Prinsessan Sofia, hedersordförande i Project Playground, tillsammans med Project Playgrounds generalsekreterare, Daniel Madhani. Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSENPrinsessan Sofia, hedersordförande i Project Playground, tillsammans med Project Playgrounds generalsekreterare, Daniel Madhani. Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Prinsessan Sofia, hedersordförande i Project Playground, tillsammans med Project Playgrounds generalsekreterare, Daniel Madhani. Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Prinsessan Sofia deltog i Project Playgrounds välgörenhetsgala i Göteborg. Prinsessan har varit med och grundat den ideella föreningen. Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSENPrinsessan Sofia deltog i Project Playgrounds välgörenhetsgala i Göteborg. Prinsessan har varit med och grundat den ideella föreningen. Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Prinsessan Sofia deltog i Project Playgrounds välgörenhetsgala i Göteborg. Prinsessan har varit med och grundat den ideella föreningen.  Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Carina och Uno Svenningsson var två av drygt 100 gäster som deltog i välgörenhetsgalan. Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSENCarina och Uno Svenningsson var två av drygt 100 gäster som deltog i välgörenhetsgalan. Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Carina och Uno Svenningsson var två av drygt 100 gäster som deltog i välgörenhetsgalan. Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Magikern Stefan Odelberg var kvällens konferencier. Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSENMagikern Stefan Odelberg var kvällens konferencier. Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Magikern Stefan Odelberg var kvällens konferencier.  Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Bo och Ann Wallblom på röda mattan. Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSENBo och Ann Wallblom på röda mattan. Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Bo och Ann Wallblom på röda mattan. Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Prinsessan Sofia glänste på gala för barn

Publicerad

Prinsessan Sofia gästade Göteborg på fredagskvällen. Syftet med besöket var att närvara på en välgörenhetsgala, anordnad av den ideella föreningen Project Playground, som prinsessan varit med och grundat.

Sofia är beräknad att föda när som helst, och berättade att hon gladde sig mycket inför den nya kungamedlemmens ankomst.

– Jag känner mig väldigt förväntansfull, sa hon.

På fredagskvällen anordnar Project Playground en gala med middag och auktion på Auktionsverket Kulturarena i Göteborg. Syftet med kvällen är att samla in medel till föreningens arbete för barn och unga i Sydafrikas kåkstäder, men även till verksamhet i Sverige för ensamkommande ungdomar.

Hedersgäster på galan var prinsessan Sofia, hedersordförande i Project Playground, och henne make, prins Carl Philip.

Sofia dök upp som planerat, men Carl Philip tvungen att ställa in sin medverkan med kort varsel. Prinsen är sjuk och avråddes av läkare från att delta.

– Kungafamiljen försöker alltid vara med på evenemangen som de har bokat, men ibland går det inte och detta är ett sådant tillfälle. Det är förkylningstider och han har bland annat feber, sa Margareta Thorgren vid hovets informationsavdelning.

Barnets namn en hemlighet

Prinsessan Sofia såg dock ut att vara frisk som en nötkärna, när hon äntrade röda matten, arm i arm med Project Playgrounds generalsekreterare, Daniel Mahdadi.

Och även om prinsen inte kunde göra sin prinsessa sällskap i Göteborg, så var ju faktiskt inte Sofia den enda ur familjen Bernadotte som befann sig i stan. Låt gå för att hennes följeslagare inte är född ännu, men hen beräknas komma till världen när som helst nu. Och prinsessan sa sig inte vara nervös inför den stundande nedkomsten.

– Nej jag känner mig mest förväntansfull faktiskt, sa hon.

Hur förbereder man sig inför en förlossning?

– Ja... genom att spendera en fin kväll som denna till Project Playgrounds ära, kanske. Annars dyker man bara in i det. Som sagt, det är något vackert som kommer ut på andra sidan.

Det här vackra som kommer ut då - har det fått något namn, så här på förhand?

– Nja, det behåller vi för oss själva, sa prinsessan.

Galan i Göteborg viktig

Auktionen som Project Playground anordnar, innehåller en mängd olika donerade objekt inom upplevelser, konst, resor och sport. Bland annat har den svenske fotbollsstjärnan Jonas Olsson, bidragit med fotbollsbiljetter till Premier League. Och gatukonstnären Shai Dahan har skänkt ett kommande konstverk till auktionen, som kommer att utformas efter vinnarens egna önskemål.

– Som en del av vårt insamlingsarbete är galan i Göteborg väldigt viktig. Vi lägger ned mycket tid och kraft på att den ska bli bra och lyckad, tillsammans med andra eldsjälar – vi har många fantastiska människor runt om som hjälper oss att göra denna kväll möjlig, säger Project Playgrounds generalsekreterare Daniel Madhani.

Galan har omkring 100 personer på gästlistan, många av dem välbeställda göteborgare på högt uppsatta positioner. Men om de öppnade plånböckerna, och hur djupt de grävde i fickorna, återstår att se när kvällens auktion är till ända.

Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER