Pressbyrån: Måste vara 18 för att köpa bindor

På Pressbyrån fick 13-åringen höra att det var 18-årsgräns på mensskydd.
Foto: Privat
Ett misstag. Något som Matea Lapanje är kritisk till.
Foto: Privat
Enligt Pressbyrån har de ingen sådan åldersgräns.
Foto: Colourbox

När Matea Lapanje, 13, gick in på Pressbyrån såg hon att mensskydden stod bakom kassan.

När hon frågade varför sade kassörskan att det var 18-årsgräns – på både bindor och tamponger.

– Tänk barnen som går runt och behöver bindor akut, där Pressbyrån är närmast. Men så kan de inte handla utan får gå runt blödande på stan, säger Matea Lapanje.

Matea Lapanje, 13, skulle följa med sin kompis in på Pressbyrån i centrala Borås för att fylla på hennes busskort i tisdags. Väl framme vid kassan såg Matea Lapanje att mensskydden stod bakom kassan tillsammans med de receptbelagda läkemedlen.

– Så stod det att det var 18-årsgräns. Jag frågade henne om det var 18-årsgräns på bindor och tamponger också. Så svarade hon: ”Ja, det är det”, berättar Matea Lapanje.

Hon brukar inte handla mensskydd på Pressbyrån och hade inte hört om något sådant innan.

– Men om jag ska åka buss någonstans och har glömt det. Så går det inte att handla där. Jag tänkte att det var sjukt och kränkande. Det ska inte vara 18-årsgräns på mensskydd. De borde ta tag i det, säger Matea Lapanje.

”Tänk barnen som går runt och behöver bindor akut, där Pressbyrån är närmast”, säger Matea.
Foto: Privat

Många reagerade på Facebook

Efter att hon och hennes kompis lämnat butiken så skrev Matea Lapanje ett inlägg om händelsen i en grupp på Facebook. Inlägget fick snabbt flera kommentarer och reaktioner.

– Det var jättemånga som reagerade. Jag tycker att det är bra att man reagerar, för det är fel att det här händer.  Jag såg i mina kommentarer att flera andra också varit med om det, säger Matea Lapanje.

Redan förra året uppmärksammades ett liknande fall i Stockholm. Då behövde en 22-årig kvinna visa sin legitimation när hon skulle handla tamponger.

– Jag tycker att de borde ta tag i det och att de inte ska göra så här fel. För det har ju hänt många. De borde utbilda personalen mer och göra om det, säger Matea Lapanje.

Pressbyrån: Måste ha varit mänskliga faktorn

På Pressbyrån menar man att man inte har någon policy som innebär att det är åldersgräns på mensskydd.

– Vi har tittat på det tidigare och vi följer alla de rutiner som vi ska göra. Det är ingenting konstigt med det här, utan det måste ha varit den mänskliga faktorn i de här två fallen. Det är ju väldigt tråkigt, säger Pressbyråns presskontakt, Lennart Schultz och fortsätter:

– Vi har tydliga riktlinjer för hur de här varorna ska hanteras. Det är inga konstigheter och inga frågetecken kring det här. Men nu har det ju hänt två gånger, så då får vi se över informationen igen om den behöver förtydligas.

Enligt Pressbyrån rör det sig om den mänskliga faktorn.
Foto: Colourbox

Matea Lapanje: Borde finnas gratis mensskydd

Men trots det känner Matea Lapanje att hon inte är säker på att hon kommer handla på Pressbyrån igen. Varken mensskydd eller något annat.

– Det är ett vanligt problem att flickor inte kan få tag på tamponger eller bindor. De borde ha det på tjejtoaletter i skolor som jag sett vissa skolor ha. Tycker även att mensskydd borde vara gratis för minderåriga och absolut inte åldergräns på något köpställe, säger hon.