Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Prinsessan Sofia glänste på gala för barn

Prinsessan Sofia, hedersordförande i Project Playground, tillsammans med Project Playgrounds generalsekreterare, Daniel Madhani.
Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Prinsessan Sofia deltog i Project Playgrounds välgörenhetsgala i Göteborg. Prinsessan har varit med och grundat den ideella föreningen.
Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Carina och Uno Svenningsson var två av drygt 100 gäster som deltog i välgörenhetsgalan.
Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Magikern Stefan Odelberg var kvällens konferencier.
Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Bo och Ann Wallblom på röda mattan.
Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Prinsessan Sofia gästade Göteborg på fredagskvällen. Syftet med besöket var att närvara på en välgörenhetsgala, anordnad av den ideella föreningen Project Playground, som prinsessan varit med och grundat.

Sofia är beräknad att föda när som helst, och berättade att hon gladde sig mycket inför den nya kungamedlemmens ankomst.

– Jag känner mig väldigt förväntansfull, sa hon.

På fredagskvällen anordnar Project Playground en gala med middag och auktion på Auktionsverket Kulturarena i Göteborg. Syftet med kvällen är att samla in medel till föreningens arbete för barn och unga i Sydafrikas kåkstäder, men även till verksamhet i Sverige för ensamkommande ungdomar.

Hedersgäster på galan var prinsessan Sofia, hedersordförande i Project Playground, och henne make, prins Carl Philip.

Sofia dök upp som planerat, men Carl Philip tvungen att ställa in sin medverkan med kort varsel. Prinsen är sjuk och avråddes av läkare från att delta.

– Kungafamiljen försöker alltid vara med på evenemangen som de har bokat, men ibland går det inte och detta är ett sådant tillfälle. Det är förkylningstider och han har bland annat feber, sa Margareta Thorgren vid hovets informationsavdelning.

Barnets namn en hemlighet

Prinsessan Sofia såg dock ut att vara frisk som en nötkärna, när hon äntrade röda matten, arm i arm med Project Playgrounds generalsekreterare, Daniel Mahdadi.

Och även om prinsen inte kunde göra sin prinsessa sällskap i Göteborg, så var ju faktiskt inte Sofia den enda ur familjen Bernadotte som befann sig i stan. Låt gå för att hennes följeslagare inte är född ännu, men hen beräknas komma till världen när som helst nu. Och prinsessan sa sig inte vara nervös inför den stundande nedkomsten.

– Nej jag känner mig mest förväntansfull faktiskt, sa hon.

Hur förbereder man sig inför en förlossning?

– Ja... genom att spendera en fin kväll som denna till Project Playgrounds ära, kanske. Annars dyker man bara in i det. Som sagt, det är något vackert som kommer ut på andra sidan.

Det här vackra som kommer ut då - har det fått något namn, så här på förhand?

– Nja, det behåller vi för oss själva, sa prinsessan.

Galan i Göteborg viktig

Auktionen som Project Playground anordnar, innehåller en mängd olika donerade objekt inom upplevelser, konst, resor och sport. Bland annat har den svenske fotbollsstjärnan Jonas Olsson, bidragit med fotbollsbiljetter till Premier League. Och gatukonstnären Shai Dahan har skänkt ett kommande konstverk till auktionen, som kommer att utformas efter vinnarens egna önskemål.

– Som en del av vårt insamlingsarbete är galan i Göteborg väldigt viktig. Vi lägger ned mycket tid och kraft på att den ska bli bra och lyckad, tillsammans med andra eldsjälar – vi har många fantastiska människor runt om som hjälper oss att göra denna kväll möjlig, säger Project Playgrounds generalsekreterare Daniel Madhani.

Galan har omkring 100 personer på gästlistan, många av dem välbeställda göteborgare på högt uppsatta positioner. Men om de öppnade plånböckerna, och hur djupt de grävde i fickorna, återstår att se när kvällens auktion är till ända.