Protesterar: "Hundar kokas och flås levande"

Demoinstrationen började och slutade utanför Kinas konsulat på Grönsakstorget i Göteborg.
Foto: Björn Lindsten
Uppåt hundra hundar och deras ägare protesterade utanför Kina konsulat i Göteborg under lördagen.
Foto: Björn Lindsten
Massor av hundar och deras ägare protesterade utanför Kina konsulat i Göteborg under lördagen.
Foto: Björn Lindsten
Carina Cederholm hade med sig sex av sina hundar under protestaktionen: Spike, Nahla, Kira, Milo, Ralph och Shiba.
Foto: Björn Lindsten

Under lördagen genomförde ett antal hundägare i Göteborg en demonstration mot den hemska hanteringen av hundar i Kina.

– Det sker såna ofattbara grymheter i mycket stor skala. Vi gör det här för att fler ska få upp ögonen för vad som pågår, säger initiativtagaren Maria Edelton.

På avstånd såg det ut som gigantisk hundpromenad. Ungefär hundra hundar med sina ägare samlades utanför Kinas konsulat, marscherade upp och nedför Avenyn och tillbaka till Grönsakstorget.

Men det var ingen vanlig promenad. Deltagarna ropade inte utan gick tysta med sina disciplinerade hundar. Men man hade plakat och banderoller där man uttryckte protester mot hanteringen av hundar i Kina och många andra länder.

Plågas "för smakens skull"

– Att många i Asien äter hundar är illa nog, men vad vi framför allt vill uppmärksamma folk på är hur djuren behandlas innan de slaktas och säljs i köttstycken, poängterar Carina Cederholm.

Hon hade sex av sina hundar med sig. Alla deltagarna hade med sig sina fyrbenta vänner för att få större uppmärksamhet.

– Vi har som väntat inte fått någon reaktion inifrån konsulatet trots att vi vet att det finns folk där inne. Men många har fotograferat och filmat oss och tagit del av vår information, faktiskt också några kinesiska turister. Så vi är nöjda med demonstrationen, säger Maria Edelton.

Plågeriet av hundar i Kina pågår ständigt och är en storindustri där. Att deltagarna i Göteborg valde denna lördag beror på att det under nästa vecka arrangeras en gigantisk hundköttsmarknad i Yulin i Kina.

Massor av hundar och deras ägare protesterade utanför Kina konsulat i Göteborg under lördagen.
Foto: Björn Lindsten

– Tusentals hundar kokas och flås levande efter att ha levt under de mest vidriga förhållanden, säger Carina.

– Det finns en utbredd tro i Kina och på många andra håll i Asien att hundköttet smakar bättre av all adrenalin hundarna utsöndrar på grund av skräcken de sista 24 timmarna innan de slaktas, fyller Maria i.

Världsartister protesterar

Det pågår stora internationella protester kring ämnet. Ett antal personer har vigt sina liv åt frågan och informationen når allt fler. Stora medier som CNN i USA och Daily Mail i Storbritannien har haft uppmärksammade reportage från Yulin. Också allt fler världsstjärnor protesterar. Skådespelarna Johnny Depp och Ricky Gervais är några exempel. 

– Allt fler får upp ögonen för detta. Upplysning och information om vad som pågår kan förhoppningsvis leda till så starka påtryckningar att Kina och andra länder tvingas agera, hoppas Maria Edelton.

Kina har inga som helst djurrättslagar i dag och likadant är det i många andra länder.

Husdjuren stjäls

I spåren av djurplågeriet förekommer också organiserade stölder av husdjur.

– Det är ju långtifrån alla i Kina, till exempel, som accepterar detta. De flesta äter inte hundkött och många kineser älskar sina hundar lika mycket som vi och sköter dem perfekt.

Maria Edelton.
Foto: Björn Lindsten

– Men deras djur stjäls och hamnar på köttmarknader. Jag har sett hur många bilder som helst på fina, välskötta hundar med halsband som sitter livrädda i burar och väntar på döden, berättar Maria Edelton.


Du som vill hjälpa till

Det finns ett flertal stora organisationer som arbetar aktivt och ideellt mot hundplågeriet. Du som vill hjälpa till med att donera pengar eller bara sprida information kan lätt hitta information via nätet. Här är några exempel som demonstranterna i Göteborg förordar (varning för starka bilder också på dessa länkar):

https://animalhopeandwellness.org/ 

http://www.notodogmeat.com/