Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Psykolog misshandlade sin fru – kan mista leg

Åsa Witkowski, verksamhetschef för patientverksamheten vid Nationellt centrum för kvinnofrid, om våldet i hemmet och få polisanmälningar.
Obs, illustrerande genrebild som inte har med fallet att göra.
Foto: DPA/IBL
IVO anser att psykologen ska bli av med sin legitimation.
Foto: VILHELM STOKSTAD/ TT NYHETSBYRÅN

En psykolog i Göteborg riskerar att mista sin legitimation efter att ha dömts för att ha misshandlat sin fru.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har inte lyckats komma i kontakt med psykologen, trots flera försök.

Enligt IVO:s anmälan till Hälso- och sjukvårdsnämnden, där man yrkar på psykologen ska bli av med legitimationen, har denna inte alls bidragit i den utredning som genomförts.

IVO skriver bland annat: ”NN (psykologen) har även systematiskt undanhållit sig IVO:s tillsyn genom att underlåta att hörsamma IVO:s begäran om upplysningar rörande hans yrkesutövning. Han har härigenom visat sig uppenbart olämplig att utöva yrket.

I anmälan framgår att det var ett anonymt tips som informerade om att den aktuella psykologen var dömd för misshandel och som gjorde att IVO fick upp ögonen för fallet. Domen vann laga kraft 2017 och enligt den ska psykologen ha utdelat minst ett slag över sin hustrus mun som började blöda. Straffet blev villkorlig dom och dagsböter.

Svårt att nå psykologen

IVO har flera gånger försökt nå psykologen, som inte återkommit. Dels genom brev till psykologens adress, men också genom en så kallad stämningsmannadelgivning där han påmindes om att skicka in de av IVO begärda uppgifterna.

Han har således inte vid något tillfälle inkommit med de uppgifter som IVO begärt och inte heller på något annat sätt hört av sig till IVO.” skriver myndigheten i anmälan.

Anledningen till att psykologen bör bli av med legget motiverar IVO med att det är ett allvarligt brott han dömts för och som riskerar att påverka framför allt den trygghet som patienter ska känna vid kontakt med hälso- och sjukvården.

Det är oklart vilken inställning psykologen hade till anklagelserna gällande den misshandel han dömts för.

I SVT:s Veckans brott berättar Angelica om relationen med pojkvännen som övergick till fysisk och psykisk misshandel.