Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prislappen växer – efter trafikkontorets gräddfil

Fick miljonuppdrag trots sämre meriter
Jan Rinma är biträdande trafikdirektör i Göteborg.Foto: Marie Ullnert/Trafikkontoret Göteborg
En konsult med skrivbord inne på Trafikkontoret i Göteborg fick år efter år uppdrag för miljonbelopp utlagda på sig i strid med avtalet.Foto: Lovisa Waldeck

Konsulten med eget skrivbord bredvid trafikkontorets kommunikationschef fick miljonuppdragen.

Men konkurrenten som vann upphandlingen blev utan. 

I en hemlig uppgörelse, som GT kunde avslöja i januari, tvingades kommunen betala tre miljoner för att ha brutit mot avtalet.

Nu ska hela affären granskas på nytt – och pengarullningen fortsätter.

Det var i januari som GT kunde avslöja att en konsult år efter år fått gräddfil till miljonuppdrag hos trafikkontoret i Göteborg.

Enligt kommunikationsbyrån Kistone har de under åren 2011-2017 förlorat uppdrag värda drygt tio miljoner kronor, genom att en konkurrent som förlorat två upphandlingar i rad ändå fick uppdrag utlagda på sig.

Konkurrenten presenterades för Kistone som en av trafikkontorets ”medarbetare” och hade tilldelats ett eget skrivbord inne i trafikkontorets lokaler – strax intill en av de chefer som anlitade bolaget för stora belopp i strid med avtalet. 

Stadsrevisionen kritisk

Efter GT:s granskning började Stadsrevisionen undersöka affären, vilket slutade med kritik, en så kallad erinran, mot nämnden

”Vi bedömer att de brister som har uppmärksammats har medfört förtroendeskada för såväl nämnden som för staden”, skrev Stadsrevisionen och konstaterade att det konkurrerande bolaget anlitats på ett felaktigt sätt under åtta års tid. 

Nu inleds ett nytt kapitel i historien då den politiska majoriteten i trafiknämnden beslutat om en stor extern granskning som ska bli klar först i slutet av året.

– Vi räknar med att utredningen ska starta i augusti. Man tyckte från politikernas sida att det var viktigare att vi gjorde en noggrann och bra utredning än en kort och snabb, så vi fick året på oss i stort sett att färdigställa den här, säger Jan Rinman, biträdande trafikdirektör. 

”Granska oss själva”

Granskningen ska bland annat ge svar på frågor om hur avstegen från avtalets rangordning uppstått och hur ärendet hanterades efter att Kistone slog larm om att man bröt mot avtalet. 

GT har tidigare kunnat berätta att politikerna i nämnden fick kännedom om processen först flera år efter att historien uppdagades.

Den avdelning som nu ansvarar för att få fram en extern granskare är avdelningen för juridik och upphandling, samma avdelning som ansvarade för kontakten med Kistone och advokaterna under flera år – kontakter som nu alltså ska granskas.

– I princip så har vi fått ett uppdrag att granska oss själva, säger Jan Rinman som också själv ledde avdelningen för juridik och upphandling under flera år. 

Han uppger att frågan diskuterats med politikerna och att man just därför valt att låta den granskande konsulten få mer inflytande än vanligt över upplägget av arbetet.

– Vi resonerade om det här med våra politiker. Det är därför som vi bara försöker leverera själva frågeställningen till konsulten. Sedan får konsulten rätt fria händer att titta på de frågeställningar man vill.

Har kostat skattebetalarna miljoner

Hittills har affären med de felaktiga köpen kostat skattebetalarna drygt fyra miljoner kronor. Utöver förlikningen med Kistone på tre miljoner kronor tvingades trafikkontoret också ingå en förlikning med ett annat bolag som ansett sig förbisett på samma sätt.

Även det bolaget var rangordnat högre än den konkurrent som hade gräddfil till uppdragen.

Den 15 maj i år fick det bolaget 140 000 kronor. Till det kommer advokatkostnaderna som redan i januari låg på över 800 000 kronor och har ökat ytterligare sedan dess.

Vad den nya granskningen, som enligt planen ska pågå under månaderna augusti, september och oktober för att redovisas i november månad, kommer kosta är inte klart än. 

– När vi gör en sådan här förnyad konkurrensutsättning begär vi in en budget från konsulten för uppskattad kostnad och en genomförandebeskrivning, hur man tänker ta sig an uppdraget, säger Jan Rinman.