Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wold efter kraven på munskydd: "Så trött"

Professorn om hur coronaviruset slår mot din kropp: ”Andnöd”.
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Frågan om munskydd splittrar de Västsvenska experterna.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Under tisdagen gick Folkhälsomyndigheten ut med att man jobbar på att titta närmare på hur munskydd eventuellt kan användas för att minska smittspridningen av covid-19 i samhället.

Men frågan om hur effektivt munskydd är råder det delade meningar om, bland de västsvenska forskarna och experterna.

– Vetenskaplig data talar väldigt kraftigt för att smittan minskar, säger professor Jan Lötvall.

– Om man räknar på det kan munskydd knappast ha någon påtaglig effekt på smittspridningen i samhället, säger professor Agnes Wold.

Under tisdagens pressträff ägnade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson mycket tid åt den omdiskuterade frågan om huruvida munskydd kan anses vara ett effektivt sätt att minska spridningen av corona.

– Munskydd bland befolkningen är en mycket svår fråga. Hur ska man hantera det, vilka andra effekter kan det få på andra delar av vår strategi? Det ser vi i Spanien där man har en ökning trots munskydd. Är det så att det missköts, svaret verkar vara ja. 

Carlsson var tydlig med att man från FHM:s sida inte ville avråda befolkningen från att bära munskydd, men att man ännu inte är i hamn med att kunna rekommendera att befolkningen att bära det.

– Man ska inte tolka det som att vi avråder användningen av munskydd, men det är en annan sak att ge råd till hela befolkningen. Vi vill hitta de lägen där vi kan peka på ett behov som finns för att använda munskydd, sa Johan Carlson.

– Jag ser få risker på att använda munskydd på eget initiativ. 

– Vi har aldrig avrått från munskydd, sa Johan Carlson.

”Vi har aldrig avrått från munskydd”, sa Johan Carlson under tisdagens presskonferens.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

I Västsverige har befolkningen de senaste veckorna kunnat njuta av varmt och soligt väder, något som resulterat i att människor trängts på uteserveringar och stränder.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, tycker att diskussionen om munskyddet som ett verktyg för att motverka smitta har blivit för stor.

– Jag blir så trött på det ämnet. Jag förstår inte att detta kunde bli en så stor fråga. Om man räknar på det kan munskydd knappast ha någon påtaglig effekt på smittspridningen i samhället. Det är svårt att få exakt data men av all smitta, så har den absoluta majoriteten skett i hemmet, på arbetsplatsen eller på fester och evenemang. Det vill säga där munskydd inte används, säger Wold.

Agnes Wold: ”En total missuppfattning”

Wold menar att det är en missuppfattning att munskyddets införande på bred front skulle göra någon större skillnad.

– I Israel har man uppskattat att mindre än en procent av all smitta sker i kollektivtrafik. Även om du skulle få bort den smittspridningen, har du ju 99 procent av tillfällena kvar. Det är en total missuppfattning, den tankegången, att något dramatiskt skulle ske om alla började använda munskydd.

Jan Lötvall är professor i klinisk allergologi vid Göteborgs universitet.
Foto: Jan Kwarmark / PRIVAT

Jan Lötvall är professor i klinisk allergologi vid Göteborgs universitet. Han är en stark förespråkare av att munskydd ska bäras av hela befolkningen och anser att myndigheterna bör rekommendera folk att använda det.

– Jag ser munskydd som ett väldigt bra komplement för att undvika smitta. Hade man satt i gång med munskydd ordentligt i redan i mars så hade smittspridningen i samhället i dag varit mindre, säger han och fortsätter:

– Jag vill inte spekulera i Folkhälsomyndighetens motiv att inte rekommendera befolkningen att bära munskydd, men mitt argument är att vetenskaplig data talar väldigt kraftigt för att smittan minskar om man skulle rekommendera befolkningen att bära munskydd vid trängsel, speciellt inomhus.

Professorn: ”Munskydd är effektiva”

Lötvall menar att det finns en stor mängd forskning som stöder munskyddets effektivitet.

