förhör som hållits med grannar, bekanta och släktingar har enligt Thomas lager stärkt polisens misstankar mot den 72-åriga änkan.

– Sedan vi frihetsberövade henne har misstankarna stärkts och den uppfattningen har delats av tingsrätten och hovrätten som ansett att det funnits skäl till fortsatt häktning, säger han till Bohusläningen.

En förundersökning om misstänkt mord inleddes redan 1997, två efter mannens död, i samband med att änkan berättade om incidenten med elpistolen i radioprogrammet. Men utredningen lades ner eftersom polisen inte hittade bevis för att brott begåtts.