Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Profilen och artisten Gunnar Bunker är död

GÖTEBORGSPROFILEN DÖD. Göteborgsprofilen, fotografen och artisten Gunnar Bunker är död. Den populära medieprofilen och tv-kändisen blev 76 år gammal.
Foto: Privat
FALSKSÅNG. Gunnar Bunker blev på 1970- och 1980-talen rikskänd som "falsksångaren" och gav ut flera skivor där han sjöng kända melodier, falskt.
Foto: Privat

GÖTEBORG. Göteborgsprofilen, fotografen och artisten Gunnar Bunker är död.

Den populära medieprofilen och tv-kändisen blev 76 år gammal.

– Det finns inte så mycket goda människor men han var verkligen en sådan som ställde upp när det behövdes, säger vännen och GP-kollegan Sture Hegerfors.

Lunden-sonen Gunnar Bunker växte upp i ett kvarter vid Danska vägen och hade genom hela livet en konstnärlighet som gjorde att han blev en riktig profil inom Göteborgs kändis- och medievärld. Bortsett från att han var "hovfotograf" åt nästan hela Göteborgs dansbandsscen med Streaplers i spetsen, så var han konstnär, tecknare i Göteborgs-Posten och musiker.

– Han hade många strängar på sin lyra. Han målade, men han hade på grund av att han saknade framfusighet svårt att slå igenom stort men talang hade han, säger GP-kollegan och vännen Sture Hegerfors.

Falsksångare

Mest känd blev han för sina "falsksångsskivor" där han gav ut två album med hjälp av Göteborgs dansbandskungar i Streaplers och Flamingokvintetten.

Tyvärr skulle många säga.

I Bunkers bästa (1982) och Gunnar Bunker (1989), och även i en serie singlar och ep:n före det, sjöng han kända visor – och gjorde det falskt, med flit.

– Han hade ingen sångtalang alls. Det är väldigt intressant det där, han tog ofta med sig sin platta och gav sin skiva till etablerade musikprofiler som han fotograferade, som dirigenterna på Göteborgssymfonikerna. Och de trodde att han lagt ner 10 000-tals timmars träning på att få sin speciella sångstil men han hade ju inte tränat en minut, minns Sture Hegerfors med ett skratt.

Rikskänd

I dag hade Bunker troligtvis blivit en stor You tube-kändis.

– Det lustiga var att vi gick omkring på Långa strand utanför Falkenberg på 70-talet. Han behövde alltid äta, han hade inte så gott om pengar och då brukade han komma på besök så han fick lite mat. På den här promenaden så kom han fram till att vem som helst kunde bli sångare och det där fastnade vid honom.

Bunkers skivor fick honom att bli rikskänd, med en serie framträdanden i SVT som höjdpunkt.

Och Gunnar Bunker lämnar bara efter sig varma minnen hos Hegerfors.

– Jag minns honom som en oerhört snäll människa. Det finns inte så mycket goda människor men han var verkligen en sådan som ställde upp när det behövdes och sa ja när man behövde hjälp, säger han.