Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Prinsessan Märtha Louise gör sig av med arvegodset

Den norska prinsessan Märtha Louise försökte redan i fjol sälja sommarhuset. Foto: ADAM WRAFTER
Foto: MARIUS GULLIKSRUD / STELLA PICTURES
Sommarhuset är värderat till närmare 40 miljoner svenska kronor. Foto: JOHANSEN, ERIK / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Det norska kungahuset har ägt sommarhuset Bloksberg på ön Hankö i generationer.

Men den norska prinsessan Märtha Louise försökte i fjol sälja sitt sommarparadis på ön Hankö utanför Fredrikstad – utan lycka.

Gården med tillhörande sommarhus värderas till 37,6 miljoner svenska kronor och nu ger hon försäljningen ett nytt försök, enligt Nettavisen.

Sommarhuset Bloksberg på ön Hankö utanför Fredrikstad i sydöstra Norge har varit i det norska kungahusets ägo sedan år 1947 då det köptes av den dåvarande kronprisen Olav. Efter ett arv i början av 2000-talet har det varit Märtha Louises, och prinsessan har tillbringat många somrar i huset.

Men sedan 2018 har prinsessan försökt sälja arvegodset – utan någon lycka.

– Detta är ett beslut som suttit långt inne för prinsessan Märtha Louise. Detta var ett kärt tillhåll för kung Olav, för prinsessan och hennes familj. Ett av hennes barn är ju till och med fött där, sa norska TV2:s expert på kungahuset, Kjell Arne Totland till tv-kanalen, då.

Totland syftar på dottern Leah Isadora som föddes i sommarhuset år 2005.

Den norska prinsessan Märtha Louise försökte redan i fjol sälja sommarhuset. Foto: ADAM WRAFTER
År 2005, när dottern Leah Isadora föddes i sommarhuset, så var det gult. Foto: ERLEND HAUGEN / ALL OVER PRESS SWEDEN AOPN

Nu försöker hon sälja sitt sommarhus igen.

– Vi tror att huset kommer läggas ut på marknaden igen efter påsken, säger advokaten som fått i uppgift att sälja huset, Torbjörn Ek till tidningen.

Värderat till 37,6 miljoner kronor

Huset är värderat till 37,6 miljoner svenska kronor, enligt advokaten. Huvudbyggnaden renoverades på 80-talet och utvidgades samtidigt med annex, eget badhus och bastu. Sedan prinsessan tog över fastigheten så lät hon också bygga en swimmingpool.

2016 uppdagades dock problem med färdigställandet av swimmingpoolsen enligt Norska Se och Hör. Och i samband med fjolårets försök till försäljning så kunde Dagbladet berätta att en 350 meter lång högspänningskabel skulle dras mellan fastigheten och havet. Norska Se och Hör menar att fastigheten blivit för dyr och komplicerad att äga för prinsessan.

Då intresset var svalt på den öppna marknaden i fjol ser nu prinsessan Märtha Louise och hennes advokat Torbjörn Ek över andra alternativ, enligt Nettavien. Men exakt hur stort intresset var i fjol eller hur processen ska gå till i dag vill advokaten inte uttala sig om:

– Jag har ingen kommentar till säljprocessen, säger Torbjörn Ek till Nettavisen.