Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prinsessan och schamanen stoppas – av norska kyrkan

Shaman Durek Verrett har landat i Norge.Foto: ANDREAS FADUM/IBL BILDBYRÅ TT

Prinsessan Märtha Louise och hennes nya kärlek Shaman Durek Verrett ska hålla ett antal föredrag i Norge.

Nu stoppas arrangemanget ”The Princess and the Shaman” i St. Petri kirke i Stavanger av biskopen.

– Jag är väldigt besviken, säger schamanen i en intervju med norska TV2. 

Och nu har officiellt förklarat att man följer debatten kring Prinsessans marknadsföring av evenemanget.

För några dagar sedan meddelade den norska prinsessan på sitt Instagram-konto att hon åter funnit kärleken. Denna gång i form av amerikanen Shaman Durek Verrett.

Och nu har Durekt Verrett landat i Norge för att fira 17 maj, Norges nationaldag, med sin käresta. Men också för att tillsammans med prinsessan hålla ett antal föredrag.

Biskopen stoppar duon

Ett av dem var planerade att hållas i St Petri Kirke i Stavanger på måndag. Kyrkan har plats för 900 besökare och tillhör Stavanger stift.

En häftig debatt blossade dock upp inför arrangemanget. Var det lämpligt att låta en schaman, en företrädare för schamanism som är en grundad tro på makt och att begagna andarna, hålla föredrag i en av viktigaste kyrkorna i Norge?

Under onsdagen beslöt biskopen i Stavanger, Anne Lise Ådnøy, att stoppa arrangemanget i kyrkan.

– Det har kommit fram så mycket nytt i media som gör att jag har använt biskopens tillsyn och sagt att Menighetsrådet tar tillbaka avtalet, motiverar Ådnøy.

Väldigt besviken

Derek Vurrett intervjuades av norska TV2 efter biskopens besked.

– Jag är väldigt besviken, för jag ville verkligen vara tillsammans med biskopen och människorna i kyrkan. Jag ville tala om kärleken till religion.

– Jag har studerat kristendom, jag har gått på en kristen skola. I mina studier av schamanism har jag också studerat världsreligionerna. Min far och farfar ville att jag skulle förstå religion. Att säga att jag inte kan tala för att man har hört skvaller är väldigt tråkigt, säger Verrett i tv-intervjun.

Svalt intresse i Tromsö

Hans och prinsessans arrangemang ”The Princess and the Shaman” skall enligt reklamen vara ”en resa in i livets mysterier”.

Arrangemanget kommer nu att flyttas till ett hotell i Stavanger.

Man kommer att framträda på en rad platser i Norge och ha en så kallad workshop i Köpenhamn. Dagbladet rapporterar att intresset är minst sagt skiftande.

I Oslo och Fredrikstad ska det vara utsålt. Däremot är endast 50 biljetter bokade till evenemanget i Tromsö i norra Norge.

Hovet håller koll...

Biljetterna kostar 595 norska kronor, ungefär 650 kronor i svensk valuta. 

Evenemanget har debatterats i Norge så tillvida om en medlem i Kungahuset ska använda sin titel i kommersiell marknadsföring. Under torsdagen har norska hovet skickat ut ett uttalande till NRK där man skriver: ”Vi följer med i debatten och det som uttalas, och kommer att vara i dialog med Prinsessans anknytning till marknadsföringen av hennes näringsverksamhet”.