Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prinsen: "Något av det roligaste som finns"

Foto: Tommy Holl

GÖTEBORG. En ovanligt avslappnad och öppen prins Carl Philip pratar ut om sin passion för racing.

- Det här är något av det roligaste som finns, men självklart vill jag vinna också, säger han inför helgens tävlingar på City Race-banan.

Efter några träningsrundor vid lunchtid gör han ett besök i tältdepån för att snacka med sina kollegor. Dessutom tar han sig tid att träffa GT:s utsända för en pratstund.

Det är en uppenbar tävlings­sugen, glad och avslappnad prins som möter oss. Han verkar trivas i racingstället i vitt blått och rött, vilket dessutom bär hans namn "Bernadotte" på rumpan.

Förra året var han här på Frihamnspiren och körde racingtävlingen för STCC. Nu är det TTA:s elitserie det gäller, vilket enkelt uttryckt innebär att alla de tävlande bilarna är lika starka så att det mer handlar om förarnas skicklighet.

- Årets bana är mycket roligare, även om den verkar vara något kortare. Bättre raksträckor med gott om plats att köra om och riktigt vassa kurvor, säger Carl Philip.

Ser mest rakt fram

Och hans BMW verkar också vara något extra. Vare sig instrumentbrädan eller bilen i övrigt har speciellt många likheter med en familjebil. Här finns instrument som mäter vattentemperatur, varvtal med mera, men ingen hastighetsmätare.

- Det behövs inte. Under loppen ser jag ändå mest bara rakt fram. Fast det är klart, lyser det rött som indikerar något allvarligt reagerar jag, förklarar han.

Dessutom kör han på hörseln.

- Jag lyssnar på hur motorn låter så jag vet när det är dags att växla.

"Fler hästar under huven"

En tidigare passion för prinsen var ridning och hästar vilken han förklarar varför han övergivit:

- Här har vi många fler hästar under huven.

Han hoppas på seger i helgen. Och hans äldre kollega Jan Brunstedt, 62 som kör för Brovallen Design skrattar gott:

- Jag kör bara för det är skoj, medan prinsen, tja han kör visserligen också för att det är skoj, men framför allt för att vinna.

Jan Brunstedt har följt Carl Philips racingkarriär från allra första början och är full av beundran:

- Han är duktig och gillar verkligen det han gör.

Fast prinsen har förstås en särställning också i och med att varje steg han tar granskas och uppmärksammas av både svenska och internationella medier. Hur han tar det beror tydligen på vem som frågar.

- Eftersom du kommer från GT - jo, det är bara trevligt med uppmärksamhet.

I helgen förväntas flickvännen Sofia Hellqvist komma till Göteborg. Och de kommer i varje fall inte att besöka Metaltown.

- Det har väl något med hårdrock att göra, inte riktigt min musik, säger prins Carl Philip.