Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prestigebygget ligger på is – köparna kan inte häva avtal

Så här är det tänkt att Karlatornet ska se ut. Tornet ska bli Nordens högsta.
Foto: SERNEKE/TOMORROW AB / SERNEKE
Bygget med tornet står nu helt still och man har bara färdigställt åtta av 73 våningar.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Maximilian Baroutsis hade förhoppningar om att kunna flytta in som planerat år 2021. Nu är han inte längre lika sugen på att flytta till Karlatornet.
Foto: Privat / Privat

Byggjätten Sernekes prestigebygge Karlatornet skulle stå klart år 2021. 

I stället står nu bygget helt still. 

Samtidigt vill privatpersoner som redan betalat förstahandsavtal för bostadsrätter ha tillbaka sina pengar, någonting som DN tidigare skrivit om. 

– Det är helt sjukt att vara ekonomiskt låst från 25 år till när man är 32 eller någonting. Det känns hemskt, säger Maximilian Baroutsis som betalat i förskott.

Det 245 meter höga Karlatornet med 73 våningar på Hisingen skulle som Nordens högsta byggnad stå klart till Göteborgs 400-årsjubileum år 2021. Nu står bygget i stället still. 

Det var tänkt att entreprenadkoncernen Serneke skulle sålt 80 procent av skyskrapan till amerikanska Oaktree Capital Management. Parterna var överens men i våras bestämde sig köparna för att skjuta på det slutliga avtalstecknandet till framtiden.

Serneke kommer som en konsekvens av det uppskjutna genomförandet av transaktionen omedelbart vidta åtgärder för att minimera aktiviteten i projektet”, stod det då i ett pressmeddelande från byggjätten. 

Nu kämpar privatpersoner för att de ska få tillbaka pengar de lagt på bostadsrätterna.  

Maximilian Baroutsis, 29 är en av dem. 2017 betalade han 150 000 kronor för ett förstahandsavtal.

– Det är ett ekonomiskt lås under en jättelång tid. Som det ser ut nu är det ju från 2017 till 2023. Det blir ju antagligen ännu mer uppskjutet. Det känns ju förfärligt att man är helt ekonomiskt låst på obestämd framtid. 

Kan inte köpa någonting annat

Nu bor Maximilian i en etta i Jönköping och så länge han är bunden till kontraktet med Serneke kan han inte köpa någonting.

– Man får ju lägga undan pengar för blir det en affär behöver man ju en hel del pengar. Det finns ju inte på kartan att köpa någonting annat just nu. Man har ju inte råd att köpa en lägenhet och sen en till. Det är helt sjukt att vara ekonomiskt låst från 25 år till när man är 32 eller någonting. Det känns hemskt. 

Eftersom Maximilian inte kan dra sig ur och få pengarna tillbaka måste han vänta tills köpet av lägenheten kan genomföras. 

– I kontraktet står det att om Serneke inte är ansvariga för förseningarna har man inte rätt att bryta kontraktet och enligt dem är de här förseningarna inte på grund av dem. Därför får man inte bryta kontraktet. Man får bara acceptera nya datum och anledningen de säger.

”Nu ligger planerna på is”

Problemen har gjort att han inte längre är säker om han vill flytta till Göteborg överhuvudtaget. 

– Ska jag vara helt ärlig så tankarna på att flytta till Göteborg har dött ut lite med projektet. Jag var sugen tills det blev ett problem. Jag har ett resande jobb och kan bo vart jag vill, jag behöver bara ha en bra flygplats i närheten och då tyckte jag att Göteborg var ett bra alternativ. Men nu ligger planerna på is. 

Har du några förhoppningar kvar att du ska kunna bryta kontraktet?

– Ja, jag förväntar mig det. Jag tror att när det kommer fram ljuset så borde någon advokat ta på sig det här. 

Till DN säger Ola Serneke säger att majoriteten av de runt 500 personer som köpt förhandskontrakt fortfarande vill bo i Karlatornet. Han säger också att Serneke inte är omöjliga att förhandla med. 

– Vi har sagt hela tiden att om det finns särskilt ömmande omständigheter så får vi titta på det och föra en dialog. Det kan vara om det är ett dödsfall i familjen eller liknande och då har vi försökt hitta andra lägenheter, säger han till DN. 

Ola Serneke säger också att de har en förhoppning om att återuppta bygget i slutet av september.