Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Professorns attack
på nationaldagen

Nationaldagen har alltid varit en konstig dag, utan laddning. Även historiskt är det svårt att begripa varför vi har den, säger Sven-Eric Liedman, professor emeritus i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet.
Foto: Fredrik Persson
Sven-Eric Liedman tycker också det är skandalöst att den enda utredningen innan 6 juni blev helgdag enbart handlade om eventuella ekonomiska konsekvenser.
Foto: Andreas L Eriksson

6 junis nya status är inte något alla svenskar brinner för.

– Nationaldagen har alltid varit en konstig dag, utan laddning. Även historiskt är det svårt att begripa varför vi har den, säger Sven-Eric Liedman, professor emeritus i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet.

Många frågar sig varför svenskarna firar Svenska flaggans dag så lite jämfört med nationaldagsfirandet i Norge och Frankrike.

– Men Norges nationaldag är historiskt förankrad, det var ju då man antog den norska grundlagen. Dessutom anordnades redan på 1800-talet barnetåg då småbarnen skulle tåga för Norge. Barnen får alltså lära sig från början att den här dagen var viktig, säger Sven-Eric Liedman.

I Frankrike är nationaldagen också historiskt förankrad, det var ju den dagen 1789 som franska revolutionen utbröt, vilket också påverkat hur den firats genom tiderna.

– Den firades förr inte under reaktionära regimer. Firandet gick fram och tillbaka beroende på vem som styrde och var ibland rätt hätskt.

Hittade på

I Sverige finns inte alls en sådan botten i nationaldagsdatumet. Det var Skansens grundare Artur Hazelius som 1893 hittade på att Sverige skulle firas just 6 juni i samband med Skansens årliga vårfest.

- Det var väldigt obetänksamt att lägga nationaldagen på en dag som inte säger folk någonting. Särskild som vi faktiskt redan hade en nationaldag, nämligen midsommar, säger Sven-Eric Liedman.

Visserligen började 1809 års regeringsform gälla just 6 juni.

– Men det var också en riktig skitförfattning, en kompromissförfattning som sa att å ena sidan skulle folket ha makten och å andra sidan skulle kungen styra folket. Den författningen släpade vi dessutom omkring på ända fram till 1973! Vad är det att fira?

Skandalöst

Sven-Eric Liedman tycker också det är skandalöst att den enda utredningen innan 6 juni blev helgdag enbart handlade om eventuella ekonomiska konsekvenser.

- Ingen tog upp risken med nationaldagar. I många länder är det här ju dagar när människor jagar folk med annan härkomst. Ingen tittade på nationalismens faror. Man såg det bara som ett trevligt jippo med kung och ballonger.

Så när Sven-Eric Liedman fortfarande jobbade struntade han i nationaldagen.

– Jag hade seminarier och föreläsningar på universitetet som vanligt.

Och hur ska du fira årets nationaldag?

– Jag kommer inte att gå med några fanor! Jag ska hålla föredrag om Ivar Johnsson, skulptören som gjort Sjömanshustrun vid Sjöfartsmuseet. Han kommer från en liten ort i Skåne i närheten av Degeberga där vi har vårt sommarhus, slutar professorn.

Men alla har inte samma åsikt som professorn – här kan du läsa var du kan fira nationaldagen ordentligt.