Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Profilens ilska: "Det borde vara förbjudet"

Lasse Mattila, tidigare elitfotbollsspelare.
Foto: Ulf Michal
Antalet barn som behandlas med antidepressiva medel ökar kraftigt. Obs bilden är en genrebild.
Foto: Colourbox

Antalet barn som behandlas med antidepressiva medel ökar kraftigt, visar en granskning som Svenska Dagbladet gjort.

Före detta landslagsmannen i fotboll, Lasse Mattila, i Ljungskile, som arbetat med liknande frågor i hela sitt yrkesverksamma liv, uttrycker skarp kritik.

Han har nu släppt en musikvideo om ämnet för att öka kunskapen och medvetenheten.

– Ser man konsekvenserna så tycker jag att det är ansvarslöst. Det borde vara förbjudet, säger han. 

Den före detta elitspelaren Lasse Mattila, som representerade Finlands landslag och Ljungskile SK i fotbollsallsvenskan arbetar numera med bland annat hjälpa barn och unga i utsatta situationer. 

Han är mycket kritisk till ökningen av antidepressiva läkemedel om skrivs ut till barn. Svenska Dagbladet har tagit del av Socialstyrelsens siffror som visar att antalet barn mellan 5 och 9 år som behandlas med antidepressiva har fyrdubblats under de senaste tio åren.

Socialstyrelsens siffror visar att antalet barn mellan 5 och 9 år som behandlas med antidepressiva har fyrdubblats.
Foto: HENRIK JANSSON

Släppte musikvideo om ämnet

Lasse Mattila menar att det är en enkel väg ut att behandla barn med den typen av läkemedel. Och att vuxenvärldens vilsna bemötande av barn som mår dåligt är en del av problemet. 

– Jag har jobbat med barn och ungdomar i utsatta situationer i 20 års tid och har stött på en hel del fenomen inom området, säger han. 

I veckan släppte Mattila musikvideon "Du och jag" som ska belysa problemet och öka kunskapen kring att skriva ut psykofarmaka till barn, något SVT Nyheter Väst först skrev om. Själv anser Lasse Mattila att det borde vara förbjudet.

– Ser man konsekvenserna så tycker jag att det är ansvarslöst. Det borde vara förbjudet. Australien har som enda land förbjudit det, säger han. 

"Inte fått sina behov tillgodosedda" 

Vad tror du själv kan vara bakgrunden till den här ökningen?

– Det finns nog flera svar på den frågan, men det jag känner främst är att det är barn som inte får sina grundläggande behov tillgodosedda eller som inte fungerar i sin kontext. Barn som inte fungerar i ett visst sammanhang har inte fått sina behov tillgodosedda. 

Syftet och målet med musikvideon är att synliggöra problemet. 

– Jag vill öka kunskapen om konsekvenserna av föreskrivningen av medicin till barn. Det är vad jag ägnat mitt yrkesverksamma liv åt, avslutar han.