Pride-dekorationerna tas ner – när arabiska stjärnan uppträder

Under natten till fredagen fick alla regnbågsflaggor kring Götaplatsen hastigt plockas ned.
Foto: HENRIK JANSSON
Den arabiska storstjärnan Nancy Ajram inte kan förknippas med Pride-festivalen
Foto: Göteborg&Co/pressbild

Under natten till fredagen fick dekorationer med regnbågsflaggor plockas ned från  Götaplatsens stora scen.

Detta för att den arabiska storstjärnan Nancy Ajram inte kan förknippas med Pride-festivalen, skriver Göteborgs-Posten.

När medlemmar i Nancy Ajrams management anlände till Göteborg under torsdagen så stod det klart för dem att det utöver Kulturkalaset också pågår en Pride-festival i staden. Något som inte mottogs väl.


LÄS MER: Stor guide till Kulturkalaset och Pride


Initialt fanns uppgifter om att flaggor plockats ned på hela eller stora delar av Götaplatsen. Stefan Gadd, presschef för Göteborg och Co, förtydligar att det är Pride-dekorationer som suttit på scenen som har plockats ned.

– Först ville man, lite tillspetsat, att vi skulle ta bort alla regnbågsflaggor från hela Avenyn men det går naturligtvis inte, konstaterar Tasso Stafilidis, verksamhetsansvarig på Kulturkalaset, till GP och fortsätter:

– Det är viktigt att påpeka att det här är en artist vars karriär till 99 procent finns i länder där det är förbjudet och i en del fall belagt med dödsstraff att vara öppet homosexuell. Vi kan inte tvinga på Nancy Ajram att göra ett politiskt statement genom att uppträda på en regnbågsscen.

Kan vara farligt

Vidare säger han att det handlar om en miss i kommunikationen och att det i Nancy Ajrams kontrakt finns stipulerat att hon ska uppträda på en neutral scen. Enligt den uppfattning han har så kan det vara förknippat med fara för Ajram att uppträda på en Pride-scen.

– Som jag förstått det har hon personligen inga problem med att det pågår en pridefestival. Det är inte så att hon vägrar spela på grund av någon egen övertygelse, säger Tasso Stafilidis till GP.