Lasse Mattila, tidigare elitfotbollsspelare. Foto: Ulf MichalLasse Mattila, tidigare elitfotbollsspelare. Foto: Ulf Michal
Lasse Mattila, tidigare elitfotbollsspelare.  Foto: Ulf Michal
Antalet barn som behandlas med antidepressiva medel ökar kraftigt. Obs bilden är en genrebild. Foto: ColourboxAntalet barn som behandlas med antidepressiva medel ökar kraftigt. Obs bilden är en genrebild. Foto: Colourbox
Antalet barn som behandlas med antidepressiva medel ökar kraftigt. Obs bilden är en genrebild.  Foto: Colourbox

Profilens ilska: "Det borde vara förbjudet"

Publicerad

Antalet barn som behandlas med antidepressiva medel ökar kraftigt, visar en granskning som Svenska Dagbladet gjort.

Före detta landslagsmannen i fotboll, Lasse Mattila, i Ljungskile, som arbetat med liknande frågor i hela sitt yrkesverksamma liv, uttrycker skarp kritik.

Han har nu släppt en musikvideo om ämnet för att öka kunskapen och medvetenheten.

– Ser man konsekvenserna så tycker jag att det är ansvarslöst. Det borde vara förbjudet, säger han. 

Den före detta elitspelaren Lasse Mattila, som representerade Finlands landslag och Ljungskile SK i fotbollsallsvenskan arbetar numera med bland annat hjälpa barn och unga i utsatta situationer. 

Han är mycket kritisk till ökningen av antidepressiva läkemedel om skrivs ut till barn. Svenska Dagbladet har tagit del av Socialstyrelsens siffror som visar att antalet barn mellan 5 och 9 år som behandlas med antidepressiva har fyrdubblats under de senaste tio åren.

Socialstyrelsens siffror visar att antalet barn mellan 5 och 9 år som behandlas med antidepressiva har fyrdubblats. Foto: HENRIK JANSSON

Släppte musikvideo om ämnet

Lasse Mattila menar att det är en enkel väg ut att behandla barn med den typen av läkemedel. Och att vuxenvärldens vilsna bemötande av barn som mår dåligt är en del av problemet. 

– Jag har jobbat med barn och ungdomar i utsatta situationer i 20 års tid och har stött på en hel del fenomen inom området, säger han. 

I veckan släppte Mattila musikvideon "Du och jag" som ska belysa problemet och öka kunskapen kring att skriva ut psykofarmaka till barn, något SVT Nyheter Väst först skrev om. Själv anser Lasse Mattila att det borde vara förbjudet.

– Ser man konsekvenserna så tycker jag att det är ansvarslöst. Det borde vara förbjudet. Australien har som enda land förbjudit det, säger han. 

"Inte fått sina behov tillgodosedda" 

Vad tror du själv kan vara bakgrunden till den här ökningen?

– Det finns nog flera svar på den frågan, men det jag känner främst är att det är barn som inte får sina grundläggande behov tillgodosedda eller som inte fungerar i sin kontext. Barn som inte fungerar i ett visst sammanhang har inte fått sina behov tillgodosedda. 

Syftet och målet med musikvideon är att synliggöra problemet. 

– Jag vill öka kunskapen om konsekvenserna av föreskrivningen av medicin till barn. Det är vad jag ägnat mitt yrkesverksamma liv åt, avslutar han. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER