Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Professorn vädjar: Låt bli att PCR-testa dig

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Tomas Bergström, professor och överläkare i klinisk mikrobiologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Foto: Magnus Gotander / Sahlgrenska akademin
Flera experter vädjar om ett mer fokuserat utnyttjande av PCR-testerna.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Låt bli att PCR-testa dig om du har milda symtom, inte är i riskgrupp eller jobbar inom vården.

Det tycker Tomas Bergström, professor och överläkare i klinisk mikrobiologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, i Göteborg.

– Min poäng här är ju att man ska behålla utrymmet för provtagning för de svårt sjuka, våra äldre och äldreboenden och de som arbetar med det, säger han till P4 Göteborg.

Den våldsamma smittspridningen skapar ett ohanterbart tryck på provtagnings- och analyspersonal. Fler än någonsin testar positivt för covid-19, samtidigt som det är relativt få som blir svårt sjuka.

Nu höjs röster för att begränsa PCR-testerna till personer som befinner sig i riskgrupp samt personer som arbetar med människor som befinner sig i riskgrupp. Tomas Bergström, professor och överläkare i klinisk mikrobiologi vid Sahlgrenska, är en av dessa.

”Är du förkyld så är du sjuk i omikron”

– De som är friska och har lätta symtom och som inte så att säga utsätter riskgrupper för smitta, de kan ta det lite lugnt med PCR-testandet ett par veckor och övergå till antigentest. Det kommer att fungera nästan lika bra, säger han till P4 Göteborg och fortsätter:

– Vi har fullt med virusinfektioner som kan vara farliga som influensa och RS-virus och annat och det blir ju en undanträngningseffekt om det här fortgår.

Han vädjar till friska personer med milda symtom som inte arbetar inom vården att ”lugna sig.”

– Den här allmänna spridningen i samhället, där kan man lugna sig lite med PCR-prover för tillfället, säger han till P4.

Johan Styrud, ordförande vid Stockholms läkarförening, delar Tomas Bergströms åsikt.

– Är du förkyld så är du sjuk i omikron – utgå från det, säger han till Ekot och menar att det bör fattas ett beslut där man riktar testningen där den fyller viktigast funktion.


Se också:

Nya coronatestet: Kan testa positivt – och gå till jobbet.