– Vi vet att länder som rekommenderat munskydd för allmänheten på allmänna platser och inom kollektivtrafik sett en markant minskning av smittan. Men effektiviteten bygger mycket på att de flesta följer rekommendationerna och är lojala mot varandra, när det gäller att bära munskydd. Det finns långt över 100 vetenskapliga artiklar som tydliggör att munskydd är effektiva. Man minskar smittan från människor med covid-19 väldigt effektivt, men de skyddar också till viss del friska människor från att få i sig viruset.

I flera länder har användande av munskydd på bred front setts som ett hjälpmedel för att minska spridningen av viruset. Enligt en studie från Karolinska Institutet och McMaster University i Kanada från i början av augusti, kan munskyddet anses vara ett effektivt sätt att minska spridningen av corona.

– Vi har inte direkta bevis på att munskydd minskar överföringen av sars-cov-2 eftersom det skulle kräva en randomiserad klinisk prövning som vore oetisk att genomföra. Men den litteratur som vi funnit visar tydligt att munskydd kan minska spridningen av virus och skydda bärarna, några av dem mycket effektivt, säger Juan Jesus Carrero, professor i epidemiologi vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande

– Dessa bevis bör vara mer än tillräckliga för att rekommendera användningen av munskydd, särskilt med tanke på svårigheten att kontrollera den pågående pandemin.

Agnes Wold: ”Allra bäst är att hålla avstånd”

Agnes Wold menar dock att munskydd inte är ett effektivt sätt att begränsa smittan på och hänvisar bland annat till den mängd av människor som måste bära maskerna.

– Norrmännen har räknat ut att det krävs att 200 000 människor bär munskydd för att undvika ett smittillfälle. De har i och för sig mycket liten smitta i samhället, men det visar ändå att munskydd inte är någon jätteeffektiv åtgärd ute i befolkningen. Dessutom är munskydd inte 100 procent effektiva, de är kanske 20-40 procent effektiva, säger hon och fortsätter:

– Allra bäst är att hålla avstånd – en och en halv meter. Då är risken minimal för att smitta eller bli smittad. Och är man utomhus är det ännu bättre.

Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.
Foto: Catharina Fyrberg/Västra Götalandsregionen

Wold backas upp av Eva Lindhusen Lindhé, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

– Det är mer komplicerat än vad folk tror. Munskydd ger inte ett jättestort skydd på det stora hela. Det viktiga är att folk stannar hemma. Vi som jobbat med munskydd inom vården vet att det är en lång procedur när man ska ta av och på dem, händer ska spritas och handskar ska tas av i rätt ordning, säger hon.

”Ett tecken på att det är okej att gå ut och slarva”

Lindhusen Lindhé menar att munskydd i värsta fall kan bidra till ökad smitta, eftersom folk blir oförsiktiga.

– Vi har sett vad som hände när reserestriktionerna togs bort. Folk tar det som ett tecken på att det är okej att gå ut och slarva. Jag säger inte att det aldrig kommer finnas situationer där munskydd kan vara bra, men jag inväntar fakta och litar på de rekommendationer som finns nu. 

Malin Bengnér är smittskyddsläkare region i Jönköping.
Foto: Region Jönköping / Region Jönköping

Malin Bengnér, som är smittskyddsläkare i Jönköping håller med sin kollega i Västra Götalandsregionen.

– Munskydd är effektivt och viktigt i vården. I samhället är det mycket mer tveksamt för då måste man väga in hur hela användningen går till. Om man förmodar att man är smittsam och tar i munskyddet med fingrarna, eller tar av och på sig det så får man ju smittan på fingrarna, exempelvis. Det är också viktigt att det inte konkurrerar ut andra åtgärder, som att hålla avstånd, säger hon.

Under tisdagens presskonferens lyfte bland annat Johan Carlson att munskydd skulle kunna vara effektivt i trängselområden, där den sociala distanseringen är omöjlig att upprätthålla, så som i lokaltrafiken eller vid besök hos vårdinrättningar och berättade att man kommer att inleda diskussioner med de olika regionerna för att hitta identifiera områden där munskydd kan komma att införas lokalt.

– Vi kommer diskutera med de regionala smittskydden om det kan vara en bra metod regionalt i vissa områden, sa Johan Carlson. 

Se också:

Stor svensk studie pågår om hur covid-19 kan påverka graviditeten och barnets och mammans hälsa.