Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Preems nya plan – minska koldioxidutsläppen i Lysekil

Preem förklarar varför de vill bygga ut.
Preem minskar den planerade utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil med 20 procent.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Planerna har väckt stark kritik och blivit regeringsfråga.

Planerna har väckt stark kritik och blivit regeringsfråga. 

Nu minskar Preem den planerade utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil med 20 procent.

– Det viktigaste är att vi lyckats reducera koldioxidutsläppen med 700 000 ton, säger Preems vd Petter Holland.

Preem vill bygga ut sitt raffinaderi i Lysekil för att bland annat kunna omvandla tjockolja till bensin och diesel. Planerna har dock väckt hård kritik på grund av de ökade koldioxidutsläppen och överklagats av bland andra Naturskyddsföreningen.

Nu justerar Preem sin tillståndsansökan.

– Det är en naturlig del av processen att göra vissa ändringar. Vi går igenom anläggningen och planerna kontinuerligt, effektiviserar och reducerar. I det arbetet har vi kommit fram till att det bästa är att minska anläggningen storlek med 20 procent. Det är inget dramatiskt och sker ofta i projekten, säger Preems vd Petter Holland. 

– Men det viktigaste är att vi lyckats reducera koldioxidutsläppen med 700 000 ton. 

Preems nya plan: minskade utsläpp i Lysekil 

Enligt Preems tidigare beräkningar kunde utsläppen av koldioxid komma att fördubblas av utbyggnaden, från 1,7 miljoner ton per år till 3,4 miljoner ton. Utsläppen enligt den nya prognosen landar på 2,7 miljoner ton per år, till stor del på grund av en minskning av den planerade utbyggnaden.

Vad var det som blev fel med utsläppssiffrorna i den första ansökan? 

– Jag tycker inte att man kan säga att det blev fel från början, det är del av processen att ändra designen under ansökningstiden. Medan vi har ansökan inne så förfinar vi anläggningen och kan hitta bättre lösningar, säger Petter Holland. 

Preem har också skrivit in ett nytt mål om att bli klimatneutrala till 2045. Det är något som man är tvungna till, säger Petter Holland. I handeln med EU:s utsläppsrätter, där raffinaderiet i Lysekil ingår, minskar antalet utsläppsrätter stadigt. 

Dialog med regeringen

– Vår inställning har egentligen inte ändrats alls, det som är nytt är hur vi formulerar oss kring den här frågan. Och att det vi säger förpliktigar. 

– Vi gör det för att redan nu möta de argument som regeringen kommer ha när de ska pröva saken. 

Hur är kontakten med regeringen nu? 

– Vi har haft dialog på lite lägre nivå. För att få input på hur de tänker. Men vi har inte haft möten på ministernivå, säger Petter Holland.  

Men det vill ni ha? 

– Det viktigaste för oss är att det inte drar ut mer på tiden. Vi försöker klara av så många frågor som möjligt på förhand, innan regeringen börjar sin prövning. Detta för att beslutsprocessen ska gå så snabbt som den kan.  

Preems komplettering, som presenterades vid en pressträff under onsdagen, är en del av rättsprocessen kring bolagets tillståndsansökan. Målet ligger hos Mark- och miljööverdomstolen, beslutet om huruvida Preem ska få tillstånd eller inte ska dock senare fattas av regeringen.