Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Preem planerar ännu en expansion på Västkusten

Preem kan få okej – blir Sveriges största utsläppare.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Utbyggnaden av Preems raffinaderi utanför Lysekil har varit föremål för het debatt i bygden. Foto: JOHAN CARLEN
Preem planerar en expandering av raffinaderiet på Hisingen i Göteborg. Foto: LENNART REHNMAN

Besked om Preem får bygga ut sitt raffinaderi utanför Lysekil dröjer till den 17 juni – det meddelades på måndagen.

Samtidigt rapporterar DN att företaget planerar att ansöka om ännu en utbyggnad – av ett annat raffinaderi i Göteborg.

Göteborgsanläggningen beräknas av Preem släppa ut 250 000 ton koldioxid om året. Men förhoppningen är att produkterna i slutändan ska reducera utsläppen.

Preem har planer på att utöka två av sina raffinaderiverksamheter i Västsverige. 

Utbyggnaden utanför Lysekil har varit föremål för het debatt i bygden – ett ja från mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt överklagades av ett hundratal privatpersoner och flera organisationer. 

Besked från Mark och miljööverdomstolen i frågan om överklagan skulle kommit under måndagen, men i stället skjuts beskedet upp till den 17 juni.

”Mark- och miljööverdomstolen har i dag haft fortsatt föredragning angående frågan om klagorätt och prövningstillstånd. Beslut kommer att meddelas den 17 juni 2019”, skriver domstolen i ett pressmeddelande. 

Vill även utöka i Göteborg

Samtidigt pågår förberedelser för att utöka ännu ett västsvenskt raffinaderi, på Hisingen i Göteborg, rapporterar Dagens Nyheter. 

Där vill Preem kunna producera en miljon kubikmeter förnybara bränslen per år, i form av diesel och flygbränsle, enligt DN.

Expansionen skulle enligt Preems egna beräkningar innebära en reducering av koldioxidutsläpp med 2,5 miljoner ton per år, i användarledet.

Samtidigt kommer utsläppen från själva produktionerna av produkterna att göra så att 250 000 ton koldioxid per år släpps ut. 

– Det är väldigt stora miljövinster med att producera förnybart och totalt sett ger det här en mång­dubbel minskning av koldioxid­utsläpp, säger Malin Hallin, hållbarhetschef på Preem, till DN. 

Malin Hallin säger till tidningen att man på Preem gjort en noggrann studie – ”lika noggrann” som den som gjordes inför ansökan i Lysekilstrakten. 

Isabella Lövin (MP):

Flera boende oroliga

I området som skulle påverkas av en eventuell expandering utanför Lysekil bor flera personer som har berättat att de är oroliga för vad som kommer hända med deras hem. 

Sven Olof Widén, 76 och hans fru är några av dem. 

– Om de bygger ut tvingas vi flytta härifrån. De kommer att lösa ut vårt hus och sen får vi ge oss av, för vi bor åt det hållet som de bygger ut åt, har Sven Olof Widén tidigare sagt till GT.

Men det finns även de lokalbor som är positiva till förslaget. 

Bosse Hansson, 30, bor granne med raffinaderiet och menar att en utbyggnad skulle vara positiv.

– Jag känner flera personer som jobbar där. Det skapar fler arbeten och det är positivt. Preem är bra för Lysekil och man hade kunnat lägga ner hela orten om raffet inte fanns, har han sagt till GT.