Janne Josefsson om Guillous krönika: "Han går bananas när han anklagar mig för att fejka". Foto: SVEN LINDWALLJanne Josefsson om Guillous krönika: "Han går bananas när han anklagar mig för att fejka". Foto: SVEN LINDWALL
Janne Josefsson om Guillous krönika: "Han går bananas när han anklagar mig för att fejka". Foto: SVEN LINDWALL
Jan Guillou gick till angrepp mot Janne Josefsson i en krönika. Foto: HENRIK JANSSONJan Guillou gick till angrepp mot Janne Josefsson i en krönika. Foto: HENRIK JANSSON
Jan Guillou gick till angrepp mot Janne Josefsson i en krönika. Foto: HENRIK JANSSON

Profilernas ordbråk: "Snuskigt angrepp"

Publicerad

Janne-bråket har i dag fått nytt bränsle.

Debatten som startade med Janne Josefssons sommarprogram och tog fart med en krönika av Jan Guillou fortsätter nu med ett rungande debattinlägg av Kjell-Åke Hansson, producent för Josefssons "Sommar i P1".

– Jag tycker att Guillou går till ett personangrepp mot Josefsson som känns snuskigt, säger han.

Kjell-Åke Hansson, producent för Janne Josefssons sommarprat, tog mycket illa vid sig av Jan Guillous krönika i som publicerade i Aftonbladet i söndags. Därför skrev han ett debattinlägg som publicerats i Svenska Dagbladet och blivit en av landets mest delade artiklar i sociala medier under fredagen.

Hansson skriver bland annat: "Guillou går dessutom över alla gränser när han försöker kleta ihop Josefsson med det han kallar ”Sverigedemokraternas fotsoldater på nätet”, det vill säga en oklar samling vettvillingar med rasistiska böjelser. Guillou kör det gamla knepet ”guilt by association” och hör vad han vill höra i radion."

Kjell-Åke Hansson, programchef för P4 Göteborg, var producent för Janne Josefssons "Sommar i P1".Foto: SVERIGES RADIO

Bakgrunden i korthet: Den 6 juli sommarpratar Janne Josefsson (till vardags stjärnreporter på SVT:s "Uppdrag Granskning") i P1. Kjell-Åke Hansson är producent. Programmet innehåller en sekvens där Josefsson resonerar kring vår tids hållning till historiska verk och ord som inte längre är politiskt korrekt att använda. 

Kopplar till SD

Han exemplifierar med Astrids Lindgrens klassiker "Pippi i Söderhavet" där en "negerkung" hade en betydande roll. Och ifrågasätter om det är rätt att gå in och byta ut ord i verk av Lindgren och andra författare som skrev i en tid då orden hade andra värderingar.

Och att man i Botkyrka kommun gått så långt att man till och med bränt böcker av Lindgren för att de innehöll "n-ordet".

Vilket fick Jan Guillou att formulera bland annat följande: 

"Ordet negerkung lämnar somliga ingen ro. Det kan te sig logiskt att de så kallade fotsoldaterna, de mer ihärdiga sverigedemokratiska nätaktivisterna, tycker att negerkung är ett utmärkt och klargörande ord, därtill av omistligt litterärt värde. Mer förvånande var det att SVT:s reporter Janne Josefsson i sitt sommarprogram fann det ytterst angeläget att försvara begreppet."

Kjell-Åke Hansson reagerade starkt när han läste Guillous krönika:

– Att klumpa ihop Janne Josefsson med  sverigedemokrater gjorde mig så förbannad att jag kände att jag som producent för programmet ville gå till motangrepp.

"Han går bananas"

Janne Josefsson själv säger:

– Jag är glad att mitt sommarprogram uppmärksammats och hade så många lyssnare, men debatten som förts av vissa efteråt känns ju minst sagt märklig. Inte minst Jan Guillous inlägg där han går fullständigt bananas.

– Vad jag säger i mitt program är att böcker som gallrats ut av ideologiska skäl i Botkyrka går till sopåtervinningen. Alltså att de bränns. Det hade jag kollat upp innan programmet. Sedan har man i efterhand delvis korrigerat detta och sagt att de delvis går till pappersåtervinnig.

– Alltså, man kan ha olika åsikter, det är helt okej, men när han anklagar mig för att fejka och hitta på går han över gränsen.

Ville bemöta men...

Josefsson har legat lågt i debatten hittills.

–  Men efter den krönikan ville jag ha in en rättelse och bemöta påhoppet, men den ville Aftonbladet inte ta in, säger han. 

Jan Guillou har precis läst Kjell-Åke Hanssons debattinlägg och kommenterar det så här:

– Han diskuterar andra saker än de jag diskuterat. Det är otvetydigt så att Josefsson i sitt program säger att man bränner böcker i Sverige av politiska skäl men han har fel, sen får han och Hansson tycka och skriva vad de vill, säger Jan Guillou. 

– Man makulerar böcker i Sverige, det råkar alla författare ut för, men inte av politiska skäl.

Får inte bemöta...

– Sen tycker jag det är ett: fegt av Josefsson att inte skriva själv och två: märkligt att man för debatten i Svenska Dagbladet av alla tidningar. Den publikationen publicerar ingenting av mig och det vet dom.

Varför inte då?

– De tar inte in det!  De säger att det är för långt eller för kort eller använder något annat svepskäl. De tar inte in något av mig, helt enkelt. Det hade varit ärligare att föra debatten i GT/Expressen eller Aftonbladet där vi alla kan publiceras, säger Jan Guillou. 

Jag har precis pratat med Josefsson som säger att han velat svara på din krönika i Aftonbladet, men det fick han inte..?

– Ha, ha där ser man. Liten hämnd i det i så fall.   

 

 

Inte första holmgången mellan Jan och Jan

Josefsson och Guillou har i decennier tillhört tungviktarna i svensk journalistik. Och de har drabbat samman förr. Här ett axplock:

2003 möttes de i en debatt som skulle handla om journalistikens problem hos Publicistklubbens västra krets. Herrarna hamnade i ett praktgräl:

- Han har stora problem med sin sanningshalt, sa Josefsson om Guillou.

- Han verkar inte vara riktigt klok, tyckte Guillou om Josefsson.

2011 attackerade Guillou Josefsson och redaktionen på "Uppdrag Granskning". Han skrev bland annat följande i en krönika i Aftonbladet:  "Redaktionen för SVT:s Uppdrag granskning satte sig ned för åtta månader sedan (!) och beslöt sig för att ­karaktärsmörda socialarbetaren Pär ­Johansson i Hudiksvall."

2013 hade vi en stor intervju med Josefsson. Han fick frågan:

Jan Guillou driver tesen att du aldrig ger dig på stora spelare. Stämmer det?

– Med stora spelare menar han väl sig själv, Carl Bildt och kungen? Makten uppträder i olika skepnader. Makt har inte bara de som ser ut att ha makt. En ordförande i en socialnämnd har makten att ta ditt barn, att akut hämta det på julafton. De har väldigt stor makt. Inte gentemot mig, inte gentemot Jan Guillou kanske, vi hamnar inte i den situationen. Utifrån ser vi säkert ut som två tuppar som fäktas.

 

Relaterade ämnen
Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER