Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

400 i protest mot LVU i Göteborg

Hundratals personer samlades i centrala Göteborg under söndagen för att demonstrera mot socialtjänsten och lvu-lagstiftningen.
Runt 400 personer på plats vid demonstrationen.
Foto: HENRIK JANSSON
Demonstrationen började vid 13 på söndagen.
Foto: HENRIK JANSSON
”Vi vill ha våra barn”, skanderades från scenen.
Foto: HENRIK JANSSON
Demonstration i Göteborg under söndagen.
Foto: HENRIK JANSSON
Demonstration i Göteborg under söndagen.
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: FOTO: HENRIK JANSSON
Demonstration i Göteborg under söndagen.
Foto: HENRIK JANSSON
Demonstration i Göteborg under söndagen.
Foto: HENRIK JANSSON
Demonstration i Göteborg under söndagen.
Foto: HENRIK JANSSON
1 / 10

Lögner om att svenska myndigheter kidnappar muslimska barn sprids i arabisktalande kanaler i sociala medier.

På söndagen hölls en demonstration mot socialtjänsten och LVU i centrala Göteborg, där runt 400 personer deltog.

– Det finns felaktigheter i systemet och det är viktigt att uppmärksamma det, säger Mikail Yüksel, partiledare för Nyans.

Kampanjen inleddes den 28 december förra året och har på senare tid ökat i angrepp, enligt Myndigheten för psykologiskt försvar.

Bland annat har svenska myndigheter och kommuner informerats om den omfattande påverkanskampanjen.

Det rör sig om lögner och rykten om svenska myndigheter som fått stor spridning i arabspråkiga sociala kanaler och medier.

Under söndagseftermiddagen hölls en demonstration vid Gustaf Adolfs torg i centrala Göteborg, för att manifestera mot socialtjänsten och LVU, Lagen om vård av unga. Runt 400 personer deltog, enligt polisen.

– Vi vill ha våra barn, ropade flera av demonstranterna.

Melna Alnassani var på plats med sin familj för att visa stöd för protesterna.

”Lagen är som ett gummiband”

– Socialtjänstens roll är att stötta föräldrar och höja medvetenheten. Erbjuda kurser och lära ut vad lagen säger. LVU är inte tydlig, den är som ett gummiband som går att tolka på många olika sätt. Mycket är upp till själva handläggaren som har mycket makt. Jag jobbar som tolk och tolkar inom socialtjänsten. Jag har varit i många situationer där jag har sett detta, säger hon.

Rasha William stod och lyssnade på talarna som en efter en uttryckte sitt missnöje över socialtjänsten och omhändertaganden av barn enligt LVU som de påstår sker på rättsosäkra grunder. 

Rasha säger att hon följer demonstrationen som opartisk åskådare och att hon själv har en fot i det svenska samhället och en i den arabiska kulturen.

”Väldigt tråkigt att se det här”

– Det är väldigt tråkigt att se det här, att resultatet blir så här. Många av de människor som kommit hit har offrat allt för sina barn. De har förlorat sin identitet, sin roll och är helt främmande i ett land som inte liknar deras kultur. Man uppfostrar barnen som man gjort i sitt hemland för man vet inget annat. 

– Att det i Sverige i dag finns folk som säger ”Vi vill ha våra barn” gör ont i hjärtat. Jag undrar var vi har brustit? Har familjerna fått information om vad som gäller i Sverige? Ingen ska behöva vara långtifrån sina föräldrar.

Mikail Yüksel, partiledare för nystartade Nyans som engagerat sig mycket i frågan menar att det finns felaktigheter i LVU-systemet som måste undersökas. Han pekar på missförhållanden i familjehem och att barn tagits om hand på felaktiga grunder, och är en av talarna.

– Om vi har ett starkt förtroende för socialtjänsten, varför öppnar vi inte upp för granskning? Låt oss se om det verkligen går rätt till där.

Konton sprider falsk information

I måndags hölls även en liknande demonstration utanför riksdagshuset i Stockholm med runt 200 personer som samlades.

Konton kopplade till våldsbejakande islamiska organisationer har också spridit falsk information om att svenska myndigheter ska ha kidnappat barn från flyktingar.

– Den senaste veckan har det eskalerat kraftigt och i kommentarsfält så kommer uppmaningar om terrorattentat eller hot riktat mot myndigheter och deras utövning, har Mikael Tofvesson, operativ chef på myndigheten för psykologiskt försvar, sagt till P4 Örebro.

Bland annat har det spridits filmklipp på gråtande barn som berättar att de blivit kidnappade från sina föräldrar mot sin vilja.

Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell menar att påverkanskampanjen kan drabba utsatta familjer.

– Misstroendet från sådana här desinformationskampanjer kan i slutänden leda till att personer inte söker stöd, säger hon till tidningen, säger hon till Dagens Nyheter. 


”Det som händer i Sverige är en skam för oss muslimer”

Rykten om socialtjänsten sprids som en löpeld – så rapporterar Al-Jazeera.

Demonstration mot socialtjänsten och LVU i Göteborg

Reporter Eva Rogsten är på plats vid Gustav Adolfs torg i Göteborg där en demonstration mot Socialtjänsten och LVU äger rum under söndagen.