Professorn varnar för solens farliga strålar

– En förklaring kan vara att det rinner keltiskt blod i många västsvenskars ådror, säger Olle Larkö
Foto: Marie Larsson
Enligt professor i dermatologi Olle Larkö är det vanligare med hudcancer på Västkusten än på andra ställen i landet.
Foto: Johan Wingborg
Att bränna sig ökar risken för hudcancer. Strålsäkerhetsmyndighetens rapport – som visar att nio av tio svenskar bränner sig i solen – är därför oroande.
Foto: Tomas Leprince

Nio av tio svenskar bränner sig i solen, trots att nästan hälften av oss solar mindre i dag än för fem år sedan. Det visar en rapport från Strålsäkerhetsmyndigheten.

Och västsvenskar bör vara extra försiktiga – av genetiska orsaker.

– Det är betydligt vanligare med hudcancer på Västkusen än på andra platser i landet. En förklaring kan vara att det rinner keltiskt blod i många västsvenskars ådror, säger Olle Larkö, professor i dermatologi vid Sahlgrenska Akademin.

Att bränna sig ökar risken för hudcancer. Strålsäkerhetsmyndighetens rapport – som visar att nio av tio svenskar bränner sig i solen – är därför oroande.

På Västkusten upptäcks betydligt fler hudcancerfall än på andra platser i landet. Men inte i första hand på grund av att solvanorna ser annorlunda ut här. I stället kan orsaken vara genetisk.

– En förklaring kan vara att det rinner keltiskt blod i många västsvenskars ådror, eftersom vikingarna reste i västerled när det begav sig. Och vi kan konstatera att skottar och irländare har en ökad risk för att få hudcancer, säger Olle Larkö.

Spås öka i framtiden

Hudcancer är nu bland de vanligaste cancerformerna i landet, enligt Cancerfonden, och spås öka ännu mer i framtiden. 2040 uppskattas omkring 6 400 kvinnor insjukna i malignt melanom, vilket är fyra gånger så många jämfört med 2013. För män är motsvarande utveckling fem gånger så många, omkring 7 600 nya fall.

Vad ökningen beror på är inte fastställt, men helt klart är att många har osunda solvanor, säger professor Larkö.

– Att ligga på en strand timme efter timme och tro att man är skyddad för att man har smort in sig med solskyddskräm, är ett exempel på ett allvarligt riskbeteende. Vi har inga bra data som visar att solkräm skulle ge ett jättebra skydd mot hudcancer, men det finns starka kommersiella intressen som vill att vi ska tro det.

Kläder i stället för kräm

Den allvarligaste formen av hudcancer, malignt melanom, skördar varje år lika många offer – cirka 500 – som omkommer i trafiken.

Men om hudcancer upptäcks på ett tidigt stadium är prognosen för en framgångsrik behandling god. Vanliga första symtom på malignt melanom är att ett födelsemärke börjar växa, klia, blöda eller ändra färg och form.

För att skydda sig bör man uppsöka skugga mellan klockan 11 och 15, när solen är som starkast. Din skugga ger en bra ledtråd om solens styrka. Är skuggan kortare än din egen längd, betyder det att solen är stark. Barn under ett år bör överhuvudtaget inte utsättas för direkt solljus, eftersom barns hudceller inte har samma förmåga att skapa skyddande pigment som vuxnas.

– Ett annat bra råd är att hellre använda kläder än kräm som solskydd. Jeans har till exempel en solskyddsfaktor på 1 500, säger Olle Larkö.

Så skyddar du dig mot solen

Sök skugga mellan klockan 11 och 15, när solen är som starkast. Stanna inomhus eller var i skuggan under dessa timmar. Barn under ett år bör inte utsättas för direkt solljus. Om din skugga är kortare än din egen längd så är solen stark.

Skydda huden med kläder. Var speciellt noga med att skydda barn mot solen med kläder. En långärmad tröja, ett par sköna byxor och en solhatt räcker bra som skydd.

Använd solskyddsmedel med hög faktor där kläder inte skyddar. Detta minskar risken för hudskador, förutsatt att man inte förlänger tiden i solen. Använd vattenfast solskyddsmedel med hög faktor (minst 30) och som skyddar mot både UVA- och UVB-strålning. Det är viktigt med ett tjockt lager om det ska ha någon effekt. Upprepa efter några timmar eller efter bad.

Sola inte solarium. Solning i solarium kan precis som naturlig solning ge upphov till hudcancer. Extra farligt är det för barn och ungdomar.

Inte bara direkta solstrålar träffar den som solar. Hälften av solens UV-strålning når fram i skuggan.

*Källa: Cancerfonden

Sjukdomstecken

Malignt melanom startar i de pigmentbildande melanocyterna, längst ner i överhuden. Malignt melanom kan förekomma var som helst på kroppen. Kvinnor får oftast sjukdomen på underbenen och män oftast på bålen.

Vanliga första symtom på malignt melanom är att ett födelsemärke börjar växa, klia, blöda eller ändra färg och form. Även nya förändringar som inte tidigare funnits kan uppträda.

Vid misstanke om malignt melanom gör läkaren en noggrann inspektion av huden. Den misstänkta hudförändringen, och en bit runtomkring den, opereras bort och undersöks sedan i mikroskop.

Det säkraste och effektivaste sättet att behandla malignt melanom är i de flesta fall att operera bort hudförändringen. Vid malignt melanom är en operation är i många fall tillräcklig behandling. Men om melanomet har hunnit sprida sig kan det bli aktuellt med strålbehandling eller läkemedel, till exempel cytostatika.