Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Preems vändning – vill inte bygga ut

Oljekoncernens vändning • Greenpeace: ”Extremt välkommet”
Preem.Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Magnus Heimburg, vd och koncernchef.Foto: Pressbild / Preem
Raffinaderiet i Lysekil.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN

Oljekoncernen Preem drar tillbaka sin ansökan om att bygga ut raffinaderiet i Lysekil. 

Det skriver oljekoncernen i ett pressmeddelande.

– Att avveckla ROCC-projektet är ett kommersiellt beslut som baseras på en sammanvägning av projektets lönsamhet och tekniska genomförbarhet, säger vd Magnus Heimburg i pressmeddelandet. 

Mark- och miljööverdomstolen har godkänt Preems planer på att bygga ut sitt oljeraffinaderi i Lysekil. Ansökan gjordes redan 2016 och utbyggnaden har varit kontroversiell och kritiserad. 

För två veckor sedan anhölls sex aktivister från Greenpeace sedan de kedjat fast sig i kranar i råoljehamnen i Lysekil. Även Naturskyddsföreningen har kritiserat utsläppen som enligt den första ansökan skulle bli större än i dag. 

På måndagen kom beskedet att Preem tillbaka sin ansökan, vilket först rapporterades av Ekot. Beslutet fattades av styrelsen i går, enligt Preem. 

– Att avveckla ROCC-projektet är ett kommersiellt beslut som baseras på en sammanvägning av projektets lönsamhet och tekniska genomförbarhet. Beslutet att avveckla projektet gör även tillståndsansökan från 2016 inaktuell, säger Magnus Heimburg, nytillträdd vd för Preem. 

Ligger på regeringens bord

Frågan om raffinaderiet låg nu på regeringens bord, som ska göra en rättslig analys om en verksamhet kan tillåtas med hänsyn till Sveriges klimatmål.

Preems planerade anläggning skulle inneburit att de blir landets enskilt största utsläppare av koldioxid.  

Preems koncernchef Magnus Heimburg säger i pressmeddelandet att resurserna inom bolaget nu kommer att koncentreras till Preems övriga utvecklingsprojekt – som bland annat jobbar med förnybara drivmedel. 

– Fokus på förnybara drivmedel är en hörnsten i Preems övergripande och långsiktiga affärsstrategi. I ett läge där tuffa prioriteringar måste göras är det avgörande för Preems ekonomiska stabilitet och konkurrenskraft att allokera resurser till de projekt som tydligast går i linje med den övergripande strategin och jag ser fram emot att leda denna storskaliga och viktiga omställning, säger Magnus Heimburg.

Utbyggnaden av Preemraff – detta har hänt

Redan år 2016 ansökte Preem om tillstånd från Mark-och miljödomstolen för att bygga ut oljeraffinaderiet i Lysekil. Företaget ville bygga ut en ny anläggning för att omvandlade 2,5 miljoner ton tjockolja till bensin och diesel med lägre svavelhalt. Investeringen skulle kosta runt 15 miljarder kronor. Draget skulle även utöka Preems utsläpp av växthusgaser från 1,7 miljoner ton till 3,4 miljoner ton per år.

 

Den 9 november 2018 gav Mark- och miljödomstolen Preem tillstånd till utbyggnaden. Beskedet möttes av kritik från såväl boende i området som miljöorganisationer. Naturskyddsföreningen valde att överklaga tillståndet till Mark- och miljödomstolen. Samtidigt startades namninsamlingar för att stoppa utbyggnaden.

 

Den 17 juni 2019 fattade Mark- och miljööverdomstolen beslut om att fallet skulle tas upp till prövning. 

 

Den 23 augusti 2019 meddelade sedan regeringen att de skulle pröva om utbyggnaden skulle godkännas eller inte. Striden om Preemraff ledde till splittring inom regeringen. Miljöpartiet var starkt emot utbyggnaden medan många inom Socialdemokraterna var för utbyggnaden.

 

Den 10 mars i år inleddes en tre dagars förhandling om utbyggnaden i Mark- och mijööverdomstolen på plats i Lysekil.

 

Den 15 juni kom sedan ett besked. Domstolen ansåg att Preems utbyggnad var tillåtlig.

 

Den 28 september har Preem själva beslutat att dra tillbaka ansökan om att bygga ut raffinaderiet i Lysekil. Preem uppger att beslutet är kommersiellt och baseras på en sammanvägning av ”projektets lönsamhet och tekniska genomförbarhet”.

På fråga från SVT om kritiken från exempelvis Greta Thunberg och Greenpeace påverkat beslutet svarar Heimburg:

– Det är kommersiella anledningar och det är också ett beslut som är grundat på Preems långsiktiga affärsstrategi som bygger på att ställa om från fossilt till förnyelsebart. Det är det som ligger till grund för beslutet.

Preems pressansvarige Dani Backteg svarar så här på samma fråga från Expressen:

– Nej. Vi har respektfullt lyssnat på vad människor säger, men jag kan med 100 procents emfas säga att det har varit ett helt och hållet kommersiellt beslut.

Men i ett kommersiellt beslut väger man väl också in varumärket och risker för att det kan skadas?

– Med kommersiellt menar vi vilka projekt som har ekonomisk bärighet. Varumärket är superviktigt men inte just i den kontexten.

Allvarliga ekonomiska problem

En granskning av Dagens Nyheter visar att Preems tvärvändning om raffinaderiet i Lysekil har föregåtts av stora ekonomiska svårigheter för bolaget.

Tidningen skriver att Preem sedan i våras har allvarliga ekonomiska problem, att lönsamheten minskat under tre år och att coronaepidemin förvärrade läget.

