Ungefär så här ser det ut bli på de flesta håll på midsommarafton: inte jättevackert men mest uppehåll. Foto: ULF RYDUngefär så här ser det ut bli på de flesta håll på midsommarafton: inte jättevackert men mest uppehåll. Foto: ULF RYD
Ungefär så här ser det ut bli på de flesta håll på midsommarafton: inte jättevackert men mest uppehåll. Foto: ULF RYD
Götaland väntas få mycket sol måndag-torsdag. Sen är det mer osäkert... Foto: PAULINA HOLMGREN/TT / TT NYHETSBYRÅNGötaland väntas få mycket sol måndag-torsdag. Sen är det mer osäkert... Foto: PAULINA HOLMGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Götaland väntas få mycket sol måndag-torsdag. Sen är det mer osäkert... Foto: PAULINA HOLMGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Dystra beskedet om vädret i midsommar

Publicerad

Solen fortsätter skina över stora delar av Sverige en bra bit in på nästa vecka – men det mesta talar för sämre väder från midsommarafton.

– Prognosen är ännu osäker, men den jag kan ge nu är ändå bättre än vad det sett ut tidigare för midsommar, säger Stig-Arild Fagerli, meteorolog vid vädersinstutet Storm under söndagskvällen.

Vad gäller midsommarprognosen är han ändå ganska säker på en sak:

– Det blir inget toppväder någonstans i Sverige, men jag tycker inte det ser ut att bli så mycket nederbörd som prognoserna talade för i går.

Helt klart är att två lågtryck sakta men säkert är på väg västerifrån och kommer att drabba Götaland under slutet av nästa vecka.

– Men det är mycket svårt att förutspå när de exakt kommer och framför allt deras exakta bana. Nu talar det mesta för att det blir södra Götaland som får mest nederbörd på fredag medan de nordligare delarna av Götaland får ta nästa lågtryck under lördagen.

Regnfritt norrut

För Svealands och Norrlands del är chanserna större till en regnfri midsommar.

– Det ser stabilare ut där. Man ska dock inte räkna med sol på midsommarafton, snarare växlande molnighet och risk för några små skurar finns det absolut.

Svenskarna ska en jacka nära till hands när man sätter sig utomhus för att äta av midsommarbuffén oavsett var man befinner sig.

– I Norrland handlar det om 10-13 grader, kallast i fjällen och varmast längs kusten.

– I Svealand verkar det bli ungefär 15 grader och i Götaland kanske ytterligare några varmare.

 

Ha regnjacka och paraply till hands på midsommar. Särskilt om du befinner dig i Götaland.Foto: JOHAN NILSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

 

Men i den södra delen av landet talar mycket för regn.

– Det är lågtryck som ser ut att nå Danmark under torsdagen sedan drar det vidare västerut, sannolikt åt sydväst, så att Skåne och Blekinge får det mesta av regnet.

– Men det är stor risk för regn i hela Götaland, särskilt under dagtid. På kvällen kan det första lågtrycket ha hunnit drar vidare.

Fyra vackra dagar

Fram till den stora dagen ser det ut som att Götaland kommer att få fyra vackra dagar måndag-torsdag.

– Det blir mycket sol, men inte lika varmt som vi haft. Räkna med temperaturer kring 20 grader på de flesta håll. Längst i söder några varmare, säger  Stig-Arild Fagerli.

Svealand och Norrland ser ut att få mer varierad väderlek måndag-torsdag.

– Växlande molnighet, en och annan skur, 13-17 grader i Svealand och några grader lägre i Norrland.

Någon risk för de oväder som drabbade delar av Götaland nyligen finns inte, enligt meteorologen.

Relaterade ämnen
Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER