Prinsessan Märtha Louises resa förstördes – av skräp

Prinsessan Märtha Louise fick tillbringa stora delar av sin resa till Svalbard med att plocka skräp.
Foto: Instagram
Den hissnande naturen befläckades med skräp och plast.
Foto: Instagram
Prinsessen Märtha Louise.
Foto: ADAM WRAFTER

Norska kungahuset tog sig en långtur med det kungliga skeppet till Svalbard.

Men vistelsen blev inte som planerat – i stället tvingades kungligheterna, med prinsessan Märtha Louise i spetsen, att tillbringa tiden med att plocka upp skräp.

”Fantastisk natur finns fortfarande här, men det är tråkigt att vi hittar plast överallt vi går, trots att vi är så långt norrut”, skriver Märtha Louise i ett inlägg på Instagram.

Den kungliga vistelsen i Svalbard innehöll stora naturupplevelser och särskilt roligt ska det ha varit för barnen – men resan hade också en baksida. 

Väl på plats konstaterade nämligen kungligheterna att mängder med plast och skräp hade flutit i land. Kungafamiljen fick därför lov att tillbringa stora delar av resan med att städa upp på skräpet.

Prinsessan Märtha Louise kommenterade kombinationen av den häpnadsväckande naturen och skräpet på Instagram.

https://www.instagram.com/p/BmTi1ChFd5X/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_loading_state_control

”Fantastisk natur finns fortfarande här, men det är tråkigt att vi hittar plast överallt vi går, trots att vi är så långt norrut”, skriver hon.

I ett annat inlägg nämner hon hur ledsen hon är över den globala uppvärmningen, efter en promenad längs glaciärerna.

”Vilken upplevelse att vandra på glaciärerna. Så vacker och magiskt. Så ledsamt att den globala uppvärmningen får dem att minska för varje år”

Norska kungen instämmer

Även den norska kungafamiljens överhuvud i form av Kung Harald kommenterar situationen, som han beskriver som allvarlig, i en intervju med NRK.

– Det är allvarligt, men inte så konstigt att plasten till slut hamnar på Svalbard. Strömmarna söderifrån tar med sig allt. Men det är trist att se!

Kungligheterna har tidigare varit med och plockat skräp. 

2015 plockade prinsessan Märtha Louise och kronprinsessans Mette-Marit, tillsammans med den italienska societetskvinnan och väninnan Beatrice Borromeo, skräp i Kåfjord i Nord-Norge.

Borromeo twittrade om händelsen: ”Plockar upp plast med kronprinsessan Mette-Marit och Märtha Louise i vackra Norge”