Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Preems nya besked om utbyggnaden i Lysekil

Preem har ansökt om att bygga ut sitt raffinaderi i Lysekil för 15 miljarder.Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
I väntan att mark- och miljööverdomstolen och regeringen ska fatta ett slutgiltigt beslut i frågan Preem omarbetat sina planer.Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN

Preem har ansökt om att bygga ut sitt raffinaderi i Lysekil för 15 miljarder.

I väntan att Mark- och miljööverdomstolen och regeringen ska fatta ett slutgiltigt beslut i frågan har Preem omarbetat sina planer.

Ny teknik gör att koldioxidutsläppen inte blir så höga som företaget tidigare uppgett. I stället för beräknade 3,4 miljoner ton uppger nu bolaget att den siffran i stället skulle landa på 2,2 miljoner ton.

Preem vill bygga ut sitt raffinaderi i Lysekil, något som skulle innebära att företaget skulle dubbla sina utsläpp och därmed släppa ut mest klimatpåverkande gaser i landet.

Miljöorganisationer som Naturskyddsföreningen och även privatpersoner överklagade utbyggnadsplanerna som fick godkänt av mark- och miljödomstolen i november 2018.

Nästa instans, mark- och miljööverdomstolen, beslutade i juni i år att man beviljat prövningstillstånd för överklagan.

Länsstyrelsen i Västra Götaland har sagt att man vill att regeringen prövar ärendet vilket nu också kommer ske. Ärendet blev då ett tillståndsärende, vilket sker i ovanliga fall. Och det är första gången som en sådan fråga prövas av klimatskäl.

Preem vill vara en del av lösningen

Nu kommer Preemraff med nya siffror för hur mycket de kommer att släppa ut, skriver P4 Väst.

– Vi har kommit fram till man hamnar i en nivå på 2,2 miljoner ton koldioxid. Det är ju en kombination att utmana siffrorna och utmana tekniken. Genom ny teknik inklusive koldioxidåterföring är vi ganska säkra på att hamna på den nivån, säger Peter Abrahamsson, raffinaderichef vid Preemraff, till P4.

Peter Abrahamsson berättar även att Preem vill uppfattas som en del av lösningen och inte som en del av problemet när det kommer till koldioxidutsläppen.

Kompletterar sin ansökan

Efter att Preem redovisat nya och minskande siffror på koldioxidutsläppen har de även gjort om tillbyggnadsplanerna för det nya raffinaderiet. Från början var det tänkt att utbyggnaden skulle ske vid sidan av det nuvarande raffinaderiet. Men i den nya planen avser man att bygga in det nya raffinaderiet med rör i den nuvarande anläggningen. Utbyggnaden beräknas kosta 15 miljarder kronor.

– Vi kommer att komplettera vår ansökan med ytterligare information och till mark- och Miljööverdomstolen som de tar med i den fortsatta behandlingen som kommer att behandlas i början av nästa år, säger raffinaderichefen Peter Abrahamsson till P4.