Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Professorn frias från anklagelserna

Christina Thomsen Thörnqvist.
Foto: THOMAS MELIN/GÖTEBORGS UNIVERSITET

Hovrätten friar professor Christina Thomsen Thörnqvist för brott mot efterforskningsförbudet.

Därmed rivs den tidigare tingsrättsdomen upp, som dömde Thörnqvist för att ha efterforskat källan till ett kritiskt mejl som figurerade bland Göteborgs universitets anställda.

I början av december 2015 kunde GT avslöja att Christina Thomsen Thörnqvist, då prefekt på institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori vid Göteborgs universitet, arbetat fram och skrivit under anställningsavtalet för sin egen chef – som å sin sida hade gett henne, som nu är professor vid Göteborgs universitet, ett rejält lönelyft bara några månader tidigare.

"En praktisk lösning", beskrev Göteborgs universitets personalchef Christina Nilsson. Thomsen Thörnqvist själv vägrade kommentera.

Misstänktes ha efterforskat källa

Artikeln delades i en grupp på Facebook av en medarbetare på en annan institution och enligt domen från Göteborgs tingsrätt kommenterade ett tiotal personer inlägget med kommentarer som "nästan uteslutande var mycket kritiska" mot Thomsen Törnqvist.

Göteborgs-Posten tog del av delar av den mejlkonversation som ägde rum och kontaktade Thomsen Thörnqvist för en kommentar. Sedan kontaktade hon återigen kollegan, stod det i tingsrättens dom.

"Hur i all världen har ett internt mail av nedanstående art kunnat nå G-P?", skrev hon bland annat i mejlet.


LÄS OCKSÅ: Professor döms i tingsrätten 


Göteborgs universitet.
Foto: PER WISSING

Tingsrätten dömde Christina Thomsen Thörnqvist till dagsböter för efterforskande av källa. Rätten slog fast att hon begick brott mot tryckfrihetsförordningens och yttrandefrihetsgrundlagens efterforskningsförbud.

Frias av hovrätten

Men nu river hovrätten upp domen och friar henne.

Enligt hovrätten är det inte bevisat att hon faktiskt försökte leta upp läckan. Rätten menar att det inte fanns något uppsåt bakom Thomsen Thörnqvist handlande när hon ställde frågan i mejlkonversationen. Rätten menar vidare att hennes mejlfråga kan ha utlösts av frustration och alltså inte ska ses som sätt att leta upp den person som stod bakom läckan. En mångårig konflikt på arbetsplatsen beskrivs som tänkbara bakomliggande orsaker.

"Det är följaktligen enligt hovrättens mening inte utrett att Christina Thomsen Thörnqvist uppsåtligen åsidosatte efterforskningsförbudet. Åtalet ska således ogillas.", skriver rätten i beslutet.

Ett hovrättsråd hade en skiljaktig mening och ville att hon skulle dömas.

Advokaten: "Lättnad"

Kenneth Lewis är Thomsen Thörnqvists försvarsadvokat och säger att domen är en upprättelse.

– Vi är naturligtvis väldigt nöjda. Min klient är oerhört lättad. Det är en upprättelse att hovrätten har lyssnat och förstått. Vi är mycket nöjda med domen, säger han.

Kammaråklagaren Peter Larsson, som genom justitiekanslern väckte åtalet, är inte nöjd.

– Min bedömning var att det var bevisat att hon hade gjort en olovlig efterforskning, Men hovrätten har inte delat den bedömningen, säger Larsson.

Det är upp till justitiekanslern att besluta om domen ska överklagas.

Thomsen Thörnqvist har konsekvent förnekat brott. Hon har tidigare avstått från att låta sig intervjuas i GT. 

GT har sökt Christina Thomsen Thörnqvist.