Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

PRO-ordföranden: ”Ytterst allvarligt”

Christina Tallber är ordförande i PRO. Foto: JACK MIKRUT
En äldre man har avlidit och två kvinnor har vårdats på sjukhus. Foto: SHUTTERSTOCK

Polis och åklagare utreder vad som misstänks vara ett mord och två mordförsök på ett äldreboende i Västsverige.

Alla tre bodde på samma avdelning på äldreboendet och de misstänks ha fått överdoser av insulin.

– Självklart är det här ytterst allvarligt. Min och PRO:s utgångspunkt är att alla som finns på ett äldreboende ska känna trygghet, säger Christina Tallberg, ordförande i Pensionärernas riksorganisation, PRO. 

Sahlgrenska sjukhuset polisanmälde två misstänkta mordförsök sedan två äldre kvinnor hade de fått externt tillförda insulininjektioner.

”Någon har genom att ge målsäganden insulin försatt henne i medvetslöshet med andningsuppehåll”, skrev en överläkare i polisanmälan gällande en av kvinnorna, uppger TT.

I januari i år kom ännu en patient in till sjukhuset. Åklagaren Stina Lundqvist förklarar att det var en man som var från samma avdelning på det västsvenska äldreboendet som kvinnorna.

– Det är en man som dog i anslutning till händelsen, säger åklagaren.

PRO: ”Ytterst allvarligt” 

Åklagaren utreder alltså ett mord och två mordförsök – i nuläget finns ingen misstänkt i ärendet.

– Självklart är det här ytterst allvarligt. Min och PRO:s utgångspunkt är att alla som finns på ett äldreboende ska känna trygghet, säger Christina Tallberg, ordförande i Pensionärernas riksorganisation, PRO och fortsätter:

– Jag tycker att man ska ha utgångspunkten att man ska kunna känna sig säker. Det kan förekomma brister på ett boende. Då ska det påtalas och inte accepteras. 

Åklagaren: Mycket som talar för brott

I skrivande stund är det ännu oklart om något brott verkligen ligger bakom det inträffade. I P4 Extra i Sveriges Radio säger åklagaren:

– Vi vet inte om något brott är begånget här. Vi måste undersöka om det är något brott begånget överhuvudtaget, men det är mycket som talar för det.

Vad som är gemensamt för de tre drabbade är att de enligt åklagaren fått en medicin som de inte ska ha varit ordinerade.

– Vi måste ha med oss den biten, oavsett om det är ett brott eller inte, att det ska vara en säker läkemedelshantering. En sjuksköterska ska ha det här ansvaret för medicineringen, det kan delegeras men det finns väldigt precisa regler. Här har vi uppenbarligen brister kring säkerheten, säger Christina Tallberg, PRO.