Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Problemfastigheten såld till kommunen

SåLD. Den ståtliga villan i Paradiset - som tidigare varit ett paradis för både sexköpare och Hare Krishna - har nu köps av Partillebo. Foto: Leif Gustafsson

PARTILLE. Kommunala bolaget Partillebo har köpt "Borgen" i Partille.

Villa Porthälla, som huset också kallas, har en anmärkningsvärd historia och har varit såväl en bordell som center för Hare Krishna-rörelsen.

GT kan nu avslöja att det kommunala fastighetsbolaget Patillebo står som ny ägare.

Villa Porthälla

  • Den i folkmun så kallade "Borgen" stod klar 1918 och byggdes av Ernst Harbeck. Villan ligger i området Paradiset och är omringad av flera ståtliga privatvillor. Borgen såldes sedan till en fabrikör.
  • 1971 förvandlades villan till en exklusiv herrklubb, men vid en rejäl polisrazzia visade det sig att herrklubb betydde bordell.
  • Hare Krishna-rörelsen huserade i villan under början av 80-talet, den har gett rum åt såväl kontor som lägenheter.
  • Under de senaste åren har kommunen betraktat Villa Porthälla som en "problemfastighet".

- Jag hade helst inte velat att det kom ut, men ja vi har köpt den, säger Pär Linder, vd på Partillebo.

Villa Porthälla - eller Borgen som den kallas i folkmun - är en rejäl 18-rummare. Bostads­ytan är på 446 kvadratmeter och därtill kommer biytor på 100 kvadratmeter.

Prislappen lär ha legat på cirka tio miljoner kronor, enligt uppgift till GT. Detta vill Pär Linder inte kommentera, men han berättar varför den forna bordellen var ett bra köp.

- Det främsta skälet till köpet var att vi har sagt att vi långsiktigt ska vi försöka ha hyresrätter överallt i kommunen.

Huvudspåret: Hyresrätter

Huvudspåret just nu är att använda byggnaden till hyresrätter, men ingenting är klart ännu.

- Nu startar vi en översyn om vad vi ska ha den till, vi vet att vi kan ha den som hyresrätt men vi vill även kolla de andra möjliga segmenten först, säger Pär Linder.

Genuint villaområdet

Under de senaste åren har de kommunala myndigheterna betraktat Villa Porthälla som en "problemfastighet". I Partille Tidning sa socialförvaltningen att man "bland annat fått göra en del hembesök där".

Först i februari eller mars kommer Partillebo bestämma hur den pampiga villan kommer att användas. Men att det blir hyresrätter känns som en kvalificerad gissning efter GT:s samtal med Partillebos vd.

- Detta är ett område där vi inte har en enda hyreslägenhet. Det är ett genuint villaområde. Det är inte ofta vi hittar byggnader i klassiska villaområden som passar till lägenheter.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!