Alexandra Mezher knivmördades på ett HVB-hem i Mölndal Foto: Privat
Alexandra Mezher knivmördades på ett HVB-hem i Mölndal Foto: Privat

Psykutredning klar av misstänkt mördare

Publicerad

Mannen som sitter häktad misstänkt för mordet på 22-åriga Alexandra Mezher misstänks lida av en allvarlig psykisk störning, är Rättsmedicinalverkets bedömning.

Därmed kan han komma att slippa fängelse.

Rättsmedicinalverket har på uppdrag av Göteborgs tingsrätt genomfört en mindre rättpsykiatrisk så kallad sinnesundersökning av den unge man som sitter häktad misstänkt för att ha knivmördat Alexandra Mezher på ett HVB-hem i Mölndal.

Barn- och ungdomspsykiatrin

Som GT tidigare kunnat avslöja så har HVB-hemmet flera gånger varit i kontakt med Barn- och ungdomspsykiatrin, Bup, då den mordmisstänkte redan före mordet visade tecken på att inte må bra.

– Jag vet att Bup varit inblandade på något sätt just för den här pojken. Men jag vet inte hur den kontakten sett ut men jag vet att vi sökt hjälp och att vi gjort det vid flera tillfällen, sa HVB-hemmets talesperson Staffan Alexandersson dagarna efter mordet.

Uppgiften bekräftas av andra källor för GT.

Den misstänkte ynglingen, som enligt egen utsago och den identitet som tingsrätten använder, är 15 år men nyligen av Migrationsverket bedömdes som äldre, fördes kort efter mordet till psykiatrisk avdelning på Rågården utanför Göteborg istället för att sitta anhållen hos polisen.

Kan slippa fängelse

Den nu offentliggjorde sinnesundersökningen kommer fram till att ynglingen kan misstänkas ha lidit av en allvarlig psykisk störning både vid tidpunkten för dådet och vid undersökningstillfället.

Med anledning av vad man kommit fram till föreslår Rättsmedicinalverket att den misstänkte mördaren ska genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning för att slutligt avgöra om han ska dömas till fängelse eller få rättpsykiatrisk vård vid en fällande dom.

 

Sanna Wikström
Sanna Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER