Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prinsessan berättar: Jag träffade Jeffrey Epstein

Prins Andrew lämnar sina offentliga uppdrag för brittiska kungahuset efter Epstein-skandalen.
Den norska kronprinsessan Mette-Marit umgicks med Jeffrey Epstein, rapporterar norsk media.Foto: SASCHA STEINBACH/EPA/TT
Norska kronprinsessan Mette-Marit tillsammans med kronprins Haakon.Foto: FELIPE TRUEBA/EPA/TT

Norska kronprinsessan Mette-Marit umgicks med den amerikanske sexualförbrytaren Jeffrey Epstein.

Mötena ägde rum flera år efter att han dömts för sexbrott mot en 14-årig flicka, skriver Dagens Næringsliv.

Nu menar Mette-Marit att hon inte kände till Epsteins bakgrund.

– Jag borde ha undersökt Epsteins förflutna och beklagar att jag inte gjorde det, säger Mette-Marit till tidningen.

Den amerikanska miljardären Jeffrey Epstein tog sitt liv i augusti, efter att han i juni åtalats för sexövergrepp på minderåriga flickor. Nu skriver norska tidningen Dagens Næringsliv att Epstein vid flera tillfällen umgåtts med kronprinsessan Mette-Marit.

Kronprinsessan mötte, enligt den norska tidningen, Epstein vid flera tillfällen mellan 2011 och 2013, trots att Epstein redan 2008 hade dömts för att ha köpt sexuella tjänster av en 14-årig flicka.

Enligt de åklagare som 2008 drev målet mot Epstein hade finansmannen vid det tillfället begått sexövergrepp mot 40 ung kvinnor, men Epstein lyckades förhandla med åklagarna vilket resulterade i att han bara dömdes för ett av brotten.

Påföljden blev 13 månader i ett lågsäkerhetsfängelse, som Epstein kunde lämna dagligen för att åka till sitt arbete.

Jeffrey Epstein.Foto: AP/TT NYHETSBYRÅN

Mette-Marits kontakt med Epstein bröts

Mette-Marit ska ha avbrutit kontakten med Epstein 2013, då hon upplevde att han försökte utnyttja sin relation med henne för personlig vinning.

Det norska hovet berättar för Dagens Næringsliv att Mette-Marits möten med Epstein skett både utomlands, i ett av hans hem och i Oslo.

Däremot menar hovet att Mette-Marit inte känt till Epsteins förflutna.

– Under perioden som kronprinsessan hade kontakt med Epstein var hon inte medveten om omfattningen av de kriminella handlingarna som han hade erkänt och avtjänat sitt straff för. Naturligtvis var kronprinsessan inte heller medveten om de brott som senare avslöjades, säger norska hovets kommunikationschef Guri Varpe till tidningen.

Mette-Marit: ”Beklagar”

Mette-Marit själv berättar att hon inte hade någon aning om Epsteins bakgrund.

– Jag hade aldrig haft något att göra med Epstein om jag hade varit medveten om allvaret i hans kriminella handlingar. Jag borde ha undersökt Epsteins förflutna och beklagar att jag inte gjorde det, säger Mette-Marit till Dagens Næringsliv.

Den norska kronprinsessan berättar för tidningen att hon vill visa solidaritet med de personer som Epstein utsatt för brott.

– Vi har alla medansvar för att bekämpa sexuella övergrepp och stödja offren och jag vill uttrycka min djupa sympati och solidaritet med offren för de övergrepp som Jeffrey Epstein har begått, säger Mette-Marit.

Umgicks med USA:s maktelit

Epstein började sin karriär på affärsbanken Bear Stearns och grundade senare sin egen firma, J. Epstein & Co. 

Han tjänade stora pengar under högkonjunkturen på 1980-talet och uppgavs förvalta mer än 15 miljarder dollar, mer än 140 miljarder kronor med dagens växlingskurs, åt förmögna kunder. Han var en centralfigur på Wall Street och en av USA mest högprofilerade finansmän.

Epstein hade också en rad högt uppsatta vänner. Den före detta amerikanska presidenten Bill Clinton flög ofta i hans privatplan.

Donald Trump umgicks med Epstein privat och den brittiske prins Andrew kom till hans fester.

Efter att Epstein dömts 2008 försökte han hålla en låg profil, men han fortsatte att bevakas av media. 

Förra året publicerade tidningen Miami Herald en stor granskning av fallet, där man identifierade ett 80-tal unga kvinnor och flickor som blivit utsatta för sexuella övergrepp av Epstein.

LÄS MER: Presidenternas vän dog i cellen – Jeffrey Epsteins uppgång och fall