Protest-aktion mot butik efter vattenattack

Vanessa, 28, utanför matbutiken i Göteborg.
Foto: Lennart Rehnman

Vittnen såg hur butikschefen hällde vatten på Vanessa, 28, utanför matbutiken i Göteborg.

I eftermiddag samlades flera hundra personer för att genomföra en protest utanför butiken, och det blev en uppretad stämning på platsen.

"Det var taskit av chefen, han borde få sparken, om han ej får sparken, fortsätter vi protestera", skriver en röst på Facebook.

Samtidigt har affärskedjan startat en egen utredning kring händelsen.

Det var på tisdagen som händelsen ägde rum utanför en matbutik i centrala Göteborg.

Vittnen såg hur butikschefen gick ut med en hink vatten som han hällde över 28-åriga Vanessa från Bulgarien som brukar sitta utanför butiken och få gåvor av förbipasserande.

Inte bara en gång, utan två.

Fönsterrengöring

Många blev vittnen till händelsen och flera av dem försökte hjälpa kvinnan efteråt.

"Jag trodde inte mina ögon", sa ett vittne efteråt. Ett annat uttryckte: "Fruktansvärt skamligt beteende".

Butikschefen själv hävdade att det handlade om fönsterrengöring.

– Att jag skulle ha hällt vatten över någon avsiktligt är helt sanslöst, försvarade han sig i GT på tisdagen.

Nu har affärskedjans kommunikationschef gått ut på Facebook och tagit avstånd från agerandet:

"Vi ser oerhört allvarligt på anklagelsen om att en av våra butikschefer under tisdagen medvetet skulle ha hällt vatten på en annan person. Vi accepterar inte under några omständigheter ett sådant agerande från någon av våra medarbetare. Vi kommer nu att gå till botten med vad som verkligen har hänt och göra en grundlig utredning".

Butikschefen har också blivit hotad och butikskedjan har därför tagit honom ur tjänst.

Samtidigt som butikskedjan nu utreder händelsen har ett upprop på Facebook lagts ut om att göra en protestmarsch utanför butiken i dag onsdag mellan klockan 15-16.

Uppretad stämning vid butiken

Minst ett par hundra personer var på plats utanför butiken på onsdagseftermiddagen. Det var till en början en irriterad och uppretad stämning på platsen och högljudda diskussioner uppstod. Även polisen var på plats. Manifestationen startade med att arrangören höll ett kort tal och krävde att butiken och butikschefen ska be kvinnan om ursäkt, samt att butikskedjan går ut med en tydlig policy för hur de bemöter tiggare.

Stämningen lugnades ner efter en stund och en stor del av tiden stod folk och pratade med varandra eller gick och satte sig tillsammans med Vanessa och en annan tiggare. Vanessa fick blommor av arrangören för manifestationen. En del hade plakat eller ropade ramsor.

Viktor Andersson, 22, var en av de som kom för att visa sitt stöd för Vanessa.

– Jag tycker att det är fint att det här uppmärksammas. Det hade kunnat glida obemärkt förbi, men det har fått spridning i sociala medier och att folk samlas på det här sättet är en markering. Det är inte accepterat att behandla en människa så här, säger han.

Vid 16-tiden skingrades demonstranterna. Efter påtryckningar kommer ännu en marsch att göras mellan 17-18 för dem som inte har möjlighet att komma tidigare på grund av att de jobbar. Samtidigt kommer flygblad att delas ut.


Rättelse: I en tidigare version av texten stod det att den tiggande kvinnan som ska ha fått vatten över sig heter Valessa. Men hon heter alltså Vanessa.