Ett av de lamm som finns att klappa på Barnens zoo som har säsongspremiär på torsdagen. Foto: Barnens zooEtt av de lamm som finns att klappa på Barnens zoo som har säsongspremiär på torsdagen. Foto: Barnens zoo
Ett av de lamm som finns att klappa på Barnens zoo som har säsongspremiär på torsdagen. Foto: Barnens zoo
Jämtget, killing, på Barnens zoo i Slottsskogen. Foto: Barnens zooJämtget, killing, på Barnens zoo i Slottsskogen. Foto: Barnens zoo
Jämtget, killing, på Barnens zoo i Slottsskogen. Foto: Barnens zoo
Anna Schönström, djuransvarig i Slottsskogens djurpark. Foto: PrivatAnna Schönström, djuransvarig i Slottsskogens djurpark. Foto: Privat
Anna Schönström, djuransvarig i Slottsskogens djurpark. Foto: Privat
I januari föddes en bagge och en tacka – de var först ut 2017 i Slottsskogen. Foto: Anna SchönströmI januari föddes en bagge och en tacka – de var först ut 2017 i Slottsskogen. Foto: Anna Schönström
I januari föddes en bagge och en tacka – de var först ut 2017 i Slottsskogen.  Foto: Anna Schönström
Nu öppnar Barnens zoo och man kan träffa hela denna familj. Foto: Anna SchönströmNu öppnar Barnens zoo och man kan träffa hela denna familj. Foto: Anna Schönström
Nu öppnar Barnens zoo och man kan träffa hela denna familj.  Foto: Anna Schönström

Premiär för Barnens zoo: "Det finns redan killingar"

Publicerad

Barnens zoo i Slottsskogen i Göteborg har varje år omkring 170 000 besökare.

Nu har anläggningen slagit upp portarna för säsongen.

– Det finns redan killingar och lamm att titta på och klappa, säger Anna Schönström, djuransvarig i Slottsskogen.

I år erbjuds kunskapstörstande barn och vuxna särskilda stunder där personalen berättar om djuren och deras vanor.

Alla som längtat efter närkontakt med lamm, killingar, grisar och andra djur behöver inte vänta längre. För i dag torsdag har Barnens zoo i Slottsskogen säsongspremiär. 

– Vi har även flyttat dit kaniner, höns och ankor, och självklart våra hästar som satts igång för att börja jobba med ponnyridningen, säger Anna Schönström som ansvarar för djuren i Slottsskogen.

Hästarna har haft semester under vintern och varit lediga från barnen sedan förra säsongen. Parken har tio gotlandsruss, varav nio ingår i verksamheten och en är pensionär.

 

LÄS MER: Dubbelt upp av tillskott – babylycka i Slottsskogen

 

Anna Schönström berättar att det redan finns nyfödda lamm och ett par killingar att titta på och klappa.

– Killingarna kommer annars under sommaren, men vi har fått två smygkillingar lite oplanerat, säger hon.

Fritt fram att klappa

Det är fritt fram för besökarna att klappa alla djur som finns på Barnens zoo, men djuren väljer själva om de vill vara sociala eller inte.

– Getterna är mest framåt och fåren lite mer tillbakadragna. Vi väljer de individer som är mest sociala så vi vet att de kommer att trivas. Men alla djur kan gå undan i bakhägn och gömma sig när de vill. Kontakten med besökarna sker helt på deras egna premisser, säger Anna Schönström.

 Nytt för i år är att zoo-besökarna erbjuds djurstunder och "matprat" där personalen berättar om djurens vanor och beteende. Informationsmötena kommer att hållas tre gånger per dag.

Lära besökarna mer om djuren

– Vi passar på att under korta stunder informera besökarna om våra djur så att de får lära sig mer. Att lära människor om djur och natur är ett av våra största uppdrag tillsammans med att bevara olika raser och arter, förklarar Anna Schönström.

Under sommarlovet finns extra personal på plats hela dagarna för att berätta mer om djuren utifrån olika teman som "Djurens sinnen" och "Lilla bajsskolan".

Barnens zoo hålls öppet fram till den 24 september.

 

Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER