– En förklaring kan vara att det rinner keltiskt blod i många västsvenskars ådror, säger Olle Larkö Foto: Marie Larsson– En förklaring kan vara att det rinner keltiskt blod i många västsvenskars ådror, säger Olle Larkö Foto: Marie Larsson
– En förklaring kan vara att det rinner keltiskt blod i många västsvenskars ådror, säger Olle Larkö Foto: Marie Larsson
Enligt professor i dermatologi Olle Larkö är det vanligare med hudcancer på Västkusten än på andra ställen i landet. Foto: Johan WingborgEnligt professor i dermatologi Olle Larkö är det vanligare med hudcancer på Västkusten än på andra ställen i landet. Foto: Johan Wingborg
Enligt professor i dermatologi Olle Larkö är det vanligare med hudcancer på Västkusten än på andra ställen i landet. Foto: Johan Wingborg
Att bränna sig ökar risken för hudcancer. Strålsäkerhetsmyndighetens rapport – som visar att nio av tio svenskar bränner sig i solen – är därför oroande. Foto: Tomas LeprinceAtt bränna sig ökar risken för hudcancer. Strålsäkerhetsmyndighetens rapport – som visar att nio av tio svenskar bränner sig i solen – är därför oroande. Foto: Tomas Leprince
Att bränna sig ökar risken för hudcancer. Strålsäkerhetsmyndighetens rapport – som visar att nio av tio svenskar bränner sig i solen – är därför oroande.  Foto: Tomas Leprince

Professorn varnar för solens farliga strålar

Publicerad

Nio av tio svenskar bränner sig i solen, trots att nästan hälften av oss solar mindre i dag än för fem år sedan. Det visar en rapport från Strålsäkerhetsmyndigheten.

Och västsvenskar bör vara extra försiktiga – av genetiska orsaker.

– Det är betydligt vanligare med hudcancer på Västkusen än på andra platser i landet. En förklaring kan vara att det rinner keltiskt blod i många västsvenskars ådror, säger Olle Larkö, professor i dermatologi vid Sahlgrenska Akademin.

Att bränna sig ökar risken för hudcancer. Strålsäkerhetsmyndighetens rapport – som visar att nio av tio svenskar bränner sig i solen – är därför oroande.

På Västkusten upptäcks betydligt fler hudcancerfall än på andra platser i landet. Men inte i första hand på grund av att solvanorna ser annorlunda ut här. I stället kan orsaken vara genetisk.

– En förklaring kan vara att det rinner keltiskt blod i många västsvenskars ådror, eftersom vikingarna reste i västerled när det begav sig. Och vi kan konstatera att skottar och irländare har en ökad risk för att få hudcancer, säger Olle Larkö.

Spås öka i framtiden

Hudcancer är nu bland de vanligaste cancerformerna i landet, enligt Cancerfonden, och spås öka ännu mer i framtiden. 2040 uppskattas omkring 6 400 kvinnor insjukna i malignt melanom, vilket är fyra gånger så många jämfört med 2013. För män är motsvarande utveckling fem gånger så många, omkring 7 600 nya fall.

Vad ökningen beror på är inte fastställt, men helt klart är att många har osunda solvanor, säger professor Larkö.

– Att ligga på en strand timme efter timme och tro att man är skyddad för att man har smort in sig med solskyddskräm, är ett exempel på ett allvarligt riskbeteende. Vi har inga bra data som visar att solkräm skulle ge ett jättebra skydd mot hudcancer, men det finns starka kommersiella intressen som vill att vi ska tro det.

Kläder i stället för kräm

Den allvarligaste formen av hudcancer, malignt melanom, skördar varje år lika många offer – cirka 500 – som omkommer i trafiken.

Men om hudcancer upptäcks på ett tidigt stadium är prognosen för en framgångsrik behandling god. Vanliga första symtom på malignt melanom är att ett födelsemärke börjar växa, klia, blöda eller ändra färg och form.

För att skydda sig bör man uppsöka skugga mellan klockan 11 och 15, när solen är som starkast. Din skugga ger en bra ledtråd om solens styrka. Är skuggan kortare än din egen längd, betyder det att solen är stark. Barn under ett år bör överhuvudtaget inte utsättas för direkt solljus, eftersom barns hudceller inte har samma förmåga att skapa skyddande pigment som vuxnas.

– Ett annat bra råd är att hellre använda kläder än kräm som solskydd. Jeans har till exempel en solskyddsfaktor på 1 500, säger Olle Larkö.

Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER