Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Psykutredning klar av misstänkt mördare

Alexandra Mezher knivmördades på ett HVB-hem i MölndalFoto: Privat

Mannen som sitter häktad misstänkt för mordet på 22-åriga Alexandra Mezher misstänks lida av en allvarlig psykisk störning, är Rättsmedicinalverkets bedömning.

Därmed kan han komma att slippa fängelse.

Rättsmedicinalverket har på uppdrag av Göteborgs tingsrätt genomfört en mindre rättpsykiatrisk så kallad sinnesundersökning av den unge man som sitter häktad misstänkt för att ha knivmördat Alexandra Mezher på ett HVB-hem i Mölndal.

Barn- och ungdomspsykiatrin

Som GT tidigare kunnat avslöja så har HVB-hemmet flera gånger varit i kontakt med Barn- och ungdomspsykiatrin, Bup, då den mordmisstänkte redan före mordet visade tecken på att inte må bra.

– Jag vet att Bup varit inblandade på något sätt just för den här pojken. Men jag vet inte hur den kontakten sett ut men jag vet att vi sökt hjälp och att vi gjort det vid flera tillfällen, sa HVB-hemmets talesperson Staffan Alexandersson dagarna efter mordet.

Uppgiften bekräftas av andra källor för GT.

Den misstänkte ynglingen, som enligt egen utsago och den identitet som tingsrätten använder, är 15 år men nyligen av Migrationsverket bedömdes som äldre, fördes kort efter mordet till psykiatrisk avdelning på Rågården utanför Göteborg istället för att sitta anhållen hos polisen.

Kan slippa fängelse

Den nu offentliggjorde sinnesundersökningen kommer fram till att ynglingen kan misstänkas ha lidit av en allvarlig psykisk störning både vid tidpunkten för dådet och vid undersökningstillfället.

Med anledning av vad man kommit fram till föreslår Rättsmedicinalverket att den misstänkte mördaren ska genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning för att slutligt avgöra om han ska dömas till fängelse eller få rättpsykiatrisk vård vid en fällande dom.