Skatteverket har gett Preem anstånd med inbetalning av bland annat arbetsgivaravgifter och moms på 1,5 miljarder kronor för första kvartalet i år.

Preem ansökte också om att få tillbaka och få uppskov på totalt 2,27 miljarder för kronor energi- och koldioxidskatter, enligt DN. Preem hänvisade till att coronapandemin lett till sjunkande världsmarknadspriser på olja, men Skatteverket sade nej. 

Greta Thunberg har twittrat om händelsen.Foto: TWITTER

Greta Thunberg: ”En stor vinst” 

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg, som varit högljudd i sin kritik mot projektet, twittrade efter beslutet att beslutet var en stor vinst för klimatet och miljörörelsen.  Från Greenpeace sida säger man också att beslutet är välkommet – och hävdar att ”trycket blev för stort”. 

– Det här är en seger för demokratin och för den hållbara framtiden. Det är helt orimligt att expandera fossil verksamhet i ett klimatnödläge som vi befinner oss i. När man går från ord till handling får det betydelse, säger Isadora Wronski, Sverigechef och fortsätter:  

– Det är tydligt, den massiva protest som har rått i Sverige. Hela klimatrörelsen har varit ute, MP har sagt att de inte är för en utbyggnad. Trycket blev för stort helt enkelt. 

På frågan om Preems skäl, att de behöver ekonomi för en grön omställning, säger Isadora Wronski: 

– Självklart behöver vi en grön omställning. Huruvida det är Preem eller någon annan aktör som kommer leverera det återstår att se. Än så länge har vi inte sett några hållbara planer från deras sida. Förbränningsteknologins tid är förbi, vi kan varken bränna fossila bränslen, olja eller skog för att skapa energi, utan vi behöver minska vår energianvändning. 

Isadora Wronski, Sverigechef Greenpeace.Foto: EDWARD BESKOW / GREENPEACE

 

”Nu kan vi leva upp till Paris-avtalet”

Inge Löfgren, ordförande för lokala Naturskyddsföreningen i Lysekil-Munkedal, har motsatt sig utbyggnaden av raffinaderiet sedan start. Han jublar över beskedet.

– Det är oerhört glädjande att de verkar inse att att det var fel väg de tänkte gå. De hänvisar till ekonomiska skäl och så kan det säkert vara, men jag tror även att opinionen har varit en ganska stor anledning bakom detta. Det är mycket bra för vårt klimatarbete som hade försvårats väsentligt om detta kommit till stånd.

Han fortsätter:

– Jag tror att det dels handlar om opinionstrycket. Sedan har coronaviruset säkerligen spelat in, de har ju bara gått på kvartsfart sedan dess, det kommer ingen rök ur skorstenarna. Den tredje delen kan nog ha hatt göra med att de flesta bilproducenter går över till att tillverka elbilar.

Hur reagerade du på beskedet?

– Först trodde jag inte att det var sant. Det är en fantastisk nyhet för alla invånare i Sverige, vill jag påstå. Nu kan vi leva upp till Paris-avtalet och Greta Thunbergs ambitioner. 

Inge Löfgren, ordförande för lokala Naturskyddsföreningen i Lysekil-Munkedal.Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Oppositionen: Överraskande

Kommunstyrelsens ordförande Jan-Olof Johansson, S, berättar att kommunen fick information om planerna kort innan pressmeddelandet gick ut.

– Det var lite överraskande, vi hade inte fått några signaler om detta innan. Det som är viktigt för vår del, och som de skriver om i pressmeddelandet, är att det fortsatt är prio på att påskynda omställningen genom att påbörja förnybar produktion, säger han.

Vad betyder detta för kommunen?

– I och med att vi själva blev informerade i dag vet vi inte vilka effekter detta får, vi vet inget om hur planerna ser ut för Preem. Vi kommer behöva ha en dialog med Preem, det är viktigt att vi får information kring deras framtid så vi vet vad vi har att planera efter, säger Jan-Olof Johansson.

Ronald Rombrant, Lysekilspartiet, är oppositionsråd i kommunen och andra vice ordförande i kommunstyrelsen:

– Det kom väldigt överraskande och snabbt också. Vi vet ju inte riktigt bakgrunden här och hur diskussionerna har gått, säger han.

Hans parti röstade ja i kommunfullmäktige om Preems utbyggnad. 

– Vi hade en omröstning i partiet där vi landade i ett ja, redan från början har Preem haft ambitioner att se till att vi klarar klimatmål och så vidare. Och självklart skulle det betytt mycket för Lysekils kommun om det hade ägt rum en 15-miljarders investering. 

Emma Nohrén, MP, är förste vice ordförande i kommunstyrelsen och är glad över Preems besked även om hon också säger att det kom som en blixt från klar himmel.

– Det är ju helt fantastiskt. Det är vad vi från Miljöpartiet argumenterat för hela tiden, den här ansökan var inte i takt med tiden, den var passé. Tiden kom i kapp Preem, säger hon.

Miljöpartiet röstade nej i kommunfullmäktiges omröstning.

– Vi röstade nej, vilket vi också skrev i vårt yttrande till Mark- och miljööverdomstolen där vi la till att man kunde ha villkorat på något sätt. En investering i fossilt är inte en investering i framtiden, då är det bättre man gör om och gör rätt. 

Se också:

Preem drar tillbaka ansökan om utbyggnad i Lysekil.
Preem drar tillbaka ansökan - vill inte bygga ut i Lysekil.
Preem ville använda CCS-teknik för att minska sina utsläpp - så fungerar det.