Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Protester i Göteborgs hamn – mot fossilgas

Tre nyheter att hålla koll på i dag.
Hamnen i Göteborg. Obs, bilden är en arkivbild. Foto: GÖTEBORGS HAMN

Anläggningen med flytande naturgas i Göteborgs hamn planeras ansluta till stamgasnätet – vilket mött kritik och nu också protestaktioner som ska pågå i tre dagar, skriver P4 Göteborg.  

– Vi har investerat i en anläggning i Göteborgs Hamn för att möjliggöra sjöfartens omställning från olja till andra alternativ och vi ser redan i dag att det finns en stor efterfrågan på en ökad inblandning av biogas i de här tankningarna, säger Saila Hortanainen på Swedegas till P4 .

Tanken är att anläggningen i hamnen ska ansluta till det nationella stamgasnätet men frågan är nu uppe i riksdagen för debatt och regeringen kommer under hösten ta beslut i frågan. 

Flytande naturgas är ett fossilt bränsle som släpper ut mindre partiklar och de som tycker det är ett bra alternativ menar att det är ett bra alternativ inom sjöfarten. 

Kritikerna menar å sin sida att det låser fast landet i fossila bränslen, skriver P4 Göteborg.  

Planerar en aktion 

– Vi kommer vara många och vi kommer sända en tydlig signal till regeringen och fossilindustrin att vi inte accepterar en fossilgasterminal i Göteborgs Hamn. Vi accepterar inte en utbyggnad av infrastruktur av fossila bränslen där vi bygger in oss i ett beroende av fossila bränslen säger en av företrädarna för protestorganisationen Folk mot fossilgas, till P4. 

Gruppen planerar nu en aktion som ska pågå i hamnen i Göteborg i tre dagar.

– Vi har investerat i en anläggning i Göteborgs Hamn för att möjliggöra sjöfartens omställning från olja till andra alternativ och vi ser redan i dag att det finns en stor efterfrågan på en ökad inblandning av biogas i de här tankningarna. Så vi tycker att utvecklingen i hamnen är väldigt positiv och vi önskar att den här aktionsgruppen också kunde se de delarna, säger Saila Hortanainen på Swedegas, till P4 Göteborg.