Emma Niklasson och hunden Egon tycker båda att agility är fantastiskt roligt. "Att tävla i Scandinavium är en extrem situation. Men Egon klarade det väldigt bra", säger matte Emma. Foto: Anna Bergkvist
Emma Niklasson och hunden Egon tycker båda att agility är fantastiskt roligt. "Att tävla i Scandinavium är en extrem situation. Men Egon klarade det väldigt bra", säger matte Emma.  Foto: Anna Bergkvist

Publikfavoriten

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. När terriern Egon rusar över till motståndarbanan jublar publiken och skrattar.
Det är agility i Scandinavium och stämningen är på topp.
- Hundarna är laddade och går nästan på tårna innan tävlingen börjar, säger matte Emma Niklasson, 24.
Det är inte bara hästar som visar upp sina färdigheter under Göteborg Horse Show den här helgen.
Agilityn, hinderbana för hundar, fungerar som pausunderhållning och tre olika lag, alla från Göteborgs hundungdom, tävlar i stafett där de två bästa lagen sedan möts i final. Hundarna hoppar genom bildäck, springer slalom mellan pinnar och nästan flyger över hinder.

Tunnlarna favoriter

Men den tvåårige Parson Russel Terriern Egons absoluta favoriter är tunnlarna. Dem gillar han så mycket att han, efter att ha sprungit igenom de två som fanns på hans banhalva, rusade över till motståndarens och sprang genom deras också.
- Han tar alla chanser han får. Han har precis kommit ur tonåren och är ganska barnslig, säger Emma Niklasson när tävlingen är över.
Hon har varit med och tävlat varje år de senaste 12 åren. Men för Egon är det debut.
- Det svåraste för honom trodde jag skulle vara att klara miljön, men han klarade sig riktigt bra.

Älskar agility

Enligt Emma Niklasson älskar hundarna att hålla på med agility. Men att träna dem till att bli riktigt bra kan vara svårt.
- Med Egon var det svårast att göra snäva svängar och att hålla kontakten. Och det är extra svårt när man tävlar i Scandinavium där ljudnivån är så hög från musik och publik, säger hon och betonar hur viktigt det är att leka fram träningen.
- Man måste vara kreativ och ha fantasi. Det gäller att hitta något som hunden tycker är roligt.

Studsar upp och ner

Och att hundarna tycker det är roligt råder inget tvivel om. Redan innan de springer ut på arenan skäller de och studsar upp och ner i iver.
- De känner av vår nervositet och blir väldigt laddade. Det här är årets stora händelse för oss och stämningen är alltid så hög att det smittar av sig på hundarna.
Emma Niklasson och Egon tillhörde lag M (som i mediumstora hundar), men fick i lördagens final se sig besegrade av lag L med större hundar. Efter tävlingen fick Egon följa med husse hem för att vila upp sig inför söndagens revansch.
- Egon älskar det här. Men nu är han trött och behöver ta igen sig.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER